Κέντον Κουλ: «Το Έβερεστ γίνεται ξηρό και βραχώδες»

Ο κορυφαίος Βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησε την 17η ανάβασή του στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη, παρατήρησε ότι το Έβερεστ χάνει χιόνι και γίνεται «ξηρό και βραχώδες».

Ο 49χρονος Κέντον Κουλ, που σκαρφάλωσε τα 8.849 μέτρα του Έβερεστ για πρώτη φορά το 2004, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters λίγο μετά την τελευταία του ανάβαση, υποστήριξε ότι το γιγάντιο βουνό φαίνεται ότι στεγνώνει. «Αν πας πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπήρχε πολύ χιόνι», σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Κατμαντού, αμέσως μετά το τέλος της φετινής του επιτυχίας.

«Η γενική τάση που παρατηρώ ότι είναι ότι το Έβερεστ γίνεται όλο και πιο βραχώδες, με λιγότερο χιόνι», συμπλήρωσε. Παρατήρησε, δε, ότι δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν τις πτώσεις βράχων που συνάντησε φέτος περνώντας από το σημείο «Lhotse Face», στη διαδρομή προς την κορυφή.


Ρεκόρ αριθμού ορειβατών που επιχειρούν να φτάσουν στην κορυφή τού Έβερεστ

Σημειώνεται ότι τη φετινή άνοιξη κατεγράφη ρεκόρ ως προς τον αριθμό των ορειβατών που επιχειρούν να φτάσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Συνολικά 466 ορειβάτες από 43 ομάδες έχουν λάβει άδεια ανόδου στην κορυφή. Εξ αυτών, οι 98 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 368 άνδρες, ανέφερε το υπουργείο στο Κατμαντού.

Οι ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ (ή Σαγκαρμάθα κατά τους ντόπιους) την τρέχουσα σεζόν προέρχονται από 65 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νεπάλ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου.

Πάνω από ένας στους πέντε (96 ορειβάτες) είναι από την Κίνα. Αλλοι 89 από τις ΗΠΑ πήραν την άδεια και 40 από την Ινδία. Ομοίως, 33 από την Ουγγαρία έχουν αποκτήσει την άδεια, 21 από τον Καναδά, 18 από τη Ρωσία και 15 από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Νεπάλ, μεταξύ άλλων.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ