Neuralink: Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν να εξεταστεί πώς επιβλέπει τα πειράματα σε ζώα η παράτολμη εταιρεία νευροτεχνολογίας του Έλον Μασκ

Σύμφωνα με ανταπόκριση τού Reuters από την Ουάσινγκτον, αμερικανοί νομοθέτες θα ζητήσουν από τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν κατά πόσον η σύνθεση μιας επιτροπής επίβλεψης των δοκιμών σε ζώα στην Neuralink, την επιχείρηση εγκεφαλικών τσιπ του Έλον Μασκ, συνέβαλε στη διεξαγωγή ακατάλληλων και βιαστικών πειραμάτων.

Οι αντιπρόσωποι της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Φράνσις Μπλουμενάουερ και Άνταμ Σιφ, αμφότεροι δημοκρατικοί, έχουν υπογράψει προσχέδιο επιστολής προς το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ζητώντας να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η Neuralink επέβλεπε τα πειράματά της, όπως ανέφερε το γραφείο του Μπλουμενάουερ.


Η επιστολή των νομοθετών προς το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας

Οι νομοθέτες έχουν μοιραστεί το προσχέδιο τής επιστολής με ομολόγους τους ώστε να συγκεντρώσουν περισσότερες υπογραφές. Σκοπεύουν να το στείλουν στο USDA τη Δευτέρα. Στο προσχέδιο αναγράφεται ότι οι νομοθέτες ανταποκρίνονται σ’ ένα δημοσίευμα του Reuters στις 4 Μαΐου, το οποίο αποκάλυψε ότι η Neuralink στελέχωσε το εποπτικό της συμβούλιο με υπαλλήλους τής εταιρείας που θα επωφεληθούν οικονομικά από την εξασφάλιση τής κανονιστικής έγκρισης τής νεοσύστατης επιχείρησης για το πρωτοπόρο εγκεφαλικό τσιπ.

Η επιτροπή ενέκρινε πειράματα που είχαν ως αποτέλεσμα τον άσκοπο θάνατο και τον βασανισμό ζώων. Εκπρόσωπος του Μπλουμενάουερ δήλωσε ότι το USDA δεν ανταποκρίθηκε σε προηγούμενο αίτημα των νομοθετών, το οποίο ζητούσε έρευνα στη Neuralink στον απόηχο τής έγκρισης των πειραμάτων.

«Το Κογκρέσο έχει σημαντικό όφελος να διασφαλίσει ότι όλες οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ζώα στην έρευνα και τις δοκιμές – είτε είναι κυβερνητικές, είτε πανεπιστήμια, είτε ιδιωτικές εταιρείες – συμμορφώνονται με τα ελάχιστα πρότυπα του νόμου περί ευημερίας των ζώων», αναφέρεται στο προσχέδιο τής επιστολής.

Εκπρόσωποι του Έλον Μάσκ και της Neuralink, καθώς και οι εκπρόσωποι του USDA και του γενικού επιθεωρητή τής υπηρεσίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το οτιδήποτε.

Έλον Μασκ, Συνιδρυτής τής εταιρείας παραγωγής τσιπ για εφαρμογή στον εγκέφαλο, Neuralink
Έλον Μασκ, Συνιδρυτής τής εταιρείας παραγωγής τσιπ για εφαρμογή στον εγκέφαλο, Neuralink

Έρευνα πιθανών παραβιάσεων του νόμου περί ευημερίας των ζώων

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Neuralink έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ομοσπονδιακών ερευνών. Στα τέλη τού προηγούμενου έτους, ο γενικός επιθεωρητής τού Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ διερευνούσε, κατόπιν σχετικού αιτήματος ομοσπονδιακού εισαγγελέα, πιθανές παραβιάσεις τού νόμου περί ευημερίας των ζώων, ο οποίος διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες μεταχειρίζονται ορισμένα είδη ζώων και πώς πραγματοποιούν τα πειράματα με αυτά. Επιπρόσθετα, η ίδια έρευνα εξέταζε και την εποπτεία τής Neuralink από το Υπουργείο Γεωργίας τής χώρας. Άγνωστη παραμένει, εντούτοις, η πρόοδος τής εν λόγω έρευνας, καθώς ούτε ο γενικός επιθεωρητής, ούτε το USDA έκαναν κάποιο σχόλιο σε σχετικό ερώτημα που τους απευθύνθηκε.


Neuralink: Συνεχίζεται η προσπάθεια εξασφάλισης άδειας για πειράματα σε ανθρώπους

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι διερευνά τη Neuralink σε ό,τι αφορά τη διάδοση επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται εν εξελίξει, χωρίς να παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Ιανουάριο, επιθεωρητές του USDA επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις τής εταιρείας τού εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου στην Καλιφόρνια και το Τέξας, χωρίς να διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η Neuralink επιδιώκει να εξασφαλίσει άδεια ώστε να προχωρήσει σε πειράματα σε ανθρώπους, μετά από μια προηγούμενη προσπάθεια που τελικώς απορρίφθηκε πέρυσι από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) λόγω ανησυχιών που σχετίζονταν με την ασφάλεια.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ