Με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Μελάτου συναντήθηκε η Άννα Τοσούνογλου

Με την υποψήφια βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Μελάτου, συναντήθηκε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λήμνου, Άννα Τοσούνογλου, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. 

Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην πλήρη ατζέντα συζήτησης της ΠΦΠΟ. Στην συνέχεια, η πρόεδρος αναφέρθηκε στις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις οπισθοδρομήσεις και τα προβληματικά σημεία του Ν.4830-2021.

Στις καινοτομίες συγκαταλέγεται η αλλαγή αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς από το ΥΠΑΑΤ στο ΥΠΕΣ, ζητούμενο εδώ και χρόνια από το Φιλοζωικό Κίνημα και η θέσπιση Ειδικής Γραμματείας για τα ζώα συντροφιάς. 

Η δημιουργία του ΕΜΖΣ (Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς) με Υπομητρώα για τα Φιλοζωικά Σωματεία, τους Επαγγελματίες και Ερασιτέχνες εκτροφείς. Δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, αλλά όταν και εφόσον δημιουργηθεί, αναμένεται να βάλει μία τάξη στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί. 

Έκανε κακούργημα την βαριά κακοποίηση από απλό πλημμέλημα που ήταν. Έβγαλε την φιλοζωία από την βρώμικη κατηγορία του εμπορίου βάζοντας θέματα απόλυτης συνεργασίας με τους δήμους και τις αναδοχές στον 4830, αλλά και με την ΚΥΑ των traces και αναδόχων. Νομιμοποίησε τα κόμιστρα υιοθεσίας, τα οποία βοηθούν τα Φιλοζωικά Σωματεία να συνεχίζουν το εθελοντικό τους έργο. 

Δημιούργησε ειδικό τμήμα στο Υπουργείο Προστασίας για τα ζώα με την τηλεφωνική γραμμή 10410 που διαχειρίζεται μόνο κακοποιήσεις και καταγγελίες για ζώα.

Στις οπισθοδρομήσεις συγκαταλέγεται η νομιμοποίηση της συμμετοχής ζώων στα θεάματα. Παρ’όλο που η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγόρευσε την χρήση ζώων στα τσίρκο, με την επίκληση της λαϊκής παράδοσης εκατοντάδες παραγωγικά ζώα όπως ταύροι και αγελάδες, ιπποειδή, χοίροι και αμνοερίφια κακοποιούνται.

Προβληματικό σημείο είναι ότι η υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς που ορίστηκε στον 4830, ουσιαστικά ακυρώθηκε με το “παράθυρο” φύλαξης DNA. Το ΦΕΚ που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού των ζώων συντροφιάς (σκύλων-γατών) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς πλέον, υποχρεούνται πέρα από την ηλεκτρονική σήμανση και το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του ζώου τους, να στειρώσουν το ζώο τους (ανεξαρτήτως φύλου) ή να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου στο αντίστοιχο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού. Θα δοθεί χρόνος προσαρμογής, μετά την παρέλευση του οποίου θα επιβάλλονται πρόστιμα. 

Η πάγια θέση της ΠΦΠΟ είναι υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων (και αδέσποτων βεβαίως) ζώων συντροφιάς (με εξαιρέσεις για λόγους υγείας κλπ), τα οποία είναι η βασική πηγή δημιουργίας νέων αδέσποτων. Για άλλη μια φορά η πρόεδρος τόνισε ότι αυτό γίνεται ολοφάνερο ειδικά στο νησί της Λήμνου, που ενώ όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι περισυλλέγονται από τον Δήμο και μεταφέρονται στο κυνοκομείο, εντούτοις συνεχώς εμφανίζονται νέα αδέσποτα ζώα. 

Δεν είναι σαφής η προσωρινότητα παραμονής ζώων συντροφιάς στα κυνοκομεία. Τα κυνοκομεία είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας και όχι μόνιμης διαβίωσης. Τα ζώα δεν πρέπει να ιδρυματοποιούνται αλλά να περιθάλπονται και να υιοθετούνται ή να επανεντάσσονται. Υπέρτατο αγαθό δεν είναι η ζωή μέσα σε κλουβιά, αλλά η ελευθερία. 

Σε τοπικό επίπεδο, συζητήθηκε το θέμα των πλατωνιών. Η πρόεδρος αναφέρθηκε στην 1η Ημερίδα για τα Πλατώνια που είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Σωματείου Λήμνου το 2017, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λήμνου και τις ενέργειες που είχαν ξεκινήσει όμως αργότερα σταμάτησαν. Η κα Μελάτου επισήμανε ότι τα πλατώνια ναι μεν έχουν εισαχθεί στις αρχές του ‘70 από τον τότε Δήμαρχο, όμως ως άγρια πανίδα ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Η κα Μελάτου σημείωσε, ότι νομοθεσία και αρμόδια όργανα υπάρχουν, όμως τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα όργανα και τις αντίστοιχες θέσεις είναι αυτά που κάνουν την διαφορά. Οι δύο γυναίκες συμφώνησαν ότι ο αντιδήμαρχος αδέσποτων ζώων του Δήμου Λήμνου, Ιωάννης Ποντίκας, είναι πάντα στο πλευρό των εθελοντών, και ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να τοποθετεί σε αυτή την θέση άτομο το οποίο είναι φιλόζωο, γνώστης του δύσκολου αυτού αντικειμένου και με πραγματική διάθεση για συνεργασία με τα Φιλοζωικά Σωματεία.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ