Διαμαρτυρία αγροτών ακινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια των Βρυξελλών – Οργή για τα υπό σχεδιασμό μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος

Σε ακινησία τέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή από κομβόι τρακτέρ η κυκλοφορία στις Βρυξέλλες, καθώς χιλιάδες αγρότες διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της φλαμανδικής περιφερειακής κυβέρνησης αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών αζώτου από τη γεωργία.

Περίπου 2.700 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες από την περιοχή της Φλάνδρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, γεμίζοντας τους δρόμους με μια κακοφωνία από κορναρίσματα, την ώρα που οι αγρότες εξέφραζαν την οργή τους για τις σχεδιαζόμενες περικοπές, οι οποίες, όπως λένε, απειλούν να «πετάξουν» πολλούς εξ αυτών εκτός επαγγέλματος.

«Πρόκειται για μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή», δήλωσε η Νέλε Κέμπενιρς, εκπρόσωπος της βελγικής ένωσης αγροτών Boerenbond, μιας από τις ενώσεις που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία. «Πολλές φάρμες θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των ζώων που διατηρούν ή απλώς να κλείσουν», συνέχισε.

Ορισμένοι διαδηλωτές κόλλησαν πινακίδες στο μπροστινό μέρος των τρακτέρ τους, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα σχεδιαζόμενα μέτρα. «Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό», έγραφε μία εξ αυτών. «Μην ξεχνάτε ποιος φροντίζει για το φαγητό σας», έγραφε μια άλλη.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κάποιοι πυρπόλησαν ελαστικά και άναψαν φωτιά, ενώ άλλοι πυροδότησαν κροτίδες στην οδό Rue de la Loi στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της Boerenbond στο Politico, οι εν λόγω ενέργειες διεπράχθησαν από μέλη διαφορετικής ομάδας, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν τη διαμαρτυρία, κι όχι από αγρότες.

Πέρυσι, η φλαμανδική κυβέρνηση πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση της νιτρορύπανσης, αλλά η αρχική συμφωνία «κατέρρευσε» μετά από μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα, όμως δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι υπό σχεδιασμό περικοπές επιβαρύνουν περισσότερο τη γεωργία, αδικώντας τη σε σχέση με τη βιομηχανία, που επιβαρύνεται λιγότερο, όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα των αγροτών, τα οποία έχουν την υποστήριξη του κόμματος των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών. «Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», δήλωσε ο Ρούμπεν Μπάουουενς, ένας 30χρονος γαλακτοπαραγωγός, στο Politico.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Ολλανδία, αφού η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε μια συμφωνία που αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών αζώτου έως και κατά 70% σε ορισμένες περιοχές.

Η εντατική κτηνοτροφία και η χρήση λιπασμάτων, τόσο στην Ολλανδία όσο και στο Βέλγιο, έχουν συμβάλει στα επίπεδα ρύπανσης του εδάφους και του νερού από άζωτο, υπερβαίνοντας τα όρια εκπομπών που έχει θέσει η ΕΕ στην προσπάθειά της να αποδυναμώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων.

«Εδώ στο Βέλγιο, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις αγελάδες και τη γενετική και έχουμε και τη γη», δήλωσε η Μαριάν Βαν Ντεν Έιντεν, μια άλλη γαλακτοπαραγωγός. «Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτό στο οποίο είμαστε καλοί».

Οι αγρότες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ζημίας, πρόσθεσε η ίδια. Και κατέληξε: «Είμαστε οι πρώτοι που νιώθουμε τις επιπτώσεις».

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Πηγή: Politico, Associated Press

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ