Άγνωστοι βανδάλισαν και λεηλάτησαν τις δεξαμενές πυρασφάλειας του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. καταγγέλλει ότι άγνωστοι βανδάλισαν και λεηλάτησαν τις δεξαμενές δασοπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χαθούν σχεδόν 350 τόνοι νερού.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι πολύτιμες δεξαμενές δασοπυρόσβεσης που έχει εγκαταστήσει ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στο όρος Αιγάλεω πριν λίγες ημέρες έπεσαν και πάλι θύματα βανδαλισμού και αρπαγής από «γνωστούς – αγνώστους», που αφαίρεσαν τις ορειχάλκινες βάνες τους και τους ειδικούς ταχυσυνδέσμους με τους οποίους συνδέονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής για ανεφοδιαμό σε περίπτωση δασικής φωτιάς.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι χάθηκαν σχεδόν 350 τόνοι νερού, για τους οποίους “έφτυσαν αίμα” να τους μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν στις δεξαμενές, μέσα από τους κακοκτράχαλους δασικούς δρόμους του βουνού.

Πρόκειται για τις ίδιες δεξαμενές που το καλοκαίρι είχαν βοηθήσει τα μέγιστα για να αντιμετωπιστούν και να σβήσουν οι 11 φωτιές που είχαν ξεσπάσει στο βουνό. Ιδιαίτερα εκείνη από την οποία πήραν νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό από την Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ και την Πυροσβεστική, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες γι’ αυτήν την θλιβερή εξέλιξη.


Συγκεκριμένα λεηλατήθηκαν:

  • Η στρατηγικής σημασία ανοιχτή δεξαμενή των 200 κμ ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών ελικοπτέρων
  • Δυο κεντρικές δεξαμενές των 40 κμ.
  • Τρεις περιφερειακές δεξαμενές των 8 κμ
  • Μία ρυμουλκούμενη δεξαμενή 20 κμ.

Και αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πολλών άλλων, όπου πολύτιμος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω, καταστρέφεται ή αφαιρείται, προφανώς για να διοχετευθεί στην παράνομη αγορά σκραπ.

«Είναι αυτονόητο πως όλοι μας στον ΠΕΣΥΔΑΠ, θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα των δεξαμενών πυρασφάλειας.Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα!», αναφέρουν.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε σχετικά:
«Είναι ανάγκη να υπάρξει επιτέλους έλεγχος και καταστολή της παραβατικότητας που υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή!  Αυτό είναι αποκλειστικά ευθύνη των αρμόδιων κρατικών αρχών και όχι της αυτοδιοίκησης! Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα όλες τις ζημιές και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής, της περιφέρειας και των δήμων να τις ξαναγεμίσουμε».


Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ