Επιστρέφει ο πλατύποδας στο Εθνικό Πάρκο της Αυστραλίας για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα

Ο πλατύπους, ένα είδος μοναδικό στην Αυστραλία, επανεντάχθηκε την Παρασκευή (12/05) στο παλαιότερο εθνικό πάρκο τής χώρας, νότια του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο ενός καθοριστικής σημασίας προγράμματος για τη διατήρηση τής φύσης, έπειτα από την εξαφάνιση του είδους από την περιοχή περισσότερο από μισό αιώνα πριν.

Φημισμένος για το ράμφος του, τα πόδια του με την νηκτική μεμβράνη και τα δηλητηριώδη σπιρούνια του, ο πλατύπους συγκαταλέγεται στα ελάχιστα δηλητηριώδη θηλαστικά, αποτελεί ένα από τα δύο μόνο θηλαστικά που γεννούν αυγά παγκοσμίως και περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω της φύσης του να απομονώνεται, καθώς και των πολύ συγκεκριμένων αναγκών του που μπορεί να καλύψει μόνο στον βιότοπό του, οι περισσότεροι Αυστραλοί δεν έχουν συναντήσει ποτέ πλατύποδα στην άγρια φύση.

Η πραγματοποιηθείσα μετεγκατάσταση αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ τού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), της Taronga Conservation Society Australia, του World Wild Fund for Nature Australia και της NSW National Parks and Wildlife Service.

Τέσσερα θηλυκά άτομα του είδους απελευθερώθηκαν την Παρασκευή στο Βασιλικό Εθνικό Πάρκο, το οποίο ιδρύθηκε το 1879 και συνιστά το δεύτερο παλαιότερο εθνικό πάρκο στον κόσμο. Από τη δεκαετία του 1970 δεν έχει αναφερθεί καμία επιβεβαιωμένη παρατήρηση πλατύποδα στο πάρκο, που βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα ή περίπου μία ώρα οδήγησης νότια του Σίδνεϊ.

Η μετεγκατάσταση πραγματοποιήθηκε εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστροφής των ενδιαιτημάτων του ημιυδρόβιου θηλαστικού, την υποβάθμιση των ποταμών, την κυριαρχία πληθυσμών άγριων αρπακτικών ζώων στην περιοχή, καθώς και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές στα δάση.

Οι εκτιμήσεις για τον σημερινό πληθυσμό τού είδους ποικίλλουν ευρέως, από 30.000 έως περίπου 300.000. «(Είναι) πολύ συναρπαστικό για εμάς να βλέπουμε τους πλατύποδες να επιστρέφουν στο πάρκο, να εγκαθίσταται εδώ ένας ακμαίος πληθυσμός και να έρχονται οι κάτοικοι του Σίδνεϊ να απολαύσουν αυτό το καταπληκτικό ζώο», δήλωσε ο Γκιλάντ Μπίνο, ερευνητής στο Κέντρο Επιστήμης Οικοσυστημάτων του Πανεπιστημίου τής Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW).

Οι πλατύποδες, που ζουν κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας και στην Τασμανία, συλλέχθηκαν από διάφορες τοποθεσίες της νοτιοανατολικής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ πριν από τη μετεγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιστημόνων, το πρόγραμμα προβλέπει ο κάθε πλατύποδας να παρακολουθείται για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να καταστεί καλύτερα κατανοητό ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης και μετεγκατάστασης τού είδους σε περίπτωση ξηρασίας, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.


Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ