Βραζιλία: Δεσμεύσεις για την προστασία του Αμαζονίου από τον Βασιλιά Κάρολο, τον Σούνακ και τον πρόεδρο Λούλα

Η Βρετανία χορήγησε 80 εκατ. στερλίνες για την προστασία του Δάσους, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αποκάλυψε το Σάββατο ότι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’, όντας θερμός υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος, τού ζήτησε προσωπικά να «ασχοληθεί με την περιοχή του Αμαζονίου». Ο Λούλα και ο μονάρχης συναντήθηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το βράδυ της Παρασκευής, την παραμονή της στέψης του Καρόλου.

«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο Βασιλιάς, είναι ότι θα πρέπει να ασχοληθώ με την Αμαζονία. Εγώ του απάντησα: “χρειάζομαι βοήθεια”», εξήγησε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, στην οποία βρίσκεται τμήμα μεγαλύτερο τού 60% του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Την Παρασκευή, στο τέλος τής συνάντησης μεταξύ του Λούλα και του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η Βρετανία δεσμεύτηκε να πληρώσει 80 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 92 εκατομμύρια ευρώ) στο Ταμείο για την Αμαζονία, που δημιουργήθηκε το 2008 για την προστασία του δάσους και του οποίου η Νορβηγία αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη.

Άξιο αναφοράς είναι, τέλος, το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κάλεσε το Σάββατο τις ανεπτυγμένες χώρες «να πάρουν πολύ σοβαρά» το θέμα του κλίματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ