Συνάντηση με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μαντζαβέλα είχε η Άννα Τοσούνογλου – Αναφέρθηκαν στα ζώα και στο περιβάλλον

Με τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μαντζαβέλα, συναντήθηκε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λήμνου, Άννα Τοσούνογλου, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. 

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε, η πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα θέματα της ατζέντας συζήτησης της ΠΦΠΟ, δίνοντας έμφαση στο θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. 

Τα αδέσποτα ζώα στειρώνονται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τους Δήμους, τους φιλοζωικούς συλλόγους αλλά και απλούς φιλόζωους πολίτες. Όμως, νέα ζώα εμφανίζονται καθημερινά σε όλη την Επικράτεια. Αυτό κάνει πασιφανές το γεγονός ότι η “πηγή του κακού” είναι τα αστείρωτα δεσποζόμενα. 

Η ΠΦΠΟ ζητάει ριζοσπαστικές αλλαγές στην νομοθεσία, οι οποίες σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν στην εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων. Να γίνει υποχρεωτική η ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων σε όλους τους Δήμους σε ορίζοντα χρόνου διετίας, με κάλυψη 24ώρου επί 365 μέρες το χρόνο. 

Οι κρατικές επιδοτήσεις να είναι επαρκής και να αφορούν πρωτίστως τα Δημοτικά Κτηνιατρεία. Κρίνεται επιβεβλημένο να διευρυνθούν τα κριτήρια ευπαθών ομάδων και να προβλεφθούν δωρεάν στειρώσεις ή στειρώσεις με συμβολικό αντίτιμο για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7-10 ετών.

Να καταργηθεί η νομιμοποίηση της συμμετοχής ζώων σε θεάματα με επίκληση της λαϊκής παράδοσης, η οποία ουσιαστικά αντιφάσκει στο νόμο περί ευζωίας και μη κακοποίησης (παθητικής και ενεργητικής).

Υποχρεωτικό μάθημα-επιμόρφωση στα σχολεία αναφορικά με τον σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση.

Σε τοπικό επίπεδο, συζητήθηκε το πρόβλημα των αγριοκούνελων και των πλατωνιών και οι αποσπασματικές έως σήμερα προσπάθειες διαχείρισης της κατάστασης. Για θέματα ενέργειας και ΑΠΕ, ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος κ. Μαντζαβέλας ενημέρωσε την πρόεδρο για την ανώτατη ισχύ παραγωγής που σήμερα φτάνει στα 31ΜΒ (στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ Αύγουστος 2021) με peak πολύ λιγότερο, ενώ οι αιτήσεις για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Λήμνο φτάνουν τα 1.500ΜΒ. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος αρχικά στα δημόσια κτίρια, η αλλαγή ενεργειακού μοντέλου και οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Τόσο για τα ανωτέρω θέματα όσο και για θέματα φυσικού περιβάλλοντος, ο κ. Μαντζαβέλας ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, αναφέρθηκε η μεταφορά της διαχείρισης των απορριμμάτων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στην ΔΕΔΑΠΑ Λέσβου, η οποία έχει επιφέρει μία μετέωρη κατάσταση. Συνήθης και ατυχέστατη πρακτική των τελευταίων ετών ο συγκεντρωτισμός υπηρεσιών στην πρωτεύουσα του Νομού χωρίς καμία μέριμνα για την νησιωτικότητα.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ