«Νέμεσις»: Να γίνει κακούργημα η παράνομη εισαγωγή, εκτροφή και εμπορία ζώων

Με αφορμή την ευθανασία της Χασίγια, το μωρό τιγράκι που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις 28 Φεβρουαρίου αλλά και όλων των ζώων άγριας ζωής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι «Νέμεσις» εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία εκφράζει τις θέσεις της γύρω από την παράνομη εισαγωγή, εκτροφή και εμπορία ζώων. 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Να γίνει κακούργημα η παράνομη εισαγωγή, εκτροφή και εμπορία ζώων της άγριας ζωής.  Ένα οφειλόμενο χρέος στη Χασίγια και σε εκατομμύρια άλλες Χασίγια σε όλο το κόσμο,  θύματα ενός βρώμικου και παράνομου εμπορίου ψυχών. 

Όταν οι άλλοι ξεχνούν, ή σταματούν να παραπλανούν το φιλοζωικό κόσμο με  φληναφήματα, η Νέμεσις συνεχίζει. 


Σε συνεδρίασή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία «Νέμεσις» αποφάσισε να προβεί στις  παρακάτω ενέργειες: 

1. Συνάντηση στελεχών της στην Εισαγγελία του Α.Π. τη μεθεπόμενη εβδομάδα  προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις της υπόθεσης εγκατάλειψης της Χασίγια. 

2. Συνάντησή της στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και για την υπόθεση αυτή, όπως και για άλλα  σχετικά ζητήματα. 

3. Άμεσα Επιστολή-Αίτημα προς τα Κόμματα, να πάρουν θέση κατά τη διάρκεια της  προεκλογικής περιόδου στο χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας και των στελεχών της για την απαγόρευση εισαγωγής και κατοχής εξωτικών άγριων ζώων, καθώς και για την  απαγόρευση εισαγωγής, κατοχής και αναπαραγωγής κητωδών. 

Να υπενθυμίσουμε, ότι και τα δύο αυτά θέματα τέθηκαν πολλές φορές από τα στελέχη της  Ομοσπονδίας μας στις συναντήσεις τους με τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ, χωρίς δυστυχώς  κανένα αποτέλεσμα παρά τις υποσχέσεις του. 

4. Επιστολή στη Commission και το Ευρωκοινοβούλιο, για άμεση λήψη μέτρων με τη  μορφή Κανονισμού και όχι Οδηγίας κατά της μάστιγας του παράνομου εμπορίου άγριας  ζωής. 

5. Επιστολή σε μεγάλους φιλοζωικούς οργανισμούς της Ευρώπης,που ασχολούνται με  την προστασία της άγριας ζωής, όπως το Born Free Foundation, για συντονισμένες  δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής. 

6. Στήριξη του petion της ΠΦΟ και κάλεσμα στο κόσμο να το υπερψηφίσει. 

7. Άμεσα μέτρα από την επόμενη Κυβέρνηση για συνεχή, συστηματικό, αυστηρό έλεγχο  στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας, από όπου πολλές εκατοντάδες ζώα της  άγριας και ήμερης ζωής εισάγονται παράνομα κάθε χρόνο κάτω από τη μύτη τους,  

α) με μεγάλες ποινές και υψηλά διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες αρμόδιους  υπαλλήλους. 

β) Να θεσμοθετηθεί ως κακούργημα η παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή, εκτροφή και  εμπορία ζώων της άγριας ζωής με όριο κάθειρξης τα 20 χρόνια. 

8. Η Νέμεσις θα επιδιώξει να έλθει σε επικοινωνία με ελεγκτικές αρχές ή φορείς στην  Ε.Ε., προκειμένου να ενημερωθεί και στη συνέχεια να προτείνει προς τα αρμόδια  υπουργεία λήψη περαιτέρω μέτρων με βάσει την ευρωπαϊκή πρακτική, εμπειρία και  νομοθεσία . 

9. Την συνεχή πίεση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, μέχρι να αποφασίσουν μέτρα και  να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά, ώστε το λιγότερο να περιοριστεί σε ικανό βαθμό η  παράνομη εισαγωγή, αλλά και η παράνομη εκτροφή στη χώρα μας ζώων της άγριας και  ήμερης ζωής, από κουτάβια και γάτες μέχρι και κάθε είδους πουλιά, ερπετά, εξωτικά και  άγρια ζώα. 

10. Κάθε μέρα αναδεικνύεται όλο και πιο πολύ η αναγκαιότητα δημιουργίας Σώματος  Αστυνομίας Ζώων σε όλη την Ελλάδα με αποκλειστική αρμοδιότητα τις υποθέσεις κάθε  είδους ζώου και φυσικά θα επιφορτιστεί και με το ζήτημα της παράνομης εισαγωγής,  εκτροφής, εμπορίας ζώων της άγριας ζωής. 

Επιτέλους ας μπει ένας κατ αρχήν φραγμός στη πλήρη ασυδοσία εμπόρων κάθε είδους  ζωής και ψυχής. 


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ