Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για έως και 17 θανάτους στο όρος Έβερεστ

Ο επικεφαλής τουρισμού τού Νεπάλ , Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα, πιστεύει ότι οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες στην υψηλότερη κορυφή τής οροσειράς των Ιμαλαΐων και τού κόσμου έχουν οδηγήσει σε ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη που έχουν καταγραφεί στο Έβερεστ

Οι ειδικοί λένε ότι το τρέχον έτος είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη που έχουν καταγραφεί στο Έβερεστ, με τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, για τις οποίες ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, να ενοχοποιούνται ως ένας από τους κύριους λόγους για το θάνατο έως και 17 ανθρώπων.

Συνολικά, κατά την τρέχουσα σεζόν 12 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εξορμήσεων στο Έβερεστ, ενώ πέντε ακόμη αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, εφόσον σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχουν υπάρξει σημεία ζωής για περισσότερες από 5 ημέρες, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων που παρακολουθεί τα θανατηφόρα περιστατικά στο βουνό.

Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα, τον διευθυντή τού τμήματος τουρισμού τού Νεπάλ. «Φέτος χάσαμε συνολικά 17 ανθρώπους στο βουνό κατά την τρέχουσα σεζόν», δήλωσε και στη συνέχεια προσέθεσε: «Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή τού καιρού. Αυτή τη σεζόν, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, ήταν πολύ ευμετάβλητες. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά».

Κάτι τέτοιο, θα καθιστούσε τη φετινή χρονιά μία από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί σε θανάτους στο Έβερεστ, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα γεγονότα τού 2014, όταν έχασαν τη ζωή τους 17 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μέλη τής τοπικής φυλής των Σέρπα, που έχασαν τη ζωή τους από χιονοστιβάδα. Κατά μέσο όρο, 5 έως 10 άνθρωποι πεθαίνουν στο Έβερεστ κάθε χρόνο, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση.

Μεταξύ αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να αναρριχηθούν στο Έβερεστ φέτος ήταν ο Τζέισον Κένισον, ένας 40χρονος μηχανικός από την Αυστραλία, ο οποίος είχε ξεπεράσει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη για να καταφέρει να ανέβει στην κορυφή, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να επιστρέψει, ένας Καναδός γιατρός, ο Πίτερ Σουάρτ, και τρεις Σέρπα από το Νεπάλ που έχασαν τη ζωή τους σε χιονοστιβάδα τον Απρίλιο.

Μεταξύ εκείνων που ακόμη αγνοούνται είναι η Ουγγαρέζα αναρριχήτρια Σουχάτζντα Σίλαρντ, η οποία ανέβηκε στο όρος χωρίς οδηγό Σέρπα ή πρόσθετο οξυγόνο, και ένας Ινδό-Σιγκαπουριανός ορειβάτης, για τον οποίον υπάρχουν ανησυχίες ότι έπεσε από το βουνό.

Photograph by Ananya Bilimale/Unsplash
Photograph by Ananya Bilimale/Unsplash

«Περπάτημα πάνω σε πτώματα»

Η φετινή χρονιά ήταν πιο θανατηφόρα ακόμη κι από το 2019, όταν κυκλοφόρησαν εικόνες -που σύντομα έγιναν viral- από τον συνωστισμό και τη «σφαγή» που εκτυλίχθηκε, όπως αναφέρθηκε τότε, στο Έβερεστ, με εκατοντάδες ορειβάτες να περιμένουν έως και 12 ώρες για να ανέβουν στο βουνό και αναφορές ότι οι αναρριχητές αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν πάνω από πτώματα και ανήμπορους ορειβάτες. Συνολικά 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη χρονιά.

Ένας από τους ορειβάτες που έζησαν τον τρόμο τού 2019 στο Έβερεστ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που είδα εκεί πάνω. Θάνατος. Σφαγή. Χάος. Νεκρά σώματα στη διαδρομή. Άνθρωποι που προσπάθησα να γυρίσω πίσω και κατέληξαν να πεθάνουν. Άνθρωποι που παρασύρονται. Περπάτημα πάνω σε πτώματα. Όλα όσα διαβάζετε στους εντυπωσιακούς τίτλους, όλα διαδραματίστηκαν τη νύχτα που προσεγγίσαμε την κορυφή».

Η κυβέρνηση τού Νεπάλ έχει δεχθεί επικρίσεις για την έκδοση 479 αδειών τη φετινή χρονιά, καθότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει εκδοθεί ποτέ. Κάθε άδεια κοστίζει 12.000 στερλίνες (περίπου 14.000 ευρώ), αποτελώντας σημαντική πηγή εσόδων για τη μικρή χώρα. Απ’ την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως μεταφέρει ο Guardian, φάνηκε απρόθυμη να μειώσει τους αριθμούς.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι άδειες ήταν πάρα πολλές, ισχυριζόμενος ότι ο αριθμός ήταν υψηλός φέτος επειδή το «παράθυρο» για αναρρίχηση είχε ανοίξει νωρίτερα και η σεζόν ήταν μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.


Οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφηκαν 70 χρόνια μετά από την ιστορική πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή τού πλανήτη

Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών έρχεται τη χρονιά που γιορτάζεται η 70η επέτειος, η οποία γιορτάστηκε τη Δευτέρα, από την ιστορική πρώτη ανάβαση στην κορυφή τού Έβερεστ από τους Έντμουντ Χίλαρι και Τένζινγκ Νοργκάι. Τότε, 70 έτη πριν, ήταν που σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας παγκόσμιας εμμονής μεταξύ των ορειβατών να αναρριχηθούν στην υψηλότερη κορυφή τού κόσμου, με περισσότερες από 10.000 αναβάσεις έκτοτε και τη ζήτηση για άδειες αναρρίχησης να παρουσιάζει αύξηση κάθε χρόνο.

Ο Ανγκ Νόρμπου Σέρπα, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Οδηγών Ορειβασίας τού Νεπάλ, δήλωσε ότι εκδίδονται «πάρα πολλές» άδειες και ότι αυτό ασκεί περιβαλλοντική πίεση στο βουνό. «Το μοτίβο αναρρίχησης έχει αλλάξει, παλαιότερα ήταν σκληροτράχηλοι αναρριχητές (εκείνοι που επιχειρούσαν να ανέβουν), αλλά τώρα είναι πολλοί αρχάριοι αναρριχητές που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ», δήλωσε ο ίδιος.

Photograph by Michael Clarke/Unsplash
Photograph by Michael Clarke/Unsplash

Επικίνδυνος «τουριστικός προορισμός» και «χάος»

Εμπειρογνώμονες και διάσημοι ορειβάτες έχουν προειδοποιήσει ότι το Έβερεστ, του οποίου η κορυφή βρίσκεται σε υψόμετρο 8.848 μέτρων, θεωρείται πλέον «τουριστικός προορισμός» και παιδική χαρά για τους πλούσιους που αναζητούν συγκινήσεις, ακόμη και για όσους έχουν μικρή εμπειρία αναρρίχησης σε μεγάλο υψόμετρο. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από 48.000 λίρες Αγγλίας (περίπου 55.600 ευρώ) για να ζήσουν την εμπειρία τού να βρίσκονται στην κορυφή.

Ο Άλαν Αρνέτ, ένας ορειβάτης που αναρριχήθηκε στο Έβερεστ το 2011 και τώρα γράφει τακτικά για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, δήλωσε ότι φέτος επικράτησε «χάος». Ο ίδιος εξήγησε ότι η βασική αιτία τού μεγάλου αριθμού θανάτου έχει να κάνει με τους άπειρους πελάτες που, όπως ανέφερε, «πιέζουν πολύ τούς εαυτούς τους και δεν γυρίζουν πίσω αρκετά σύντομα».

Σύμφωνα με τον Αρνέτ, πολλές εταιρείες οδηγών δεν έχουν την απαίτηση οι αναρριχητές να έχουν εμπειρία και δέχονται οποιονδήποτε έχει τα χρήματα για να το κάνει. «Θα σας διδάξουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε», λένε, όμως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο έμπειρος ορειβάτης- «όταν ο πελάτης μπλέξει σε μπελάδες, είναι πιθανό να εγκαταλειφθεί προκειμένου να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων τού προσωπικού υποστήριξης». Και συμπλήρωσε: «Είδαμε αρκετούς πελάτες να εγκαταλείπονται αυτή τη σεζόν, να μένουν μόνοι τους στο ψηλά στο βουνό, και κάποιοι εξ αυτών αγνοούνται μέχρι και σήμερα».

Photograph by Mari Partyka/Unsplash
Photograph by Mari Partyka/Unsplash

Ανησυχίες για την αυξημένη ανθρώπινη παρουσία στο όρος

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στον καταυλισμό βάσης τού Έβερεστ, ο οποίος βρίσκεται στον παγετώνα Χούμπου, πως τον καθιστά ασταθή και ανασφαλή, επιδεινώνοντας τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παγετώνες τού Έβερεστ έχουν χάσει πάγο 2.000 ετών μόνο κατά τα τελευταία 30 χρόνια.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των 400 και πλέον ορειβατών ετησίως, περίπου 1.500 άτομα θα έρχονται στη βάση κατά τη διάρκεια της σεζόν, όπου στις πολυτελείς εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται μασάζ και βραδινή ψυχαγωγία. Και τα ελικόπτερα φαίνεται πως αποτελούν πλέον έναν συνηθισμένο τρόπο για να φτάσει κανείς στον καταυλισμό στη βάση τού όρους.

Πέρυσι, υποβλήθηκε ένα σχέδιο από αξιωματούχους τού Νεπάλ για τη μεταφορά τού καταυλισμού βάσης σε ένα σημείο χαμηλότερα στο βουνό, μακριά από τον παγετώνα που συρρικνώνεται. Ο διευθυντής στο Υπουργείο Τουρισμού τού Νεπάλ επιβεβαίωσε ότι υπήρχε πράγματι σχέδιο για την αλλαγή των κανόνων ώστε οι πεζοπόροι να μην μπορούν να διανυκτερεύουν στην κατασκήνωση βάσης, αλλά να μένουν σε χαμηλότερα σημεία.

Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω σχέδιο βρήκε απέναντί του την κοινότητα των Σέρπα, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα προσθέσει τρεις ώρες στην ανάβαση τού Έβερεστ και ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Οι Σέρπα δήλωσαν ότι υπήρχαν σχέδια για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα την κατασκήνωση βάσης, αντί να χρειαστεί να τη μετακινήσουν. «Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ντόπιους ανθρώπους το πού θα μπορούσε να μετακινηθεί», ανέφερε ο επικαφαλής τουρισμού τού Νεπάλ, Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα.

Ο μεγάλος αριθμός ορειβατών κλιμακώνει, επίσης, το πρόβλημα της τεράστιας ποσότητας απορριμμάτων που αφήνονται διάσπαρτα στο Έβερεστ. Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί ελαφρώς μετά την καθιέρωση μιας «εγγύησης σκουπιδιών» ύψους 3.200 λιρών Αγγλίας, η οποία επιστρέφεται μόνο αν επιστραφούν 8 κιλά σκουπιδιών. Πάντως, οι ντόπιοι οδηγοί περιγράφουν ότι το βουνό εξακολουθεί να είναι γεμάτο σκουπίδια, ιδίως πλαστικά, στο τέλος κάθε σεζόν.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ