Γιατί οι γάτες μισούν το νερό; Οι αιτίες και οι εξαιρέσεις

Όπως δεν ταιριάζει το νερό με το λάδι, έτσι δεν ταιριάζει η γάτα με το νερό. Είναι πλέον γνωστό ότι οι γάτες απεχθάνονται το νερό και το ύφος τους μέσα από βίντεο που γίνονται viral δείχνει ξεκάθαρα την δυσαρέσκεια τους.

Ωστόσο, για ποιο λόγο ακριβώς μισούν το νερό; Γιατί δεν απολαμβάνουν το μπάνιο όπως φίλοι μας οι σκύλοι; Πώς γίνεται να λατρεύουν το νερό που στάζει από μια βρύση, αλλά να τρέχουν να σωθούν όταν πλησιάσουν σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό;

Δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν μερικές αιτίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες γατών να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου τους σε σχέση με το μπάνιο.


Το νερό βαραίνει μια γάτα

Φανταστείτε να πρέπει να κουβαλάτε στους ώμους σας μια βρεγμένη κουβέρτα μέχρι να στεγνώσει. Μια παρόμοια αρχή ισχύει όταν πρόκειται για τις γάτες και το νερό.

Όταν η γούνα τους βραχεί, μια γάτα θα νιώθει βαρύτητα και δεν θα μπορεί να κινηθεί στα φυσιολογικά επίπεδα ευκινησίας της. Αυτή είναι μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία για ένα αιλουροειδές που του αρέσει να περιηγείται αβίαστα.


Η εξελικτική ιστορία της γάτας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι γάτες μισούν το νερό αποδίδεται στην ιστορία τους. Οι πρόγονοι της γάτας ζούσαν σε ξηρά άνυδρα μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ποτάμια ή οι ωκεανοί δεν ήταν εμπόδια που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Δεν υπάρχουν και πολλά στο παρελθόν των προγόνων τους που να προετοιμάζουν τη σύγχρονη γάτα για την μπανιέρα, γεγονός που εξηγεί γιατί η πρώτη τους αντίδραση είναι να ξυστούν για να ξεφύγουν από την αγκαλιά ενός ιδιοκτήτη που είναι αποφασισμένος να τις βάλει στην μπανιέρα.


Οι γάτες μπορούν να μυρίσουν τις χημικές ουσίες στο νερό

Η όσφρηση είναι η πιο αξιόπιστη αίσθηση της γάτας. Ακόμα κι αν εμείς μπορεί να μην τις εντοπίσουμε, οι χημικές ουσίες στο νερό της βρύσης δίνουν μια ιδιαίτερη οσμή που η ευαίσθητη μύτη ενός γατιού θα αντιληφθεί αμέσως.

Μπορεί άνετα να βουτάει την πατούσα κάθε τόσο, αλλά το να βυθίζεται το τρίχωμά τους σε ένα υγρό που δεν μυρίζει καθόλου όπως θα έπρεπε να μυρίζει το τρίχωμά τους, είναι αρκετό για να τις απωθεί.


Αρνητική εμπειρία

Ορισμένες γάτες μπορεί όντως να έχουν βιώσει την εμπειρία της μπανιέρας σε νεογέννητο στάδιο. Αν η επαφή με το νερό ήταν μια αγχωτική εμπειρία, είναι πιθανό να αρνούνται το μπάνιο και στην ενηλικίωση τους.


Δεν έχουν τον έλεγχο

Υπάρχει και κάτι άλλο που βοηθάει να εξηγηθεί γιατί μια γάτα θα αποφύγει να μπει στην μπανιέρα, αλλά θα χαρεί να παίξει με οποιαδήποτε βρύση που στάζει σε απόσταση αναπνοής ή ακόμα και να τολμήσει να πλησιάσει την γεμάτη μπανιέρα για να βουτήξει το πόδι της μέσα – σε αυτές τις περιπτώσεις η γάτα θα έχει περισσότερο έλεγχο της κατάστασης.

Εξάλλου, εξακολουθεί να κάθεται με ασφάλεια στη στεριά και μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Αλλά το να βρίσκεται σε μια ολισθηρή υγρή επιφάνεια με το νερό να πέφτει στο τρίχωμά της, να μπαίνει στα μάτια της και να τη βαραίνει στην πορεία, είναι αρκετό για να κάνει τα γατίσια ένστικτά της να τρελαθούν.


Οι εξαιρέσεις

Στους κανόνες όμως πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις καθώς μερικές ράτσες γατών αρέσκονται σ᾽ ένα ωραίο μπανάκι. Αυτές οι ράτσες είναι οι: Μέιν Κουν, Τουρκική Βαν, Αβησσυνίας,


Μπορώ να κάνω μπάνιο τη γάτα μου;

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των γατών δεν έχουν γούνα ανθεκτική στο νερό ή συγκροτημένη στάση απέναντι σε όλα τα υγρά πράγματα όπως οι παραπάνω ράτσες γατών, ίσως αναρωτιέστε τι να κάνετε αν το κατοικίδιο σας δεν μπορεί να καθαριστεί μόνο του.

Υπό ειδικές συνθήκες μπορείτε πράγματι να κάνετε μπάνιο στη γάτα σας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να έχετε τα βασικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έτοιμο ένα αντιολισθητικό πατάκι, ειδικό σαμπουάν, πετσέτες και μια βούρτσα.


Με πληροφορίες της purina

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ