G7: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Στόχος της G7 αποτελεί η ενίσχυση της ηλιακής ισχύος της κατά 1 TW (τεραβάτ) και την υπεράκτια αιολική ενέργεια κατά 150 GW (γιγαβάτ) έως το 2030.

Η Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών έθεσε υψηλότερους στόχους για το 2030 για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλην όμως δεν έθεσε προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.


Συνάντηση υπουργών στην Ιαπωνία – Δεσμεύσεις για την ενέργεια

Στη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνία, παρευρέθηκαν υπουργοί από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επανεπιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να πετύχουν τον στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, δηλώνοντας ταυτόγχρονα ότι στοχεύουν να αυξήσουν συλλογικά τη χωρητικότητα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας κατά 1 TW, καθώς και την υπεράκτια αιολική ενέργεια κατά 150 GW μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

«Η G7 συμβάλει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και στη μείωση του κόστους με την ενίσχυση της δυναμικότητας, μεταξύ άλλων μέσω της συλλογικής αύξησης της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας … και της συλλογικής αύξησης της ηλιακής ενέργειας», ανέφεραν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε ένα 36σέλιδο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνάντηση.

«Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μέτρα για την παράλληλη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα, σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Photograph by Pixabay
Photograph by Pixabay

Πράσινη ανάκαμψη και ανασυγκρότηση στην Ουκρανία

Η δήλωση των υπουργών καταδίκασε την «παράνομη, αδικαιολόγητη και απρόκλητη» εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις «καταστροφικές» επιπτώσεις της στο περιβάλλον, δίνοντας την υπόσχεση να υποστηρίξουν μια πράσινη ανάκαμψη και ανασυγκρότηση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, δημοσίευσαν ένα σχέδιο πέντε σημείων για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες κρίνονται ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση.

Πριν από τη συνάντηση, η Ιαπωνία αντιμετώπιζε επικρίσεις από πράσινες ομάδες για την προσπάθειά της να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεχείς επενδύσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο συγκαταλέγεται στα ορυκτά καύσιμα. Το τελικό κείμενο που συμφωνήθηκε ανέφερε ότι οι επενδύσεις αυτές «μπορεί να είναι κατάλληλες» για την αντιμετώπιση της κρίσης, εάν συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους.

Η συνάντηση των υπουργών στη βόρεια πόλη Σαπόρο πραγματοποιείται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα.


Με πληροφορίες από Politico και Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ