Η τοποθέτηση του νομπελίστα Τζόρτζο Παρίζι για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την «πράσινη» ενέργεια

Ο νομπελίστας φυσικός Τζόρτζο Παρίζι πιστεύει ότι σημείο εκκίνησης της μετάβασης αποτελεί η ενεργειακή απεξάρτηση των Ευρωπαίων από το πετρέλαιο και το φυσικό άεριο, καθώς και η μετατροπή κάθε κατοικίας σε πράσινη», μέσω τής χρήσης ενέργειας που προέρχεται από ανανεωσιμές πηγές (ΑΠΕ).

Βαθύ προβληματισμό έχουν προκαλέσει η απότομη εναλλαγή των καιρικών φαινομένων και η κίνηση του εκκρεμούς από το ένα άκρο στο άλλο, από την ξηρασία στην πλημμύρα και μάλιστα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera απευθύνθηκε στον νομπελίστα Φυσικής (2021), Τζόρτζο Παρίζι και τον ρώτησε «τι συμβαίνει».


Ο κόσμος «κάνει ελάχιστα» για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή

Η απάντησή του, ξερή και μάλλον αναμενόμενη: «Αυτά είναι ακραία γεγονότα, τα οποία πρέπει να συνηθίσουμε». Στη συνέχεια ανέφερε ότι όλα εξαρτώνται από την κλιματική αλλαγή, από την αύξηση της θερμοκρασίας. «Και ο κόσμος κάνει ελάχιστα πράγματα για να καταπολεμηθούν αυτές οι αλλαγές», συμπλήρωσε.

Ο Παρίζι επέρριψε την ευθύνη για το φαινόμενο του καιρικού εκκρεμούς στη ανθρώπινη δραστηριότητα, δηλαδή στην έκλυση διοξειδίου τού άνθρακα, και συγχρόνως κατακεραύνωσε όσους επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη: «Αυτοί που αρνούνται τη σύνδεση είναι λιγότεροι από το 1% των ειδικών. Για αυτό έδωσαν το Νομπέλ σε εμένα και στους Μανάμπε και Χάσελμαν». Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό τρίο επιβραβεύτηκε με το Νομπέλ Φυσικής για τις εργασίες του πάνω την υπερθέρμανση της Γης.

Επιμένοντας στη θέση του ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και το διοξείδιο τού άνθρακα συνδέονται, ο Παρίζι είπε ότι «η ιστορία της θερμοκρασίας της Γης αποδεικνύει πως τόσο ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σαν αυτή που παρατηρείται τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν». Η σύνδεση με το διοξείδιο του άνθρακα προκύπτει, κατά τον Παρίζι, από τη χρήση «μοντέλων που βρίσκουν πως, χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ήταν αμελητέα, μπορεί και μηδενική».

Τα ακραία φαινόμενα τα απέδωσε σε ασυνήθιστες κινήσεις του αέρα -ο ζεστός κατευθύνεται προς τον Βορρά και ο κρύος προς τον Ισημερινό- οι οποίες «αυξάνουν την ενέργεια που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και η οποία εκτονώνεται σε ακραία φαινόμενα».

Photograph by Ray Bilcliff/Pexels
Photograph by Ray Bilcliff/Pexels

«Πρέπει να κόψουν τον εθισμό τους στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και να στραφούν στις ΑΠΕ»

Ακολούθησαν οι προτάσεις τού Τζόρτζο Παρίζι: «Παγκόσμιο σχέδιο για το κλίμα, με συμμετοχή τής Ινδίας και της Κίνας». Η Corriere του υπενθύμισε εμμέσως «το κινεζικό πρόβλημα» στη σύγχρονη εκδοχή του, ότι δηλαδή «δεν είναι εύκολο να κάνεις συμφωνία με την Κίνα», πέραν φυσικά των εμπορικών, και ο Παρίζι απάντησε ως εξής: «Συμφωνία με την Κίνα δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο υπάρχει η απειλή του πολέμου». Δεν, έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω διευκρινήσεις.

Με αφορμή την πλημμύρα στην Εμίλια Ρομάνια, ο Παρίζι ανέφερε ότι οι Ιταλοί -και κατ’ επέκτασιν όλοι οι Ευρωπαίοι- «πρέπει να κόψουν τον εθισμό τους στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τέλος, έκανε και μετάφραση της γενικής οδηγίας περί μετάβασης στην καθημερινή «γλώσσα» των Ευρωπαίων: «Να βάλουμε διπλά τζάμια στα σπίτια μας και συστήματα ηλιακής ενέργειας στις στέγες μας. Με τόσο όγκο δουλειάς θα έχουμε και αύξηση της απασχόλησης».


Με πληροφορίες από Corriere della Sera

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ