Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2017, η Ινδία έχει σχεδόν 30.000 άγριους ελέφαντες – περίπου το 60% της Ασιατικής ηπείρου.
Υπό αιχμαλωσία ο «κυνηγός ρυζιού»
Ένας άγριος ελέφαντας που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων αναισθητοποιήθηκε και μετεγκαταστάθηκε από τις αρχές της Ινδίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων. Πρόκειται για αρσενικό ελέφαντα, στον οποίο έχει δοθεί η ονομασία Arikomban (κυνηγός ρυζιού), λόγω του ότι ήταν διαβόητος για τις επιδρομές του σε καταστήματα για ρύζι και δημητριακά στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.
Ειδικότερα, το Σάββατο 29 Απριλίου μια ομάδα 150 δασικών υπαλλήλων ακινητοποίησε τον ελέφαντα μετά από πέντε βολές με ηρεμιστικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα Indian Press και το BBC. Στη συνέχεια τού τοποθετήθηκε κολάρο GPS και μεταφέρθηκε σε καταφύγιο άγριας ζωής. Αυτή μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι επιδίωξαν να αιχμαλωτίσουν τον συγκεκριμένο ελέφαντα, καθώς είχε χτυπηθεί με βολές ηρεμιστικού και το 2017, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Πιστεύεται ότι η ηλικία του Arikomban είναι περίπου 30 ετών.
പെരിയാറിലെ ഉൾക്കാട്ടിൽ അരിക്കൊമ്പൻ, ആനയെ നിരീക്ഷിക്കാൻ പ്രത്യേക ദൗത്യസംഘം#Arikomban #AKSaseendran #ZeeMalayalamNews pic.twitter.com/F7N6sjj4jZ
— Zee Malayalam News (@ZeeMalayalam) May 1, 2023
Τι υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι
Την ταχεία επέκταση των ανθρώπινων οικισμών γύρω από τα δάση και τους βασικούς διαδρόμους άγριας ζωής κατηγορούν οι περιβαλλοντολόγοι για την αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων σε μέρη της Ινδίας, κάτι που άλλωστε -όπως είχε πληροφορήσει το pet-in.gr– είχε υποστηρίξει και πριν από λίγους μήνες επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, το οποίο ωστόσο δεν αφορούσε μόνο περιοχές της Ινδίας. Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2017, η Ινδία έχει σχεδόν 30.000 άγριους ελέφαντες – περίπου το 60% της Ασιατικής ηπείρου.
Οι συγκρούσεις εγείρουν αυξανόμενες ανησυχίες, γεγονός που κρίνεται απολύτως λογικό δεδομένου ότι οδηγούν σε θανάτους τόσο ανθρώπων όσο και ζώων. Ως κύριες αιτίες των συγκρούσεων έχουν αναφερθεί από τους επιστήμονες οι θερμοκρασιακές μεταβολές, καθώς και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις, που αποτελούν και τα δύο απόρροια της κλιματικής αλλαγής.