Ισπανία: Νέα μέτρα για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Ισπανοί νομοθέτες προέβησαν σε καθοριστικές αλλαγές στη νομοθεσία της χώρας αναφορικά με την ευημερία των ζώων, προσφέροντας στα κατοικίδια ισχυρότερη νομική προστασία από την παραμέληση, την εγκατάλειψη ή την κακοποίηση, αναγνωρίζοντάς τα ως «αισθανόμενα όντα».

Βάσει του νέου νόμου για την «προστασία των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ζώων», ο οποίος ψηφίστηκε στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Congresso de los Diputados) της Ισπανίας την Πέμπτη, όσοι καταδικάζονται για κακοποίηση ζώων θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες νομικές ποινές.

Ο νόμος αποσκοπεί στην προστασία των περίπου 26 εκατομμυρίων κατοικίδιων ζώων στην Ισπανία, τα οποία αποτελούνται ως επί το πλείστον από σκύλους και γάτες. Οι μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ζώων, που προωθήθηκαν από την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας, έχουν κατά καιρούς προκαλέσει έντονες συζητήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι σκύλοι δεν μπορούν να αφήνονται μόνοι τους για περισσότερο από μία ημέρα, ενώ το μέγιστο για τις γάτες είναι οι τρεις ημέρες. Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να φροντίζονται με τρόπο κατάλληλο για το είδος τους, να προστατεύονται από το κρύο και τη ζέστη και να τους παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επιπλέον, η Ισπανία απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να συνάπτουν ασφάλεια αστικής ευθύνης για την κάλυψη των ζώων τους.

Η κακομεταχείριση, όπως και άλλες παραβάσεις του κώδικα για την ευζωία των ζώων επισύρουν πρόστιμα έως και 200.000 ευρώ ή ακόμη και φυλάκιση. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, κάθε κακοποιημένο ζώο θα απομακρύνεται από τον ιδιοκτήτη του και θα δίνεται σε καταφύγιο ζώων. Η θανάτωση κατοικίδιων ζώων θα επιτρέπεται μόνο εάν διαπιστωθεί ότι θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ή εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο από κτηνίατρο.


Ποιά ζώα εξαιρούνται από τον νέο νόμο

Ο νόμος δεν ισχύει για τα αγροτικά ζώα, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους υπηρεσιακούς σκύλους (π.χ. αστυνομικοί σκύλοι και σκύλοι άλλων σωμάτων ασφαλείας), τους σκύλους-οδηγούς και τους σκύλους εκτροφής. Οι κυνηγετικοί σκύλοι, οι οποίοι μερικές φορές αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα σκληρά, εξαιρέθηκαν ύστερα από διαμαρτυρίες κυνηγετικών ενώσεων.

Επιπροσθέτως, ο νόμος απαγορεύει τη χρήση ζώων σε πολεμικές εκδηλώσεις, όπως οι κυνομαχίες ή οι κοκορομαχίες, εξαιρώντας όμως τις ταυρομαχίες.

Τέλος, το Κοινοβούλιο της Ισπανίας αφαίρεσε τους ανωτέρω περιορισμούς για την κατοχή σκύλων από άστεγους, αφού οι νομοθέτες αποφάσισαν ότι η συντροφικότητα των κατοικίδιων ζώων για τους ευάλωτους άστεγους της χώρας υπερτερεί των ανησυχιών που αφορούν την κακή μεταχείρισή τους.


Πηγή: © Deutsche Presse-Agentur GmbH

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ