Ιαπωνία: Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας στοχεύει να παρέχει το ένα τρίτο της ενέργειας της χώρας έως το 2050

Ο οργανισμός αιολικής ενέργειας της Ιαπωνίας έχει θέσει ως στόχο για τα μέσα τού τρέχοντος αιώνα την αύξηση της δυναμικότητας σε 140 γιγαβάτ (GW) από λιγότερα από 5 GW που βρίσκεται τώρα, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν σήμερα, Δευτέρα (29/05), ούτως ώστε να καλύψει το ένα τρίτο τής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και, κατά συνέπεια, να συνεισφέρει στην προσπάθειά της να επιτύχει τον στόχο της για ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα μέχρι το 2050.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προορίζεται να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο τής επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιαπωνία, αλλά η πρόοδος έχει καθυστερήσει, ενώ ο κυβερνητικός στόχος για έως και 45 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040, φαντάζει λιγότερο φιλόδοξος από τους νέους στόχους τής Ιαπωνικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (JWPA).

«Πρέπει να χαράξουμε έναν σαφή στόχο για την προσέλκυση προμηθευτών αιολικών πάρκων από το εξωτερικό, ώστε να επενδύσουν στην Ιαπωνία και να δημιουργήσουν τοπικές αλυσίδες εφοδιασμού εδώ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος τής JWPA, Τζιν Κάτο.

Η JWPA δήλωσε ότι η Ιαπωνία, που καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα στον κόσμο, θα πρέπει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική παραγωγική της ικανότητα σε 100 GW μέχρι το 2050, προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών.

Μέχρι και το τέλος τού 2022, η εγκατεστημένη αιολική ισχύς τής Ιαπωνίας, που δεν ξεπερνά τα 5 GW, περιελάμβανε μόνο 0,14 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος.

Η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε πέρυσι να αναστείλει για μια συνολική διάρκεια εννέα μηνών τη διαδικασία επιλογής εργολάβων για έργα αιολικών πάρκων, ενώ αναθεώρησε, επιπλέον, και τους κανόνες υποβολής προσφορών ώστε να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις των επιχειρήσεων περί μη επαρκούς σαφήνειάς τους.

Photograph by Nicholas Doherty/Unsplash
Photograph by Nicholas Doherty/Unsplash

Οικονομικός αντίκτυπος

Η JWPA δήλωσε ότι η δημιουργία μιας διεθνώς ανταγωνιστικής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας απαιτεί συνεργασία μεταξύ τού δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της προόδου.

Συνολικά, στοχεύει να εγκαταστήσει 40 GW χερσαίων αιολικών πάρκων, 40 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων σταθερού πυθμένα, καθώς και 60 GW πλωτών υπεράκτιων πάρκων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια.

Οι εγκαταστάσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο 6 τρισεκατομμυρίων γιεν (44,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως έως το 2050, δημιουργώντας ταυτόχρονα 355.000 θέσεις εργασίας και μειώνοντας το κόστος προμήθειας ορυκτών καυσίμων κατά 2,5 τρισεκατομμύρια γιεν ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής JWPA.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ