Νέα έρευνα μελετά τα μικροβιώματα των σκύλων σε όλο τον κόσμο

Ακούστε το άρθρο στο Spotify:

Αν και το μικροβίωμα, το σύνολο όλων των μικροβίων που ζουν στο σώμα, στα κόπρανα των σκύλων έχει διερευνηθεί εκτενώς, οι πραγματοποιηθείσες μελέτες έχουν περιοριστεί κυρίως σε εξημερωμένα σκυλιά ή στα αποκαλούμενα “σκυλιά του σπιτιού”. Στα πλαίσια μιας νέας μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα μικροβιωμάτων κοπράνων από πληθώρα διαφορετικών γεωγραφικών πληθυσμών, προκειμένου να κατανοήσουν εις βάθος πώς αυτά τα μικροβιώματα μοιάζουν σε όλο τον κόσμο.

“Πολλές από τις μελέτες εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τα μικροβιώματα των σκύλων. Και παρότι είναι εκτεταμένες, πραγματοποιούνται σε σκύλους σε κτηνιατρικά κέντρα, οι οποίοι ζουν μια πολύ διαφορετική ζωή σε σχέση με τα σκυλιά που δε ζουν ως κατοικίδια”, δήλωσε ο Κάρθικ Γιαρλαγκάντα, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Malhi Group.

“Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με τις μελέτες που εξετάζουν τα μικροβιώματα των ανθρώπων, οι οποίες επικεντρώνονται σε ανθρώπους που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα και καταναλώνουν επεξεργασμένα τρόφιμα.”

Προκειμένου οι ερευνητές να εξετάσουν στα δείγματά τους μια ποικιλία μικροβιωμάτων, συνέλεξαν περιττώματα από τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Αναλυτικότερα, τα δείγματα προήλθαν από κατοικίδια σκυλιά της Νότιας Αφρικής, από αδέσποτα και σκυλιά από ένα καταφύγιο ζώων στην Ινδία, καθώς επίσης και από σκύλους από ένα αγροτικό χωριό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος στην Ασία. Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε κάρτες FTA, οι οποίες περιέχουν χημικές ουσίες που διατηρούν το DNA αναλλοίωτο, ούτως ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί η αλληλουχία των νουκλεοτιδίων και εν συνεχεία να αναλυθεί. 

“Οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες μας, εξέτασαν ζώα που εισέρχονται σε κτηνιατρικές κλινικές ή στεγάζονται σε ερευνητικές εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι είναι εμβολιασμένα και η τροφή που καταναλώνουν είναι επεξεργασμένη”, δήλωσε η Κέλλυ Σουάνσον, καθηγήτρια Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Διατροφής των Ζώων).

Αυτό, όμως, διαφέρει σε ζώα που προέρχονται για παράδειγμα από το Λάος, τα οποία ζουν έξω και εκτίθενται σε ένα σύνολο περιβαλλοντικών συνθηκών. Διεξάγοντας αυτές τις μελέτες, έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε τι θεωρείται ‘φυσιολογικό’ για διαφορετικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο.

Κέλλυ Σουάνσον, Καθηγήτρια Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής


Σε κάθε γεωγραφική τοποθεσία, τα σκυλιά έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες. Εκείνα στα καταφύγια ζώων τρέφονταν με ρύζι, φακές, γιαούρτι και τροφή για σκύλους, τα αδέσποτα σκυλιά πιθανότατα τρέφονταν από ανθρώπινα αποφάγια, ενώ τα σκυλιά του χωριού κατανάλωναν τοπικά γεωργικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι, κόκκους καλαμποκιού, μπαμπού, κολλώδες ρύζι και ψάρια από κοντινά ποτάμια. Τα κατοικίδια σκυλιά, τέλος, πιθανότατα έτρωγαν εμπορική τροφή για σκύλους.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρότι τα μικροβιώματα μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμών διέφεραν, λειτουργικά ήταν τα ίδια. “Ήταν ωραίο να βλέπεις ότι μπορεί να έχεις διαφορετικά μικροβιώματα μεν, αλλά όλα να εκπληρώνουν την ίδια μεταβολική λειτουργία δε. Παραδείγματος χάριν, οι σκύλοι που κατανάλωναν γαλακτοκομικά στους πληθυσμούς της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας είχαν διαφορετικά είδη βακτηρίων του γένους των γαλακτοβάκιλλων (βακτήρια Lactobacillus), τα οποία ωστόσο πιθανώς εμπλέκονται με την ίδια μεταβολική οδό”, εξήγησε ο Γιαρλαγκάντα.  

Επιπλέον, πέραν της σύγκρισης των μικροβιωμάτων σκύλων από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, οι ερευνητές θέλησαν να αντιπαραβάλλουν τα συγκεκριμένα δείγματα με αρχαία μικροβιώματα, που προέρχονται από απολιθωμένα περιττώματα σκύλων. Είναι πιθανό, τα σκυλιά που ζουν σε εξωτερικό περιβάλλον και ακολουθούν μια μικτή διατροφή, να έχουν παρόμοια μικροβιώματα με εκείνα των αρχαίων προγόνων τους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το πώς η εκβιομηχάνιση επηρεάζει τα μικρόβια των κοπράνων. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν πράγματι ότι τα μικροβιώματα που είχαν προέλθει από τους αρχαίους σκύλους, έμοιαζαν πολύ με εκείνα πληθυσμών εκτός των Η.Π.Α, πιθανώς λόγω αλληλοκαλυπτόμενων διατροφικών συνηθειών και μεγαλύτερης περιβαλλοντικής έκθεσης. Περαιτέρω έρευνα, θα διευκρινίσει το εάν η ποικιλομορφία του ανθρώπινου μικροβιώματος σε μη βιομηχανοποιημένα περιβάλλοντα μπορεί να ακολουθήσει κι αυτό παρόμοιες τάσεις. 

«Με τη χρήση τεχνικών αλληλουχίας από μια προηγούμενη μελέτη, θέλουμε να βρούμε περισσότερα δεδομένα για αρχαία μικροβιώματα σε διάφορα είδη σκύλων», δήλωσε ο καθηγητής ανθρωπολογίας Ρίπαν Μάλι (GNDP/GSP/IGOH). “Εφόσον γνωρίζουμε από τι αποτελείτο η διατροφή τους, έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δεδομένα, για να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα”.

Η μελέτη με τίτλο “Geographically diverse canid samples provides novel insights into pre-industrial microbiomes” δημοσιεύθηκε στο “Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences” το Μάιο του 2022. Πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν (University of Illinois Urbana-Champaign).

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ