«Στείλτε ένα ελικόπτερο» – Ζέβρα «έσκισε» το χέρι αγρότη στις ΗΠΑ

Μια αρσενική ζέβρα επιβήτορας, η οποία συμπεριφερόταν «αλλοπρόσαλλα», πυροβολήθηκε από την αστυνομία, ύστερα από επίθεση σε 72χρονο.

Ένας αγρότης από τις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, φωνάζοντας: «Ελάτε πριν με ξαναπιάσει!», ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από ζέβρα σε φάρμα στο Circleville του Οχάιο.

Η ζέβρα, η οποία δάγκωσε και έκοψε τμήμα του χεριού του 72χρονου Ρόναλντ Κλίφτον, ήταν ο μοναδικός επιβήτορας σε ένα μικρό κοπάδι τεσσάρων ή πέντε θηλυκών αλόγων. «Νομίζω ότι μου έσκισε το χέρι … στείλτε ένα ελικόπτερο», φώναζε ο αγρότης απευθυνόμενος στην υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Στην ερώτηση αν το ζώο τον είχε δαγκώσει, ο Κλίφτον απάντησε: «Ω, διάολε, ναι».

Όταν η αστυνομία έφτασε στο περιστατικό, το οποίο συνέβη την περασμένη Κυριακή, και εφάρμοσε έναν αιμοστατικό επίδεσμο στο χέρι του άτυχου αγρότη, η ζέβρα άρχισε να κάνει «ακανόνιστους κύκλους», όπως ανέφερε η εφημερίδα Columbus Dispatch.

«Μία από τις ζέβρες κατευθύνθηκε προς τον βοηθό μας, τον πρώτο που βρέθηκε στη σκηνή, και χτυπούσε με το κεφάλι της την πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου και το παράθυρό του», δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSYZ ο υπολοχαγός Τζόναθαν Στρόουζερ από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πίκαγουεϊ. «Μόνο όταν ο βοηθός πάτησε την κόρνα η ζέβρα άρχισε να απομακρύνεται».

Όταν όμως επιτέθηκε σε ένα περιπολικό της αστυνομίας, μία αρχιφύλακας πυροβόλησε το ζώο στο κεφάλι με μια καραμπίνα και το σκότωσε.

«Έπρεπε να πάρω μια απόφαση», ακούγεται να λέει η αρχιφύλακας Στέισι Άιτελ στο καταγεγραμμένο βίντεο από την κάμερα σώματος, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πικάγουεϊ. Η ίδια ανέφερε ότι πυροβόλησε το ζώο ακριβώς ανάμεσα στα μάτια.

Αργότερα, οι σερίφηδες δήλωσαν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η ζέβρα προσπαθούσε να προστατεύσει τις θηλυκές ζέβρες που βρίσκονταν στο ίδιο χωράφι. Το δεξί χέρι του Κλίφτον, το οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά λίγο χαμηλότερα από το ύψος του αγκώνα, αποκαταστάθηκε αργότερα με επιτυχία. Το απόγευμα της Τρίτης, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ήταν σε «καλή κατάσταση».


Πότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τα εξωτικά ζώα στις ΗΠΑ και ποιά είδη αφορά

Σύμφωνα με τον νόμο του 2012 του υπουργείου Γεωργίας του Οχάιο για τα εξωτικά ζώα, ο οποίος απαιτεί την καταγραφή ορισμένων ειδών ζώων, οι ζέβρες δεν θεωρούνται επικίνδυνες, ούτε συγκαταλέγονται στα απαγορευμένα ζώα. Σε αυτά που θεωρούνται περιλαμβάνονται οι ύαινες, οι γκρίζοι λύκοι, τα λιοντάρια, οι τίγρεις, τα τζάγκουαρ, οι λεοπαρδάλεις, τα πούμα, οι αρκούδες, οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι ιπποπόταμοι, τα αγριοβούβαλα (αφρικανικά βουβάλια) , οι αφρικανικοί άγριοι σκύλοι, οι δράκοι του Κομόντο (το μεγαλύτερο είδος σαύρας στον πλανήτη), οι αλιγάτορες, οι κροκόδειλοι, τα γκαριάλ, τα καϊμάν και όλα τα υβρίδιά τους, εκτός από τους νάνους καϊμάν.


Το παράξενο περιστατικό που οδήγησε στην αλλαγή του νόμου

Ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2011, ύστερα από ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Οχάιο, όταν ένας άνδρας ονόματι Τέρι Τόμσον απελευθέρωσε από τη φάρμα του, έκτασης 73 στρεμμάτων, δυτικά του Ζέινσβιλ, περίπου 50 άγρια ζώα, λίγο πριν αυτοκτονήσει. Η απελευθέρωση οδήγησε στην αιματηρή σφαγή των ζώων, αφού βοηθοί του σερίφη άνοιξαν πυρά εναντίον τους. Σχεδόν όλα τα ζώα που απελευθερώθηκαν σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 18 τίγρεις της Βεγγάλης, 17 λιοντάρια, 6 μαύρες αρκούδες, τρία πούμα, δύο αρκούδες γκρίζλι (υποείδος της καφέ αρκούδας των ΗΠΑ), δύο λύκοι κι ένας μπαμπουίνος. Τα υπόλοιπα, ανάμεσα στα οποία κι ένας πίθηκος, δεν βρέθηκαν ποτέ.


Με πληροφορίες από Washington Post, Columbus Dispatch και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ