Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τις επικρίσεις για τη μετάβασή του με ιδιωτικό αεροπλάνο στην Κίνα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε βελγικά μέσα ενημέρωσης και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε για τα έξοδα που αφορούν τις μετακινήσεις του, αναγνώρισε το πόσο ρυπογόνα είναι.

Ο λόγος των επικρίσεων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φέρεται να χρησιμοποιεί συχνά ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις του στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ προωθεί την εικόνα της υπερμάχου του περιβάλλοντος και της πρωτοπόρου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Politico, αποκαλύπτουν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρησιμοποίησε ιδιωτικά αεροσκάφη στα 72 από τα 112 επίσημα ταξίδια του και μόλις 18 εμπορικές πτήσεις από την έναρξη της θητείας του το 2019, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ με ιδιωτικό τζετ μετέβη και στις συνομιλίες της προηγούμενης χρονιάς για το κλίμα στην Αίγυπτο, συνοδεία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε βρεθεί με τη σειρά της στο στόχαστρο επικριτικών δημοσιευμάτων για τις «οικολογικές αμαρτίες» της στο παρελθόν, για τον ίδιο λόγο, όταν είχε χρησιμοποιήσει ιδιωτικό αεροπλάνο για μια πτήση διάρκειας μόλις 19 λεπτών.

Η πρόεδρος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Photograph by By Etienne Ansotte - https://audiovisual.ec.europa.eu/en/album/M-003267/P-047046~2F00-16, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113508631)
Η πρόεδρος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Photograph by By Etienne Ansotte – https://audiovisual.ec.europa.eu/en/album/M-003267/P-047046~2F00-16, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113508631)

20 τόνοι CO2 σε 1 ώρα έναντι 7 τόνων CO2 σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Transport & Environment, ένα ιδιωτικό τζετ μπορεί να εκπέμπει 2 τόνους CO2 ανά ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πεντάωρης πτήσης επιστροφής προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, το αεροσκάφος του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν μπορεί να είχε εκπέμψει περίπου 20 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την ίδια ώρα που ο μέσος πολίτης της ΕΕ εκπέμπει κατά μέσο όρο περίπου 7 τόνους CO2 σε διάστημα ενός χρόνου.

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι της COP27, συμπεριλαμβανομένου και του Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, μετέβησαν στην Αίγυπτο με εμπορικές πτήσεις. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η απόφαση ο Σαρλ Μισέλ να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό αεροσκάφος ελήφθη επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να επιστρέψει εγκαίρως πίσω στις Βρυξέλλες για την άσκηση των καθηκόντων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


«Η χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου είναι πάντα μια επιλογή έσχατης ανάγκης»

«Η χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου είναι πάντα μια επιλογή έσχατης ανάγκης», ανέφερε ο κ. Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Παράλληλα, αναφορικά με το κόστος της μετάβασής του στην Κίνα, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία ανέρχεται στα 460.000 ευρώ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι «για κάθε ένα από τα ταξίδια μπορούν να κοινοποιηθούν πολύ ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τους λόγους (των επιλογών)».

Προσέθεσε, επίσης, ότι η αποστολή στην Κίνα ήταν «απολύτως απαραίτητη», διότι κατέστησε δυνατή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, «την αναβίωση του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να ταξιδέψει με αεροπλάνο της γραμμής, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε «όχι».


Εξωφρενικό το κόστος μετακίνησης του προέδρου στην Κίνα

Σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντιλαμβάνεται ότι το κόστος για την αποστολή στην Κίνα ενδεχομένως σοκάρει, απάντησε ότι κατανοεί ότι ήταν, όπως είπε, «ακριβό», καθώς και «τις ευαισθησίες σχετικά με τις ιδιωτικές πτήσεις. Αλλά οι υπηρεσίες εξέτασαν προσεκτικά αν υπήρχε εναλλακτική λύση», διευκρίνισε.

«Λυπάμαι που ο τρόπος που παρουσιάζεται απομακρύνει την προσοχή από το θεμελιώδες ζήτημα: ποιά θέση θέλουν οι άνθρωποι για την ΕΕ στον κόσμο;» συμπλήρωσε. Σε ερώτηση που αφορούσε τη διαφορά στις δαπάνες με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι «η τάξη μεγέθους είναι παρόμοια».


Σαρλ Μισέλ: «Συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια»

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου RTL, υφίσταται προϋπολογισμός 3,7 εκατομμυρίων για τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους έναντι 2 εκατομμυρίων για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρά ταύτα, ο Σαρλ Μισέλ θεωρεί ότι «συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια» και εξηγεί ότι για την Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι, για παράδειγμα, πρόκειται για πλήρη αντιπροσωπεία: «Είναι το Συμβούλιο που διοργανώνει την Σύνοδο Κορυφής. Δεν είναι άνθρωποι από το γραφείο μου που ταξιδεύουν στο Παρίσι, είναι κυρίως μέλη του προσωπικού του Συμβουλίου που εποπτεύουν τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών».


Με πληροφορίες από Politico, RTL και De Standaard

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ