Ξηρασία ιστορικών διαστάσεων στο Κέρας της Αφρικής – Νεκρά εκατομμύρια ζώα εκτροφής

Από το τέλος του 2020, οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.

Πού οφείλεται η ξηρασία

Σύμφωνα με μια αναφορά που συνέταξαν 19 επιστήμονες και δημοσιεύθηκε σήμερα, η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, με αποτέλεσμα περίπου 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και 43.000 να εκτιμάται ότι απεβίωσαν την προηγούμενη χρονιά στη Σομαλία, δεν θα είχε συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες κατέστησε περίπου 100 φορές πιο πιθανή την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής», ανέφερε το World Weather Attribution (WWA), ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων που μελετά τη σχέση μεταξύ των ακραίων κλιματικών φαινομένων και της κλιματικής απορρύθμισης.

Από το τέλος του 2020 οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής – Αιθιοπία, Ερυθραία, Σομαλία, Τζιμπουτί, Κένυα και Σουδάν—είναι αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 40 χρόνια. Στις περιοχές αυτές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, καταστράφηκαν σοδειές και πέθαναν εκατομμύρια ζώα εκτροφής. Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πείνα απειλεί 22 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αιθιοπία, την Κένυα και τη Σομαλία.


«Μικρές επιπτώσεις στις ετήσιες βροχοπτώσεις»

Οι 19 επιστήμονες που εργάστηκαν για τη συγγραφή και τη δημοσίευση της αναφοράς επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή είχε «μικρές επιπτώσεις στις ετήσιες βροχοπτώσεις». Σύμφωνα με τους ίδιους, η ξηρασία αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς αυτή είναι που ευθύνεται για την κατακόρυφη άνοδο της εξατμισοδιαπνοής, που με τη σειρά της οδήγησε στην αποξήρανση-ρεκόρ του εδάφους και των φυτικών οργανισμών.

«Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε αυτή την τόσο σοβαρή και πρωτοφανή ξηρασία», επισήμανε η Τζόις Κιμουτάι, Κενυάτισσα κλιματολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κένυας που συμμετείχε στην έρευνα και στη σύνταξη της αναφοράς. Η Τζόις και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι αν η θερμοκρασία ήταν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη, οι μειωμένες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την εξατμισοδιαπνοή «δεν θα είχαν οδηγήσει στην ξηρασία».

Photograph by Pexels
Photograph by Pexels

Ο επίλογος των επιστημόνων

Στο τέλος της αναφοράς τους, οι επιστήμονες αναφέρουν:

«Τα αποτελέσματα της μελέτης, σε συνδυασμό με τις κλιματικές προβλέψεις, που καταδεικνύουν με μεγάλη βεβαιότητα αυξημένες έντονες κατακρημνίσεις και πλημμύρες στην περιοχή της βορειοανατολικής Αφρικής (IPCC AR6), είναι ενδεικτικά της πληθώρας των κλιματικών επιπτώσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις στην περιοχή αυτή. Στο σύνολό τους, η περιφερειακή κλιματική μεταβλητότητα και οι προβλέψεις υποδεικνύουν την ανάγκη να επενδύσουμε σε στρατηγικές προσαρμογής που είναι ανθεκτικές τόσο στις υγρές όσο και στις ξηρές ακραίες συνθήκες, και οι οποίες μπορούν να επαναλαμβάνονται καθώς αναδύονται νέα κλιματικά στοιχεία και οι μελλοντικές προβλέψεις γίνονται πιο σίγουρες».


Με πληροφορίες από BBC και την αναφορά

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ