Τα κατοικίδια ενδέχεται να προστατεύουν τα βρέφη από τροφικές αλλεργίες



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Εάν πρόκειται να αποκτήσετε ή έχετε ήδη παιδιά και είναι στις σκέψεις σας να υιοθετήσετε ένα ζώο, μην διστάσετε, καθώς, εκτός από υπέροχοι και πιστοί σύντροφοι, οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των βρεφών από τροφικές αλλεργίες. 

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα παιδιά που ζουν με γάτες ή σκύλους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες από άλλα παιδιά να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο περιοδικό PLOS One, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 65.000 παιδιά από την Ιαπωνία. Διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε γάτες ή σκύλους εσωτερικού χώρου είχαν 13% έως 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των τροφικών αλλεργιών σε σύγκριση με τα μωρά σε σπίτια χωρίς κατοικίδια ζώα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε γάτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες στα αυγά, το σιτάρι και τη σόγια, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν σε σκύλους είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργίες στα αυγά, το γάλα και τους ξηρούς καρπούς.

Παρόλο που δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ χελωνών και πτηνών και τροφικών αλλεργιών, η έκθεση σε χάμστερ κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη συνδέθηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς. Οι συγγραφείς εικάζουν ότι οι ξηροί καρποί που καταναλώνουν τα χάμστερ μπορεί να ευαισθητοποιούν τα βρέφη μέσω της σωματικής επαφής ή της σκόνης του σπιτιού.

Ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου του βρέφους, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα των γονέων ή του σπιτιού.

Ο Δρ Τζόναθαν Μπερνστάιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, λέει ότι η βρομιά και άλλα υλικά που εκκρίνουν τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να είναι κάτι καλό.

«Είναι κρίσιμο να έχουμε αυτές τις εκθέσεις νωρίς, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσεται, καθώς το έντερο αναπτύσσεται, επειδή φαίνεται να είναι μια σημαντική οδός για την ευαισθητοποίηση», δήλωσε ο Μπερνστάιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν μικτά αποτελέσματα. Ορισμένες έχουν συνδέσει την έκθεση σε κατοικίδια ζώα με μειωμένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας, αλλά άλλες δεν έχουν βρει καμία συσχέτιση.

Παρόλο που οι ερευνητές της νέας μελέτης έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροφικής αλλεργίας των συμμετεχόντων -συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της μητέρας, του ιστορικού αλλεργικής νόσου, το κάπνισμα και του τόπου διαμονής- λένε ότι είναι πιθανό να επηρέασαν τα αποτελέσματα άλλοι παράγοντες.

Επιπλέον, τα δεδομένα για την τροφική αλλεργία ήταν αυτοαναφερόμενα, τα οποία βασίζονται στην ακριβή διάγνωση από τους συμμετέχοντες, λένε οι ερευνητές.

«Υπάρχει ανάγκη να επιβεβαιωθούν πραγματικά αυτού του είδους οι μελέτες», δήλωσε ο Μπερνστάιν. «Οπότε δεν θα άλλαζα απαραίτητα τον τρόπο ζωής με βάση αυτά τα δεδομένα, αλλά σίγουρα δεν θα ξεφορτωνόμουν τα κατοικίδια ζώα από το σπίτι».

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της έρευνας σχετικά με τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από τις παιδικές τροφικές αλλεργίες και να καθησυχάσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.


Πηγή: cnn.com

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ