Πάπας Φραγκίσκος: Τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα παιδιά

Μιλώντας σε συνέδριο για τη δημογραφική κρίση της Ιταλίας, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι τα κατοικίδια ζώα αντικαθιστούν τα παιδιά σε πολλά νοικοκυριά, αφού μόνο οι πλούσιοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά στη δημιουργία οικογένειας.

Στη σκηνή βρίσκονταν δεκάδες νέοι, οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν “μπορούμε να το κάνουμε αυτό” – υπονοώντας ότι πρέπει να πείσουν τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Η Ιταλία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ

Η Ιταλία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας στην ΕΕ και οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από 400.000 πέρυσι. Στην ομιλία του στη Ρώμη, ο Πάπας είπε ότι η μείωση του ποσοστού γεννήσεων σηματοδοτεί έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, με τις νεότερες γενιές να βαραίνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας.

«Η δυσκολία εύρεσης σταθερής εργασίας, τα ουρανοκατέβατα ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε.

Προειδοποιώντας ότι τα κατοικίδια ζώα αντικαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά, ο Πάπας διηγήθηκε πώς μια γυναίκα άνοιξε την τσάντα της και του ζήτησε να “ευλογήσει το μωρό της”. Μόνο που δεν ήταν μωρό, αλλά ένας μικρός σκύλος.

«Έχασα την υπομονή μου και της το είπα: “υπάρχουν πολλά παιδιά που πεινάνε και μου φέρνεις ένα σκύλο;”» πρόσθεσε, προκαλώντας το χειροκρότημα του πλήθους.

Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλά μέρη – όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Πουέρτο Ρίκο και η Πορτογαλία. Αλλά η συρρίκνωση του πληθυσμού αποτελεί μείζονα ανησυχία για την Ιταλία – την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης.

Η χώρα θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο των κατοίκων της μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός γερνάει γρήγορα – ο αριθμός των εκατοντάχρονων στην Ιταλία έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ιταλία αποκαλείται συχνά “η χώρα της άδεια κούνιας”. Ακόμη και ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter τον περασμένο μήνα ότι η “Ιταλία εξαφανίζεται!”

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πληθυσμιακή κρίση θα οδηγήσει στην εξαθλίωση του έθνους. Ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι μέχρι το 2042, η μείωση των γεννήσεων στην Ιταλία θα καταλήξει να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της κατά 18%.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες στην Ιταλία κάνουν λιγότερα παιδιά.
Οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν σταθερές θέσεις εργασίας και το σύστημα υποστήριξης της παιδικής μέριμνας είναι συχνά ανεπαρκές, γεγονός που δυσκολεύει τις μητέρες να συνδυάσουν εργασία και οικογενειακή ζωή.

Έξι στις 10 μητέρες δεν έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children, ενώ πολλές έγκυες γυναίκες αναγκάζονται να παραιτηθούν και κάποιες απολύονται όταν μένουν έγκυες.

Η κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων στην Ιταλία “αποτελεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μιλούσε μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η κ. Μελόνι, η οποία κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων των γυναικών στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θεωρεί τον εαυτό της φεμινίστρια, έχει καταστήσει τις μητέρες και τις οικογένειες κεντρικό στοιχείο του λόγου της.

Έχει δημιουργήσει ένα ειδικό υπουργείο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μείωσης των γεννήσεων και η κυβέρνησή της έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποκτήσουν παιδιά, απαλλάσσοντάς τους από την καταβολή φόρου εισοδήματος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πολιτικούς να βρουν “προωθητικές λύσεις για να αποφευχθεί ο εκφυλισμός της Ιταλίας σε θλίψη”.

Στο τέλος της ομιλίας του, αρκετές έγκυες γυναίκες έκαναν ουρά στη σκηνή για να τον αφήσουν να αγγίξει την κοιλιά τους και να τους δώσει ευλογία.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ