FDA: Εγκρίνει την πρώτη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα για σκύλους με αρθρίτιδα



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να γερνά και να έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία και τα γηρατειά, όμως μια νέα θεραπεία μπορεί πλέον να τον ανακουφίσει, αμβλύνοντας τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, καθώς ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την Παρασκευή την έγκριση του πρώτου μονοκλωνικού αντισώματος για σκύλους.

Στους πάσχοντες σκύλους, το προστατευτικό «μαξιλάρι» του χόνδρου στις αρθρώσεις καταρρέει με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, κάτι το οποίο εκτός από τον πόνο που προκαλεί, περιορίζει και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, ενώ μερικές φορές προκαλεί και οστικές εκβλαστήσεις (οστεόφυτα).

Φέροντας την ονομασία Librela, η ένεση bedinvetmab ελέγχει τον πόνο που συνδέεται με την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στους σκύλους. Είναι γνωστό ότι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) επηρεάζει περίπου το 25% των σκύλων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το φάρμακο συνιστά το δεύτερο μονοκλωνικό αντίσωμα που εγκρίνεται από τον FDA για χρήση σε ζώα, κατόπιν της έγκρισης ενός φαρμάκου για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας σε γάτες τον Ιανουάριο του 2022.

Για την αξιολόγηση του φαρμάκου, πραγματοποιήθηκαν μελέτες πεδίου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στις δύο, οι μισοί σκύλοι έλαβαν το Librela και οι άλλοι μισοί έλαβαν αποστειρωμένη ένεση φυσιολογικού ορού κάθε 28 ημέρες για συνολικά τρεις δόσεις.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα του πόνου του σκύλου τους, καθώς και να εξηγήσουν κατά πόσο ο εν λόγω πόνος περιορίζει την κινητικότητα του σκύλου τους.

Η έρευνα έκρινε ότι το Librela ήταν αποτελεσματικό όταν χορηγήθηκαν τουλάχιστον δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών.


Ο τρόπος δράσης του φαρμάκου και οι πιθανές παρενέργειες

Το Librela, το οποίο παρασκευάζεται από την Zoetis με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ελέγχει τον πόνο μέσω της δέσμευσης σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «Παράγοντας Ανάπτυξης των Νεύρων των Σκύλων» ή «NGF», που παρουσιάζεται αυξημένη σε σκύλους με οστεοαρθρίτιδα. Η Librela αναστέλλει τη δραστηριότητα του NGF μετά τη σύνδεσή της με αυτόν.

Οι κηδεμόνες σκύλων που πάσχουν από ΟΑ μπορούν να λάβουν συνταγή από επαγγελματία κτηνίατρο. Με τη μορφή ενέσιμου φαρμάκου το Librela χορηγείται μόνο από επαγγελματίες, καθώς οι ίδιοι μπορούν να αξιολογήσουν και τις παρατηρηθείσες παρενέργειες. Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών περιλαμβάνονται η αύξηση του αζώτου ουρίας του αίματος, ένας δείκτης νεφρικής λειτουργίας, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η βακτηριακή δερματική λοίμωξη, ο ερεθισμός του δέρματος, το εξάνθημα, ο πόνος στο σημείο της ένεσης, ο εμετός και η απώλεια βάρους.

Ο FDA τονίζει, τέλος, ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους τους και να αναφέρουν τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ