Προειδοποίηση “καταστροφής” για την προμήθεια κτηνιατρικών φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης (BVA, British Veterinary Association), Μάλκολμ Μόρλεϊ, επισημαίνει ότι το θέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τις τρέχουσες ρυθμίσεις που πρόκειται να λήξουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης έχουν κληθεί να αφήσουν στην άκρη την πολιτική και να αναζητήσουν έναν νέο τρόπο διατήρησης των κτηνιατρικών προμηθειών στη Βόρεια Ιρλανδία. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μιας “καταστροφής” που θα επηρεάσει την καλή διαβίωση των ζώων.

Η έκκληση εκφωνήθηκε από τον πρόεδρο της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, Μάλκολμ Μόρλεϊ, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του ετήσιου δείπνου της οργάνωσης, στο Στόρμοντ της Β. Ιρλανδίας, την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου. 

Η τρέχουσα περίοδος χάριτος, κατά την οποία ακόμα επιτρέπεται η εισαγωγή κτηνιατρικών φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία δίχως ελέγχους, πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2022. Οι ηγέτες του κλάδου φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει μία νέα ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα, οι προμήθειες έως και των μισών κτηνιατρικών φαρμάκων που διατίθενται στη Β. Ιρλανδία, θα διακοπεί εν μία νυκτί.

«Επηρεάζονται όλοι οι κλάδοι»

Το θέμα αυτό επηρεάζει όλους τους τομείς – την καλλιέργεια, το ιππικό και τα κατοικίδια ζώα. Δεν είναι απλώς ένα ζήτημα που αφορά την υγεία των ζώων, αλλά ένα ζήτημα δημόσιας υγείας – ειδικά αν τα εμβόλια για τη Σαλμονέλα δεν είναι διαθέσιμα στους κτηνιάτρους πουλερικών. Τέτοιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, μπορούν να ρισκάρουν ακόμα και την πρόσβαση σε αγορές εκτός των συνόρων της Β. Ιρλανδίας.

Μάλκολμ Μόρλει, Πρόεδρος BVA


Ακόμα, ο Δρ. Μόρλεϊ προειδοποίησε ότι αν η περίοδος χάριτος τελειώσει χωρίς μία νέα συμφωνία και μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του κινδύνου μελλοντικές μεταρρυθμίσεις να πείσουν τους κατασκευαστές να παρακάμψουν εντελώς τη Β. Ιρλανδία, τότε δε θα υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι για να καλύψουν την επιπλέον εργασία που θα απαιτείται. Εντούτοις, ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι ενθαρρύνεται από την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου

Κοιτώντας μπροστά 

Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο Δρ. Μόρλεϊ προσέθεσε: 

“Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Το έχουμε δει ότι είναι πιθανό να διερευνηθεί ένα τέτοιο ζήτημα και στην περίπτωση των ανθρώπινων φαρμάκων, επομένως η υιοθέτηση μιας παρόμοιας αντιμετώπισης όσον αφορά τα ζώα, φαίνεται να αποτελεί μια ξεκάθαρη λύση που κοιτάει μπροστά. Είναι υπέροχο να βλέπεις να ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τους. Ξέρω ότι μπορούμε να βάλουμε την πολιτική στην άκρη και να αναζητήσουμε πρακτικές λύσεις. Τέλος, η αποτυχία ενέχει τον κίνδυνο μιας καταστροφής εις βάρος της καλής διαβίωσης των ζώων, η οποία θα έχει αξιοσημείωτες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα τους και θα διαταράξει τις τροφικές αλυσίδες στη Β. Ιρλανδία, και μάλιστα σε μία εποχή που δε μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.”

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ