Έκθεση ΟΗΕ: Ρεκόρ θερμοκρασιών τα επόμενα πέντε χρόνια-Έρχεται νέο Ελ Νίνιο

Η έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διαπιστώνει ότι η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου τού 1,5 °C μεταξύ 2023 και 2027 ανέρχεται στο 66%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης ενδέχεται να υπερβεί το όριο θερμοκρασίας του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2027. Το ότι ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ενώ πιθανό είναι επίσης οι θερμοκρασίες να αυξηθούν ακόμη περισσότερο -ξεπερνώντας τον 1,5 βαθμό Κελσίου- κάτι για το οποίο οι επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες , σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).


«Αχαρτογράφητο έδαφος»

Κάτι τέτοιο, όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ, θα αποτελούσε σημαντική επιτάχυνση των ανθρώπινων επιπτώσεων στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα και θα έστελνε τον κόσμο σε «αχαρτογράφητο έδαφος».

Εντός τού πλαισίου τής Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, οι χώρες έχουν δεσμευτεί να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες το πολύ 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ύστερα από συμβουλές προερχόμενες από επιστήμονες που αναφέρουν ότι η θέρμανση πέραν αυτού τού επιπέδου θα εξαπέλυε μια χιονοστιβάδα ολοένα και πιο καταστροφικών και δυνητικά μη αναστρέψιμων επιπτώσεων.


Αύξηση θερμοκρασιών σε προσωρινή βάση

Ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα τον 1,5 °C που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, η οποία αναφέρεται σε μακροπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια. Ωστόσο, ο WMO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπερβούμε το επίπεδο του 1,5 °C σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα».


Στο 66% η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5 °C

Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες τής επιφάνειας δεν έχουν ξεπεράσει ποτέ στο παρελθόν το όριο του 1,5 °C. Ο υψηλότερος μέσος όρος των προηγούμενων ετών ήταν 1,28 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι υπάρχει 66% πιθανότητα υπέρβασης του ορίου του 1,5 °C σε τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ 2023 και 2027.


Η επιστροφή του Ελ Νίνιο

Νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο κατά τους καύσωνες του περασμένου έτους, αλλά τα εν λόγω υψηλά επίπεδα ίσως να είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η κλιματική διάσπαση και οι επιπτώσεις του αναπτυσσόμενου καιρικού συστήματος Ελ Νίνιο συνδυάζονται για να δημιουργήσουν καύσωνες σε όλο τον κόσμο.

Το Ελ Νίνιο είναι μέρος ενός ταλαντευόμενου καιρικού συστήματος που αναπτύσσεται στον Ειρηνικό. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο κόσμος βρίσκεται στην αντίθετη φάση, γνωστή ως Λα Νίνια, η οποία είχε ανασχετική επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η Λα Νίνια τελειώνει και αναπτύσσεται ένα νέο Ελ Νίνιο, υπάρχει 98% πιθανότητα τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, διαπίστωσαν οι επιστήμονες.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ