Έρευνα: Περισσότερες από τις μισές λίμνες του κόσμου έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια

Οι λίμνες και οι ταμιευτήρες χάνουν τεράστιες ποσότητες νερού από το 1992, εξαιτίας παραγόντων όπως η παγκόσμια θέρμανση και η ανθρώπινη κατανάλωση.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των μεγάλων λιμνών και των ταμιευτήρων τού πλανήτη έχει συρρικνωθεί από τις αρχές της δεκαετίας τού 1990 -κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης κατανάλωσης- εντείνοντας τις ανησυχίες σε ό,τι έχει να κάνει με την παροχή νερού για γεωργικούς σκοπούς, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την ανθρώπινη κατανάλωση/χρήση, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Τα ευρήματα της μελέτης

Η διεθνής ομάδα ερευνητών που εκπόνησε την ερευνητική εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science, αναφέρει ότι ορισμένες από τις σημαντικότερες πηγές γλυκού νερού στον κόσμο – από την Κασπία Θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέχρι τη λίμνη Τιτικάκα τής Νότιας Αμερικής – έχασαν νερό με σωρευτικό ρυθμό περίπου 22 γιγατόνων ετησίως για μια διάρκεια σχεδόν τριών δεκαετιών, ποσότητα που ισοδυναμεί με τη συνολική χρήση νερού στις ΗΠΑ για ολόκληρο το 2015.

Ο Φάνγκφανγκ Γιάο, υδρολόγος επιφανειακών υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επικεφαλής τής νέας μελέτης, δήλωσε ότι το 56% της μείωσης των φυσικών λιμνών οφείλεται στην παγκόσμια θέρμανση και την ανθρώπινη κατανάλωση, με την αύξηση της θερμοκρασίας να «κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν ότι οι άνυδρες περιοχές του κόσμου θα γίνουν πιο ξηρές στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ότι οι υγρές περιοχές θα γίνουν υγρότερες, αν και η μελέτη διαπίστωσε σημαντική απώλεια νερού ακόμη και σε υγρές περιοχές. «Αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί», σημείωσε ο Γιάο.

Photograph by Stijn Dijkstra/Pexels
Photograph by Stijn Dijkstra/Pexels

Οι περισσότερες λίμνες παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί

Συνολικά, από τους ερευνητές αξιολογήθηκαν 2.000 μεγάλες λίμνες, μέσω της χρήσης δορυφορικών μετρήσεων σε συνδυασμό με κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήση, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τις απορροές, η ιζηματογένεση (απόθεση ιζημάτων) και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν οδηγήσει στην πτώση της στάθμης των λιμνών παγκοσμίως, με το 53% των λιμνών να παρουσιάζει μείωση από το 1992 έως το 2020.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται άμεσα, καθώς πολλές περιοχές ανά την υφήλιο έχουν αντιμετωπίσει έλλειψη νερού τα τελευταία χρόνια. Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια θέρμανση δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ), τουλάχιστον όχι αν θέλουμε να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 °C (1,9 F) από την προβιομηχανική εποχή.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήσηοδήγησε στην αποξήρανση λιμνών, όπως η Αράλη (ηπειρωτική λίμνη ή «εσωτερική θάλασσα») στην Κεντρική Ασία και η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή, ενώ λίμνες στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και τη Μογγολία επλήγησαν κι αυτές από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να αυξήσει την απώλεια νερού προς την ατμόσφαιρα.

Η στάθμη του νερού αυξήθηκε στο 25% των λιμνών, στις περισσότερες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα της κατασκευής φραγμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο οροπέδιο του Θιβέτ.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ