Αγωγή στην Delta Air Lines για τους ισχυρισμούς της για την ουδετερότητα του άνθρακα

Μια ομαδική αγωγή από την πλευρά των καταναλωτών, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η Delta Air Lines διαφημίστηκε ανακριβώς ως η «πρώτη ουδέτερη από άποψη άνθρακα αεροπορική εταιρεία στον κόσμο» και θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο τής Καλιφόρνια ισχυρίζεται ότι η αεροπορική εταιρεία βασίστηκε σε αντισταθμίσεις άνθρακα που ήταν σε μεγάλο βαθμό ψεύτικες.

Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν πιστώσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα με έργα που υπόσχονται να απορροφήσουν το αέριο του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα ή να αποτρέψουν τη ρύπανση που θα θα προκαλούσε. Πλην όμως βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες, ερχόμενες αντιμέτωπες με ισχυρισμούς ότι τα οφέλη που δηλώνουν είναι «φουσκωμένα» και υπερβολικά.


Αγωγή που «στερείται νομικού υποβάθρου»

Η Delta συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «μεγάλους πελάτες» τής αγοράς πιστώσεων άνθρακα, αγοράζοντας μονάδες από έργα όπως αιολικά και ηλιακά έργα στην Ινδία και ένα βαλτώδες δάσος στην Ινδονησία, σύμφωνα με την αγωγή. Το Associated Press αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα που της απηύθυνε για σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος της Delta, Γκραντ Μάιατ, ισχυρίστηκε ότι η αγωγή «στερείται νομικού υποβάθρου».

«Από τις 31 Μαρτίου 2022, (η Delta) έχει μεταφέρει εξ ολοκλήρου την προσοχή της από την αντιστάθμιση τού άνθρακα προς την απαλλαγή τού συνόλου των λειτουργιών της από τον άνθρακα, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην επένδυση σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εταιρεία ανανεώνει τον στόλο της με «αεροσκάφη που είναι πιο αποδοτικά ως προς την κατανάλωση καυσίμων» και ότι «εφαρμόζει λειτουργική αποτελεσματικότητα».

Photograph by Nick Morales/Unsplash)
Photograph by Nick Morales/Unsplash)

Η κατάθεση της αγωγής

Η υπόθεση, που κατατέθηκε από την κάτοικο του Γκλέντεϊλ της Καλιφόρνιας, Μάγιαν Μπέριν, ισχυρίζεται ότι ενεργεί για λογαριασμό όλων όσων πέταξαν με τη Delta και ζούσαν στην πολιτεία από τον Μάρτιο του 2020. Αναφέρει ότι τα οφέλη από τους συμψηφισμούς είναι πιθανότατα προσωρινά και θα είχαν παρατηρηθεί ακόμη και χωρίς την επένδυση από την εταιρεία. Περιττό να αναφερθεί ότι προκειμένου να θεωρείται έγκυρη μια πίστωση άνθρακα, πρέπει να παρέχει όφελος που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε παρατηρηθεί.

Προ τριετίας, η Delta είχε ανακοινώσει ότι θα καθίστατο ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα περισσότερα ρυπογόνα αέρια και δεν θα επηρέαζε το κλίμα σε βαθμό μεγαλύτερο από εκείνον που θα μπορούσε να απορροφήσει. Θα μπορούσε, επίσης, να σημαίνει ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να πληρώσει ώστε να εγγυηθεί ότι ο άνθρακας θα απορροφηθεί από αλλού.

Η Μπέρριν, η οποία εργάζεται ως συγγραφέας για λογαριασμό τού Nickelodeon, μιλώντας στο Associated Press υποστήριξε ότι αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να χρεώσει υψηλότερες τιμές. Η ίδια ανέφερε ότι, πλησιάζοντας τα 30, παρατηρεί έντονη ανησυχία για το κλίμα από ανθρώπους τής ηλικίας της.

«Αισθανόμουν άνετα να πληρώνω περισσότερα, επειδή συνέβαλλα στην ουδετερότητα (τού άνθρακα) όταν έπρεπε να ταξιδέψω για τη δουλειά ή για να δω την οικογένειά μου», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνθηκε απογοήτευση και λύπη όταν άρχισε να έχει αμφιβολίες για τους μηχανισμούς αντιστάθμισης της Delta.

«Δεν μπορούν απλά να ισχυρίζονται ουδετερότητα αν αυτό δεν είναι πραγματικά ακριβές», ανέφερε. «Οι αγωγές, γενικά, είναι πολύ τρομακτικές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμερίζονται την απογοήτευσή μου, οι οποίοι μπορεί να μην γνωρίζουν τα δικαιώματά τους ή τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν αν μιλήσουν».

Ο δικηγόρος της, Τζόναθαν Χάντερλι, πιστεύει ότι πρόκειται για την πρώτη τέτοιου τύπου υπόθεση εις βάρος μιας μεγάλης αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας και για μία από τις ελάχιστες υποθέσεις «πράσινου ξεπλύματος», όπως την αποκάλεσε, στις ΗΠΑ, που βασίζονται στη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι το 2021 οι αερομεταφορές αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 2% των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Νωρίτερα την Τρίτη, η Delta, με έδρα την Ατλάντα της Τζόρτζια, πραγματοποίησε 672 πτήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με το FlightRadar24, το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα GPS που αποστέλλονται σε δορυφόρους και δέκτες.


Με πληροφορίες από FlightRadar24, DetroitNews και Associated Press

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ