Πώς ένα αρχαίο τυρί από το Νεπάλ οδήγησε στα σύγχρονα στικ μάσησης για σκύλους

Η εξαγωγή τσούρπι, ενός καπνιστού τυριού που παράγεται από το γάλα των γιακ, έχει μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων στα απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων.

Ένα κρύο, υγρό Αυγουστιάτικο πρωινό, στα ανεμοδαρμένα βοσκοτόπια των Ιμαλαΐων του Νεπάλ στη Νότια Ασία, οι κτηνοτρόφοι κουβαλούν το φρέσκο γάλα και το φέρνουν στο εσωτερικό μιας αυτοσχέδιας σκηνής σε υψόμετρο 4.200 μέτρων.

Στις σιωπηλές κοιλάδες αντηχούν μονάχα τα κουδουνάκια των γιακ, των βοοειδών με το πυκνό, μακρύ και πλούσιο τρίχωμα που ενδημούν στην περιοχή, και των τσαούρι (chauri), ενός είδους παραγωγικού ζώου που προέρχεται από τη διασταύρωση αρσενικών γιακ με θηλυκά βοοειδή. Οι κτηνοτρόφοι εργάζονται κάτω από έναν μουσαμά, μετρώντας, βράζοντας και διαχωρίζοντας το γάλα σε στάλπη (τυρόπηγμα) και ορό γάλακτος.

Photograpgh by Prakash Aryal/Pexels
Photograpgh by Prakash Aryal/Pexels

Chhurpi: Ένα σκληρό τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνη

Το τυρόπηγμα στραγγίζεται σε υφασμάτινες σακούλες και πιέζεται για να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα ορού γάλακτος, προτού σταλεί στο αποκάτω χωριό για να μετατραπεί σε τσούρπι (chhurpi ή Durkha), ένα αποξηραμένο σνακ που έχει μεταμορφώσει τις ζωές των κτηνοτρόφων του Νεπάλ.

Το τσούρπι, το λευκό τυρί με την ήπια γεύση που θυμίζει την ιταλική ρικότα, θεωρείται το σκληρότερο τυρί στον κόσμο και στα Ιμαλάια προέρχεται από γάλα γιακ. Το συγκεκριμένο είναι σημαντικά σκληρότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο τσούρπι που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Το τσούρπι, αποτελώντας πλέον ένα από τα βασικά τρόφιμα των κατοίκων των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ, το Μπουτάν, το Θιβέτ και την ανατολική Ινδία, ζυμώνεται και καπνίζεται για μήνες, μερικές φορές ακόμη και για χρόνια, ώστε να σχηματιστεί ένα άγευστο, σκληρό τυρί που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά.


Η ιστορία του τυριού των Ιμαλαΐων

Επί αιώνες, οι κτηνοτρόφοι αυτών των άγονων υψιπέδων με τους λιγοστούς πόρους, εξαρτώνται από τα ζώα τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η παραγωγή του τσούρπι, εκτός από έναν πολύ καλό τρόπο να χρησιμοποιήσουν το πλεονάζον γάλα τους μεταποιώντας το σε τυρί, τους συντηρεί κατά τη διάρκεια των σκληρών χειμώνων στο βουνό.

Το τσούρπι χρησιμοποιείτο κάποτε για την ανταλλαγή βασικών αγαθών όπως δημητριακά, λάδι, λαχανικά και αλάτι, αν και αργότερα έχασε τη συναλλαγματική του αξία, παραμένοντας όμως ένα από τα αγαπημένα σνακ των ανθρώπων που ζούσαν σε ορεινές περιοχές.


Η ιδέα για τα στικ μάσησης για σκυλους

Αρχές του 2000. Τρεις Νεπαλέζοι που ζουν στις ΗΠΑ επισκέπτονται το Νεπάλ. Ένας από αυτούς παρατηρεί έναν σκύλο να μασουλάει ένα στικ τυριού τσούρπι. «Εύρηκα!». Γρήγορα αποφασίζουν να πάρουν λίγο από το τυρί πίσω στις ΗΠΑ για να δοκιμάσουν να ταΐσουν με αυτό και τα δικά τους σκυλιά και τα σκυλιά φίλων τους. Σύντομα, στο κόλπο μπαίνει και ο αδελφός ενός εξ αυτών, του Σούμαν, ο Σουτζάν, και το 2007 ξεκινούν μαζί το “Himalayan Pet Supply”. Και κάπως έτσι, δημιουργείται η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που πουλάει στικ μάσησης για σκύλους από τσούρπι προερχόμενο από το γάλα των γιακ των Ιμαλαΐων.

Παρόλο που η γαλακτοκομία αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους στο Νεπάλ, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αγοράζονται κυρίως από την κρατική εταιρεία “Dairy Development Corporation”, η οποία δραστηριοποιείται σε 45 από τις συνολικά 77 περιφέρειες του Νεπάλ, μαζί με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες.

Photograph by Pexels
Photograph by Pexels

Μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια

Η πώληση των στικ μάσησης για σκύλους από τσούρπι όχι μόνο δημιούργησε μια νέα, κερδοφόρα αγορά, αλλά έλυσε και το πρόβλημα του πλεονάζοντος γάλακτος που σε περιόδους αυξομειούμενης ζήτησης κινδύνευε να χαραμιστεί.

Σήμερα, το τσούρπι συνιστά ένα σημαντικό εξαγόμενο προϊόν από το Νεπάλ. Περισσότερες από 30 εταιρείες παραγωγής στικ μάσησης για σκύλους απέφεραν συνολικά 22 εκατ. δολάρια την περίοδο 2021 – 2022. Για σύγκριση, οι εξαγωγές τσαγιού ανέρχονται στα 29 εκατ. δολάρια, ενώ οι οι εξαγωγές χαλιών στα 81 εκατ. δολάρια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εξαγωγές τυριού τσούρπι από το Νεπάλ έχουν σημειώσει αύξηση σχεδόν 250%, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Ανάπτυξης Κτηνοτροφίας.

Ξεκινώντας με μόλις 200 κιλά τσούρπι το 2007, η “Himalayan Pet Supply” εισάγει σήμερα 600 τόνους ετησίως στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας περίπου 300 τυροκομεία και 12.000 αγρότες, ενώ απασχολεί 400 υπαλλήλους σε ολόκληρη τη χώρα.


Η εξαγορά της εταιρείας και η εκτίναξη της παραγωγής στις ΗΠΑ

Παρά τη μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές του τυριού από το Νεπάλ, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σήμερα πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, όπου παράγονται 2.000 τόνοι τσούρπι από αγελαδινό γάλα σε ετήσια βάση, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Η δε εταιρεία, εξαγοράστηκε το 2020 από την ”Prairie Dog Pet Products”.

«Στο Νεπάλ, ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία μεταξύ των αγροτών, ότι αν είχαν μόνο εννέα αγελάδες, τότε το ετήσιο εισόδημά τους θα ήταν εξαπλάσιο του κατά κεφαλήν εισοδήματος», λέει ο Σουτζάν, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2018. «Οι αγρότες μας έβγαζαν περίπου 5.000 – 6.000 δολάρια το χρόνο, μόνο και μόνο πουλώντας μας τα στικ μάσησης». Σημειώνεται ότι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα του Νεπάλ το 2021 ανερχόταν στα 1.027 δολάρια.

Photograpgh by Jefferson Lucena/Pexels
Photograpgh by Jefferson Lucena/Pexels

«Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο βιοπορισμού εδώ εκτός από αυτό»

Ο Μελάμτσι Ταμάνγκ, 42 ετών, από το χωριό Γκάτλανγκ, είναι ένας από τους πολλούς κτηνοτρόφους στη Ρασούβα, στο βόρειο Νεπάλ, που έχουν επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για τσούρπι. Εκτρέφει τσαούρι τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ προηγουμένως εξέτρεφε πρόβατα. «Δεν υπήρχε ικανοποιητικό εισόδημα από τα πρόβατα, αλλά τα τσαούρι ήταν κερδοφόρα», αναφέρει ο ίδιος. «Τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού μου καλύπτονται όλα και κατάφερα επίσης να στείλω τα παιδιά μου εκτός χωριού για καλύτερες ευκαιρίες».

Ο Ντούγκα Ταμάνγκ, 50 ετών, επίσης από το Γκάτλανγκ, βγάζει 2.300 με 3.000 δολάρια το χρόνο από τα 16 τσαούρι του. «Εκτρέφουμε τσαούρι από την ηλικία των παππούδων μας. Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο βιοπορισμού εδώ εκτός από αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν και το εισόδημα δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που σταμάτησε να παράγει τσούρπι για ανθρώπους και ξεκίνησε να τροφοδοτεί με γάλα την εταιρεία παραγωγής στικ μάσησης για σκύλους, πριν από δύο χρόνια, το δεύτερο είναι πολύ πιο εύκολο από το να παράγει ο ίδιος τσούρπι και να το πουλάει στις κοντινές αγορές.

Photograph by Pexels
Photograph by Pexels

Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ