«Ναι» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λένε οι Ευρωπαίοι, αλλά οι θυσίες… με το σταγονόμετρο

Τι απαντούν οι Ευρωπαίοι για τα πλαστικά μιας χρήσης, την αγορά αποκλειστικά μεταχειρισμένων ρούχων, την απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σε δημοσκόπηση που έγινε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόθυμοι να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή δηλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να λάβουν μέτρα που θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία επικαλείται τα πορίσματα δημοσκόπησης του ινστιτούτου «YouGov» σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράση για την προστασία του πλανήτη, όχι όμως να κάνουν και πολλές… θυσίες.

Μολονότι αρκετοί πολίτες τη Γηραιάς Ηπείρου δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν προσωπικά μέτρα και να στηρίξουν τις κυβερνητικές πολιτικές για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν θέλουν να αλλάξει ο τρόπος ζωής τους.


Η δημοσκόπηση του βρετανικού ινστιτούτου «YouGov»

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου «YouGov» εξέτασε αντιπροσωπευτικά δείγματα περισσότερων από 1.000 ερωτηθέντων σε κάθε χώρα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία), σε έρευνα που διήρκεσε από τις 5 έως και την 24η Απριλίου.

Η έρευνα εξέτασε την υποστήριξη της δράσης για το κλίμα σε επίπεδο κράτους, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς και μεμονωμένες πρωτοβουλίες, όπως η αγορά μόνο μεταχειρισμένων ρούχων και η απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα πορίσματα του βρετανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων κατέδειξαν ότι πολλοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ευχαριστημένοι με μέτρα που δεν θα επηρέαζαν πολύ τον τρόπο ζωής τους. Θα ήθελαν, δηλαδή, να αναλάβουν δράση μεν, χωρίς να αλλάξει άρδην ο τρόπος ζωής τους δε.


Οι απαντήσεις των Ευρωπαίων

Για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, ανησυχούν πολύ ή αρκετά το 60% των Σουηδών, το 63% των Γερμανών, το 65% των Βρετανών, το 77% των Ισπανών, το 79% των Γάλλων και το 81% των Ιταλών. Ανάλογα είναι τα ποσοστά των Ευρωπαίων που αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται για«προϊόν» της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, ποσοστό μικρότερο του 20% των ερωτηθέντων στις περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ το 5% αρνείται την… ύπαρξή της.

Στο ερώτημα: «Τι ακριβώς είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι για την καταπολέμησή της», οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο… μαζεμένοι. Για παράδειγμα, κυβερνητικά μέτρα δεντροφύτευσης στηρίζουν το 45% των Γερμανών και το 72% των Ισπανών, ενώ το 77% των Βρετανών δηλώνουν ότι θα καλλιεργούσαν περισσότερα φυτά οι ίδιοι.

Εν τω μεταξύ, το 40% των Δανών και το 56% των Βρετανών, των Ισπανών και των Ιταλών δηλώνουν ότι δεν θα αγόραζαν ξανά προϊόντα από πλαστικό μιας χρήσης. Ταυτόχρονα, το 63% των Σουηδών και το 75% των Ισπανών θα υποστήριζαν μια κυβερνητική απαγόρευση των πλαστικών.

Photograph by Markus Spiske/Pexels
Photograph by Markus Spiske/Pexels

Αναφορικά με τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών σε δύο ή τρία γεύματα την εβδομάδα πολλοί Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ: Το 28% στη Γερμανία όπως και το 43% στην Ιταλία. Αρκετοί, μάλιστα, δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν μια σχετική νομοθεσία. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% στη Βρετανία και 48% στην Ιταλία.

Μέτρα ιδιαίτερα δημοφιλή αποδεικνύονται οι κρατικές επιδοτήσεις για να γίνουν τα σπίτια ενεργειακά περισσότερο αποδοτικά, με την υποστήριξη να κυμαίνεται από 86% στην Ισπανία έως 67% στη Γερμανία.

Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμοι να αγοράζουν μόνο μεταχειρισμένα ρούχα: στη Γερμανία το ποσοστό ήταν 17% και στη Βρετανία 27% .

Σχετικά με το μέτρο του να μην καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι οικειοθελώς περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά συμφώνησε το 10% των Γερμανών και το 19% των Ιταλών. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά των Ευρωπαίων που δεν θα έκαναν όσα παιδιά θα ήθελαν για την προστασία του περιβάλλοντος: υπέρ τάχθηκε το 9% των Γερμανών και το 17% των Ιταλών.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμοι να στραφούν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θετικά απάντησαν, κατά μέσο όρο, ελαφρώς λιγότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις επτά χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα: υπέρ τάχθηκε το 19% στη Γερμανία, το 32% στη Δανία και το 40% στην Ιταλία.

Εντούτοις, σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εντελώς την οδήγηση και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα ή το ποδήλατο, οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, το 35%, το 44% και το 40% αντιστοίχως δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει την κίνηση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο στη Βρετανία (22%), τη Γερμανία (24%), τη Δανία (20%) και τη Σουηδία (21%). Ωστόσο, το 25% των Γάλλων και το 28% των Γερμανών παραδέχτηκαν ότι περπατούν, μετακινούνται με ποδήλατο ή χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητο.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ