Νορβηγία: Αποκαλύφθηκε το γλυπτό εις μνήμην του θηλυκού θαλάσσιου ίππου Freya που υποβλήθηκε πέρυσι σε ευθανασία στο Όσλο

Οι ακτιβιστές τίμησαν τη μνήμη του θηλαστικού που προσέλκυσε μεγάλος πλήθος κόσμου στη νορβηγική πρωτεύουσα το περασμένο καλοκαίρι, προτού υποβληθεί σε ευθανασία.

Η αποκάλυψη ενός χάλκινου γλυπτού πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία για τον θαλάσσιο ίππο με το όνομα Freya, ο οποίος τράβηξε παγκοσμίως την προσοχή πέρυσι το καλοκαίρι, την ώρα που λιαζόταν στα φιόρδ του Όσλο, μέχρι και τη στιγμή που οι αρμόδιοι προέβησαν σε ευθανασία.


Γιατί υποβλήθηκε σε ευθανασία

Το γλυπτό απεικονίζει τη Freya ξαπλωμένη στο πλάι σε μία βραχώδη ακτή της μαρίνας του Κόνγκεν («η μαρίνα του βασιλιά») στο Όσλο, όχι πολύ μακριά από το σημείο όπου το πραγματικό θαλάσσιο θηλαστικό, βάρους 600 κιλών, είχε προσελκύσει πέρυσι το καλοκαίρι μεγάλο πλήθος ενόσω κυνηγούσε πάπιες και κύκνους και ξεκουραζόταν πάνω σε βάρκες που «αγκομαχούσαν» για να κρατήσουν το βάρος του.

Η απόφαση να θανατωθεί πάρθηκε τον Αύγουστο από τις αρχές, οι οποίες επικαλέστηκαν ότι το ζώο βίωνε στρες, καθώς κι ότι -όπως ισχυρίστηκαν- αποτελούσε απειλή για τα μέλη του κοινού που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις, όπως τους είχε ζητηθεί να κάνουν.


Διαδικτυακή εκστρατεία για το χάλκινο γλυπτό της Freya

Μια διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσε περισσότερα από 25.000 δολάρια προκειμένου να κατασκευαστεί το γλυπτό εις μνήμην της Freya, σύμφωνα με τον άνθρωπο που διοργάνωσε την εκστρατεία, Έρικ Χολμ. «Ξεκίνησα αυτή την εκστρατεία επειδή είμαι έξαλλος με τον τρόπο που η διεύθυνση αλιείας και το κράτος χειρίστηκαν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο ο ίδιος την ημέρα που αποκαλύφθηκε το χάλκινο γλυπτό. «Πέρα από το θέμα της Freya, πρέπει να αναρωτηθούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα ζώα και τη φύση. Πρέπει να αναλογιστούμε τη σχέση μας με την άγρια φύση», συμπλήρωσε ο διοργανωτής της εκστρατείας.

Η Freya, η οποία εκτιμάται ότι ήταν περίπου πέντε ετών, είχε εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Σουηδία πριν περάσει μέρος του καλοκαιριού στη Νορβηγία. Ο θαλάσσιος ίππος αποτελεί προστατευόμενο είδος που συνήθως ζει στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της Αρκτικής.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να κρατούν απόσταση, οι θεατές, που μερικές φορές είχαν και παιδιά μαζί τους, πλησίαζαν το θηλαστικό για να το φωτογραφίσουν. Κι ενώ οι θαλάσσιοι ίπποι συνήθως δεν συμπεριφέρονται επιθετικά απέναντι στους ανθρώπους, αν αισθανθούν απειλή θα θα το κάνουν.

Οι επικριτές της απόφασης να υποβληθεί σε ευθανασία υποστηρίζουν ότι η απόφαση να θανατωθεί η Freya ήταν βιαστική και δεν έλαβε υπόψη την ευημερία του ζώου, ενώ οι αξιωματούχοι από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η καταστολή της Freya και η μεταφορά της σε μία πιο αραιοκατοικημένη περιοχή θα ήταν μια υπερβολικά περίπλοκη και πολυσύνθετη επιχείρηση.



Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ