Άννα Τοσούνογλου: Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς δίνοντας κίνητρα στους κηδεμόνες τους

Με τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρο Πλάντζο, συναντήθηκε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Λήμνου, Άννα Τοσούνογλου, την Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Σε επίπεδο επικράτειας, η πρόεδρος τόνισε ότι η Πολιτεία εφόσον αποφασίσει επιτέλους να εξαλείψει το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων και όχι απλά να το κουκουλώνει, θα πρέπει να νομοθετήσει υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς (πλην νόμιμων εκτροφέων και ιατρικών περιπτώσεων), δίνοντας κίνητρα στους κηδεμόνες να τσιπάρουν και να στειρώσουν τα ζώα τους. 

Ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον επταετίας με υποχρεωτική στείρωση απαιτείται, κατά το οποίο θα δοθούν κίνητρα αλλά και θα γίνουν οργανωμένα προγράμματα στειρώσεων δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο για τα δεσποζόμενα ζώα.

Η βασική πηγή δημιουργίας αδέσποτων είναι τα αστείρωτα δεσποζόμενα.

Να γίνει υποχρεωτική η ίδρυση Δημοτικών Κτηνιατρείων σε όλους τους Δήμους της χώρας, με μικρούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας και όχι στοίβαγμα των ζώων σε κυνοκομεία της ντροπής. 

Λειτουργία εφημεριών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες 24/24ωρο επί 365 ημέρες/χρόνο. Η κρατική χρηματοδότηση να αφορά τα Δημοτικά Κτηνιατρεία, τον εξοπλισμό και την στελέχωσή τους και όχι Δημοτικά Κυνοκομεία.

Όσα κυνοκομεία και να δημιουργηθούν, με όσο καλές προδιαγραφές και να έχουν, δεν θα είναι αρκετά να φιλοξενήσουν τα ζώα που αναπαράγονται συνεχώς και ανεξέλεγκτα κυρίως από τα αστείρωτα δεσποζόμενα.

Ελεγκτικός μηχανισμός με ίδρυση Αστυνομίας Ζώων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως το θέμα των πλατωνιών και η κατάσταση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας.

Από την πλευρά της προέδρου, τονίστηκε η αναγκαιότητα έναρξης λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, το οποίο είναι αδειοδοτημένο αλλά υπολείπεται σε κτηνίατρο. 

Η απόφαση λειτουργίας είναι ξεκάθαρα απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ