Ακούστε το άρθρο στο Spotify:
Ο καρκίνος του δέρματος στους σκύλους αποτελεί μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, ειδικά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί από έναν κτηνίατρο, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες η θεραπεία να αποβεί επιτυχής.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος σε σκύλους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όχι μόνο λόγω της δυσκολίας του εντοπισμού του από τον ιδιοκτήτη, αλλά και επειδή οι σκύλοι, πολλές φορές, αδυνατούν να εκφράσουν το ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμα, το γεγονός ότι μια ασθένεια σαν και αυτή, πέρα της δύσκολης ανίχνευσής της, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, πριν καν ο ιδιοκτήτης του ζώου αντιληφθεί ότι υπάρχει, την καθιστά άκρως επικίνδυνη, και φυσικά χρήζει άμεσης αντιμετώπιση
Τα καλά νέα είναι ότι η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας δεν είναι τόσο υψηλή στους σκύλους, όσο είναι στους ανθρώπους, καθώς επίσης και το ότι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση, καθιστούν τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το κατοικίδιό τους και να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια.
Μπορούν οι σκύλοι να αποκτήσουν καρκίνο του δέρματος; Και τι τον προκαλεί;
Δυστυχώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο καρκίνος του δέρματος σε σκύλους αποτελεί μια πραγματική, και μάλιστα σοβαρή, ασθένεια. Ποιοι παράγοντες, όμως, συνδέονται με την εμφάνισή του; Ορισμένοι παράγοντες που δύνανται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ασθένειας, είναι οι εξής:
- Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
- Διάφοροι ιοί
- Γενετική προδιάθεση λόγω γονιδίων (κληρονομικότητα)
- Ορμόνες
- Ορισμένες χημικές ουσίες
Οι περισσότερες ράτσες σκύλων διαθέτουν επαρκές τρίχωμα, ικανό να τους προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ωστόσο, τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο, γι’ αυτό και ενδείκνυται η χρήση ειδικού αντηλιακού για σκύλους στις ράτσες με κοντό τρίχωμα (όπως είναι τα Μπίγκλ, τα Τζακ Ράσελ, τα Πίντσερ, τα Λαμπραντόρ κ.α.) και ιδιαίτερα στις άτριχες ράτσες (π.χ. τα Κινέζικα σκυλιά με λοφίο ή Chinese Crested, τα Χόλο απο το Μεξικό κ.α).
Οι τύποι του καρκίνου του δέρματος σε σκύλους
Υπάρχουν ορισμένα, διαφορετικά μεταξύ τους, είδη καρκίνου του δέρματος που μπορούν να προσβάλλουν τους σκύλους. Μερικοί από τους πιο κοινούς τύπους που συναντώνται, είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.
Ο πρώτος τύπος, τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, αναπτύσσονται με βραδείς ρυθμούς, αν όμως αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος του σκύλου. Ο δεύτερος τύπος, τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, είναι πιο επιθετικά και μπορούν να εξαπλωθούν ταχέως, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ο τρίτος, και τελευταίος κοινός τύπος, το μελάνωμα, πρόκειται για έναν όγκο, ο οποίος αναπτύσσεται εντός ενός χρωματοφόρου κυττάρου και εξαπλώνεται πολύ επιθετικά σε άλλα μέρη του σώματος.
Αυτά τα είδη καρκίνου, συνήθως, εμφανίζονται ως κηλίδες σε σημεία του δέρματος του σκύλου που έχουν σκούρο ή ροζ χρώμα. Υπάρχουν, όμως, μερικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό τους.
Προειδοποιητικά σημάδια
Μεταξύ των πιο κοινών προειδοποιητικών σημαδιών καρκίνου του δέρματος σε σκύλους, περιλαμβάνονται τα εξής:
- Ερυθρότητα, ερεθισμός ή εσχάρα στο δέρμα (κοινώς αναφερόμενη ως “ψώρα”), μερικές φορές μαζί με τριχόπτωση
- Πρησμένες περιοχές ή εξογκώματα στο δέρμα
- Πύον που εκκρίνεται από το δέρμα
- Φολιδωτό δέρμα ή δέρμα που ξεφλουδίζει σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία προκαλούν πόνο και δυσφορία
Επομένως, είναι πάντοτε καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά το σκύλο σας, ώστε εάν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα σημάδια, να το παρατηρήσετε, κι έτσι ο πιθανός καρκίνος να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο
Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, είναι πλέον αυτονόητο ότι, σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καρκίνο του δέρματος, η επίσκεψη στον κτηνίατρο δε μπορεί να περιμένει. Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημείο “κλειδί” για την επιτυχημένη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Όσο περισσότερο αναβάλλετε και καθυστερείτε την επίσκεψη στον κτηνίατρο, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες η θεραπεία να πετύχει, ενώ αυξάνονται, παράλληλα, οι πιθανότητες ο καρκίνος να κάνει μετάσταση και να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.
Εάν ο κτηνίατρός σας παρατηρήσει οποιοδήποτε “ύποπτο” σημάδι στο δέρμα του σκύλου σας, θα πραγματοποιήσει βιοψία και το ληφθέν τμήμα του ιστού θα σταλεί για ανάλυση. Τέλος, αφού ληφθούν τα αποτελέσματα, ο κτηνίατρος θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές θεραπείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.