Crime Map: Έλληνες δημιούργησαν εφαρμογή για καταγραφή κακοποίησης ζώων

Μία νέα εφαρμογή έρχεται ν᾽αλλάξει τα δεδομένα στο θέμα των παράνομων πράξεων, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού προβλήματος κακοποίησης ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα και ονομάζεται Crime Map.

Η νέα εφαρμογή έχει δημιουργηθεί και σχεδιαστεί από τους δικηγόρους Γιάννη Καϊντάση και Σοφία Τράμπα που μετά από την μεταπτυχιακή τους εκπαίδευση στην εγκληματολογία, σχεδίασαν μία εξαιρετικά χρήσιμη πλατφόρμα μέσα από την οποία θα υπάρχει δυνατότητα καταγραφής παράνομων πράξεων που συμβαίνουν στην Ελλάδα.


Σκοπός του Crime Map

Σκοπός του Crime Map είναι εύκολα και γρήγορα να μπορεί κάποιος να καταγράψει στον χάρτη μια παράνομη πράξη, η οποία υπέπεσε στην αντίληψή του ή ο ίδιος συμμετείχε ως θύμα. Από την επιλογή των περιπτώσεων, θα διαπιστώσει κάποιος ότι καταγράφονται καθημερινές παράνομες πράξεις, όπως κλοπές ή ληστείες, παρενοχλήσεις, φυλετικές επιθέσεις, απάτες, τροχαία ατυχήματα, κακοποιήσεις ή επιθέσεις ζώων.

Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να γίνει μια γρήγορη και άμεση καταγραφή συμβάντων που καταχωρούν οι χρήστες της σελίδας, με μόνο σκοπό την ενημέρωση των άλλων επισκεπτών.

«Δεν πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα ή εφαρμογή, το crime mapping εφαρμόζεται από όλες τις υπηρεσίες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αλλά για τους δικούς τους στατιστικούς λόγους. Στην δικιά μας περίπτωση θέλουμε να υπάρχει άμεση και γρήγορη καταγραφή, προκειμένου να γνωρίζει κάποιος ότι σε μια συγκεκριμένη περιοχή έγινε μια συγκεκριμένη πράξη και βέβαια να έχει την προσοχή που αρμόζει» αναφέρει ο κ. Καϊντάσης.


Καταγραφή κακοποίησης ζώων

Εκτός από την καταγραφή κλοπών, βίας, τροχαίων, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής με κακοποιήσεις ή επιθέσεις ζώων.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του crime map, ήθελαν να σχεδιάσουν έναν χάρτη όπου θα καταγράφονται τα σημεία στην Ελλάδα όπου θα υπάρχει κακοποίηση ζώων (φόλες, βαρελόσκυλα, πυροβολισμοί κλπ) προκειμένου να υπάρξει μια ολική αποτύπωση των εγκλημάτων κατά των σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστων ζωών.

«Το μεγάλο πρόβλημα με την κακοποίηση των αδέσποτων κυρίως ζώων συντροφιάς, έγκειται ότι κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται μεμονωμένα και έτσι δεν του δίδεται η πρέπουσα σημασία. Το αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνεται, να μην υπάρχει προγραμματισμός και μέριμνα έτσι ώστε σε επίπεδο οργανωμένης κοινωνίας να μπορούν να ερευνώνται τα σημεία της πράξης, η συχνότητα αυτής, το εύρος της και βέβαια το σημαντικό είναι ότι υπάρχει και άγνοια πολλών ιδιοκτητών ζώων, οι οποίοι μπορεί να βγάζουν βόλτα π.χ. τα σκυλιά τους, σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο από δηλητηριασμένα δολώματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Καϊντάσης.

Το crimemap.gr λοιπόν έχει στις επιλογές του την ένδειξη θανάτωση-κακοποίηση ζώου και μπορούν πλέον να καταγράφονται περιστατικά τέτοιου είδους, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, έτσι ώστε να προσέχουν τα σημεία όπου έχει διαπιστωθεί τέτοια πράξη.


Κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Τι γίνεται όταν μία πράξη δεν είναι αληθινή; «Πολλές από τις αναφερόμενες πράξεις μπορεί να μην είναι αληθείς και αυτό βέβαια είναι ένα ρίσκο που υπάρχει σε όλες τις στατιστικές καταγραφές αυτού του είδους. Για τον λόγο αυτόν οι δηλώσεις των χρηστών θα έχουν διάρκεια μόνο έξι μηνών…», τονίζει.

«Πιστεύουμε όμως ότι με τον καιρό, θα μπορέσει να υπάρξει ένας ανεπίσημος χάρτης, που μπορεί να βοηθήσει άτομα να οργανώσουν την ασφάλειά τους, κοινότητες να αντιληφθούν τους κινδύνους και φορείς να πραγματοποιήσουν τον σχεδιασμό τους σε επίπεδο οικιστικό», συμπληρώνει.


Το crimemap.gr είναι πλέον στην διάθεση σας, προκειμένου να κάνουν τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής και ανοιχτό εγκληματολογικό χάρτη στην χώρα.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ