Χιλή: Πώς οι κατσίκες προστατεύουν το δάσος Μπόσκες Ντε Τσακάι από θανατηφόρες πυρκαγιές

Στη νότια πόλη Σάντα Χουάνα της Χιλής, που επλήγη σοβαρά από πυρκαγιές νωρίτερα φέτος, οι ντόπιοι έχουν μια ειδική ομάδα εργασίας που βοηθά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: ένα κοπάδι κατσίκες!

Μάλιστα, οι κατσίκες έχουν ήδη σώσει μια φορά το αυτοφυές δάσος τού Μπόσκες Ντε Τσακάι, γλιτώνοντάς το από το να καταστραφεί από τις δασικές πυρκαγιές τού Φεβρουαρίου, οι οποίες προκλήθηκαν από τους καύσωνες κι από μια σκληρή ξηρασία, αφήνοντας στο πέρασμά τους δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 440.000 εκτάρια καμένης, κατεστραμμένης γης στη νοτιοκεντρική Χιλή.


Πώς οι κατσίκες αποτρέπουν την καταστροφή του δάσους

«Το πάρκο ήταν περικυκλωμένο από πυρκαγιές, αλλά κατέληξε να είναι το μόνο πράσινο σημείο που είχε απομείνει», δήλωσε η Ρόσιο Κρούσες, συνιδρύτρια του πάρκου έκτασης 40 στρεμμάτων (16 εκταρίων) και του “Buena Cabra”, ενός προγράμματος που χρησιμοποιεί κατσίκες για να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Η εν λόγω τεχνική, που χρησιμοποιείται επίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία, βασίζεται στη βόσκηση των ζώων για τον έλεγχο των ξηρών βοσκοτόπων και άλλων ειδών βλάστησης που τροφοδοτούν τις δασικές πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κατσίκες βοηθούν επισης μέσω των περιττωμάτων τους στον εμπλουτισμό τού εδάφους και στην αποτροπή περαιτέρω διάβρωσής του.

«Η πυρκαγιά έφτασε στο δάσος μας, αλλά μόνο η πρώτη σειρά δέντρων επηρεάστηκε πραγματικά, λιγότερο από το 10% του πάρκου», δήλωσε η Κρούσες, προσθέτοντας ότι ξέσπασαν μικρές πυρκαγιές αλλά δεν προχώρησαν λόγω της ελάχιστης βλάστησης.

Photograph by Portrenk/Pexels
Photograph by Portrenk/Pexels

«Στρατηγική βόσκηση»

Η συνιδρύτρια τού πάρκου ανέλαβε δράση και ξεκίνησε το εγχείρημα έπειτα από τις φονικές πυρκαγιές του 2017. Το κοπάδι της έχει έκτοτε αυξηθεί από 16 κατσίκες σε 150. Μέσα από την προσπάθεια αυτή, ελπίζει να εμπνεύσει κι άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Στη Χιλή αποτυγχάνουμε στην πρόληψη των πυρκαγιών», δήλωσε ο Φρανσίσκο Ντι Νάπολι, δασολόγος μηχανικός από το Ουνιβερσιδάδ ντε Κονσεπσιόν (Πανεπιστήμιο Κονσεπσιόν) της Χιλής, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την τεχνική που ακολουθείται στο πρόγραμμα και που είναι γνωστή ως «στρατηγική βόσκηση».

«Τα ζώα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ», δήλωσε ο Ντι Νάπολι, προσθέτοντας ότι κι άλλες οργανώσεις θα πρέπει «να αξιολογήσουν πού μπορεί να εφαρμοστεί, να βρουν πού υπάρχει καύσιμη ύλη και να βάλουν τις κατσίκες να την καταναλώσουν».


Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ