«Περιβαλλοντικό πρόβλημα» πλέον για την Αυστραλία τα καγκουρό – «Ναι» στη θανάτωσή τους

«Λένε πως δεν είναι ηθικό, όμως δεν είναι ηθικό και να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα» εξήγησε ο Τζορτζ Ουίλσον, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στη διαχείριση του πληθυσμού των μαρσιποφόρων.

Τα καγκουρό της Αυστραλίας μπορεί να πεθάνουν από την πείνα κατά εκατομμύρια αν η αύξηση του πληθυσμού τους δεν ελεγχθεί, προειδοποιούν ειδικοί στην πανίδα και οικολογικές οργανώσεις, με ορισμένες μάλιστα από αυτές να προτείνουν μαζική θανάτωση των μαρσιποφόρων.

Σύμβολο της Αυστραλίας, τα καγκουρό αποτελούν πλέον ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για τη χώρα λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής τους, καθώς ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τα δεκάδες εκατομμύρια σε συνθήκες άφθονης τροφής και ύστερα από μια καλή περίοδο βροχοπτώσεων. Εξίσου πιθανό είναι, ωστόσο, να υπάρξουν μαζικές εκατόμβες ελλείψει τροφής.

«Κατά την τελευταία περίοδο ξηρασίας, είχαμε εκτιμήσει πως το 80% με 90% των καγκουρό πεθαίνουν σε ορισμένες ζώνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζμπι. «Μπαίνουν στις δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας ή μένουν ξαπλωμένα στους δρόμους, νηστικά, ενώ τα μικρά τους προσπαθούν να τραφούν», περιγράφει η οικολόγος.


Η θανάτωση ως τρόπος μείωσης του πληθυσμού των καγκουρό

Σύμφωνα με τη Μόζμπι, η θανάτωση των καγκουρό -με προορισμό το κρεοπωλείο ή το βυρσοδεψείο- θα ήταν ταυτόχρονα ένας ελεήμων τρόπος, ώστε να μην υποφέρουν και ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού τους. «Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των ζώων ώστε σε περίπτωση ξηρασίας, να μην υπάρχουν προβλήματα ευζωίας», λέει η Μόζμπι. «Αν θεωρήσουμε πως είναι ένας πόρος και πως τον διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τους καταστροφικούς θανάτους που γνωρίζουμε».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προστατεύει τα καγκουρό παρόλο που δεν κινδυνεύουν με εξάλειψη. Το κυνήγι τους επιτρέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τής επικρατείας, απαιτεί όμως σχετική άδεια.

Photograph by David Clode/Pexels
Photograph by David Clode/Pexels

Έως και 5 εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται ετησίως

Κάθε χρόνο, έως και πέντε εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται για το κρέας ή το δέρμα τους και, σύμφωνα με τον Ντένις Κινγκ της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, η χώρα είναι στο χείλος μιας δημογραφικής άνθησης του ζώου. «Έπειτα από τρία χρόνια Λα Νίνια στην ανατολική ακτή, είναι το τέλειο σενάριο αύξησης των καγκουρό για τα δύο επόμενα έτη», προβλέπει, αναφερόμενος στο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία. «Ο κύκλος αναπαραγωγής επιταχύνεται», σημειώνει ο Κινγκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός των καγκουρό στην Αυστραλία έπεσε κάτω από τα 30 εκατομμύρια ύστερα από τις τρομερές ξηρασίες στις αρχές των χρόνων του 2000, όμως ανέκαμψε από τότε και σύντομα μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.


Οργανισμοί προστασίας των ζώων για τη θανάτωση των καγκουρό

Οργανισμοί προστασίας των ζώων καταγγέλλουν τη θανάτωσή τους για εμπορικούς λόγους ως «άγρια σφαγή», ασκώντας πίεση στους διεθνείς κολοσσούς αθλητικών ενδυμάτων, όπως η Nike και η Puma, να εγκαταλείψουν τη χρήση του δέρματος των καγκουρό στα προϊόντα τους. «Η Nike διέκοψε με τον μοναδικό προμηθευτή της δέρματος καγκουρό το 2021 και θα σταματήσει να κατασκευάζει προϊόντα με δέρμα καγκουρό το 2023», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης τον Μάρτιο.

Στις αρχές του 2023, στην αμερικανική πολιτεία Όρεγκον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ όπου έχει την έδρα της η Nike, βουλευτές κατέθεσαν σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στην απαγόρευση χρήσης «κάθε μέρους νεκρού καγκουρό». Η οργάνωση Animals Australia κατήγγειλε ότι «αυτά τα ενδημικά ζώα σφαγιάζονται με σκοπό το εμπορικό κέρδος».

Εντούτοις, οι εκστρατείες που αποβλέπουν στο να μπει ένα τέλος σ’ αυτήν τη βιομηχανία, παρότι έχουν καλές προθέσεις, «κάνουν λάθος», σύμφωνα με τον Τζόρτζ Ουίλσον, ειδικό στη διαχείριση του πληθυσμού των καγκουρό. «Λένε πως δεν είναι ηθικό. Όμως δεν είναι ηθικό και να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα ήταν σκληρό, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα».

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μόζμπι, η οποία δήλωσε: «Το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα καγκουρό για το δέρμα ή για το κρέας τους δεν θα έχει κανένα όφελος», συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ