Βραζιλία: Μειώθηκε κατά 68% η αποψίλωση του τροπικού δάσους τού Αμαζονίου

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, η αποψίλωση του δάσους τού Αμαζονίου μειώθηκε κατά 68% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα την προηγούμενη χρονιά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης.

Τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον πλανήτη θα τερματιστεί έως το 2030, μια έκταση 382 τετραγωνικών χιλιομέτρων δάσους καταστράφηκε, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα τού βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE).

Πρόκειται για δραστική μείωση (–68%) σε σύγκριση με τα 1.026 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είχαν αποψιλωθεί τον Απρίλιο του 2022, της τελευταίας χρονιάς τής προεδρίας του ακροδεξιού προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, αποτελώντας επίσης τη μεγαλύτερη μείωση εντός του 2023, έπειτα από αυτή κατά 61% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Το INPE επισήμανε ωστόσο πως, αντίθετα, η αποψίλωση αυξήθηκε τον Φεβρουάριο (+61%) και τον Μάρτιο (+14%).


«Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης»

«Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης στον Αμαζόνιο», σημείωσε με ικανοποίηση μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντανιέλ Σίλβα, ειδικός στην περιβαλλοντική προστασία στο παράρτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF της Βραζιλίας.

«Τους τέσσερις τελευταίους μήνες, καταγράφεται μείωση κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (…) Αυτό είναι θετικό, αλλά για να πούμε με βεβαιότητα πως υπάρχει καθαρή τάση μείωσης, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της περιόδου τής κορύφωσης της αποψίλωσης», προσέθεσε αναφερόμενος στον Αύγουστο.

Άλλωστε, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στη Σεχάντου, μια περιοχή καλυπτόμενη από σαβάνα, με πλούσια βιοποικιλότητα, νότια του Αμαζονίου, όπου η αποψίλωση αυξήθηκε κατά 60% κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να καταρτίσει στέρεο σχέδιο για τον αγώνα εναντίον της αποψίλωσης σε αυτόν τον βιότοπο», που, όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνέχεια, έχει ήδη χάσει «τη μισή από την αρχική του βλάστηση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των αρχέγονων δασών τής εκτενούς Βραζιλίας οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των γεωργικών και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Photograph by Ivars Utinans/Unsplash
Photograph by Ivars Utinans/Unsplash

Απαραίτητο το δάσος του Αμαζονίου για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα

Σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τη Βραζιλία, αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν στο Ταμείο για τον Αμαζόνιο, το οποίο είχε δημιουργηθεί κατά το πρώτο πέρασμα του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα από την προεδρία, ώστε να προστατευτεί το αχανές τροπικό δάσος, που θεωρείται απολύτως απαραίτητο για την ισορροπία του κλίματος και της βιοποικιλότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Στα τέλη Απριλίου, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε την αναγνώριση έξι νέων προστατευόμενων περιοχών φυλών ιθαγενών, των πρώτων που νομιμοποιήθηκαν σε πέντε χρόνια. Οι προστατευόμενες περιοχές χαρακτηρίζονται ως κυματοθραύστες της αποψίλωσης του δάσους, καθώς διατίθενται εκτάσεις σε αυτόχθονες φυλές που θέλουν να προστατεύσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους.

Επί προεδρίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, η αποψίλωση του δάσους τού Αμαζονίου, κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 75% εν συγκρίσει με την προηγούμενη δεκαετία.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ