Βοσνία: Δάνειο 46,1 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 46,1 εκατ. ευρώ (50,8 εκατ. δολάρια) για να βοηθήσει την αυτόνομη Βοσνιακό-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Τράπεζα.

Η Βοσνία, και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της, το Σαράγεβο, υποφέρει από εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες θέσεις στις λίστες των πιο μολυσμένων πόλεων στον πλανήτη κατά τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Η βαλκανική χώρα χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από λεπτόκοκκα σωματίδια (PM2,5) στην Ευρώπη, σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από την οικιακή καύση στερεών καυσίμων και τις μεταφορές, συμβάλλοντας στο πρόβλημα κατά προσέγγιση κατά 50% και 20% αντιστοίχως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η τράπεζα.

Photograph by Miguel Alcantara/Unsplash
Photograph by Miguel Alcantara/Unsplash

Στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι στόχος της είναι να υποστηρίξει τέσσερα από τα 10 καντόνια (διοικητικές διαιρέσεις) τής ομοσπονδίας στην ενίσχυση των μηχανισμών και των θεσμών διαχείρισης της ποιότητας του αέρα, καθώς επίσης και στην εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των εκπομπών.

Η στήριξη πρόκειται να συνδυαστεί με άμεσες επενδύσεις στην οικιακή θέρμανση και τις μεταφορές, ώστε να επιτευχθεί μείωση των τοπικών εκπομπών PM2,5 κατά 19.000 τόνους, συμπεριλαμβανομένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε μονοκατοικίες, επέκτασης των υποδομών ποδηλασίας και υποστήριξης των ζωνών χαμηλών εκπομπών.

«Το έργο αυτό θα συμβάλει στην ευημερία του πληθυσμού και στη συνολική περιβαλλοντική βιωσιμότητα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Σέλντον, διευθυντής τής τράπεζας για τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο.

«Οι καθαρές επενδύσεις που θα γίνουν στην ενέργεια και τις μεταφορές δεν θα μειώσουν μόνο τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά θα αποφέρουν και επιπλέον οφέλη, όπως είναι η μείωση των εκπομπών αερίων τού θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η δημιουργία θέσεων εργασίας», προσέθεσε ο Σέλντον.

Το δάνειο έχει διάρκεια 31,5 έτη, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου χάριτος διάρκειας 8 ετών. Σημειώνεται, τέλος, πως η έκθεση σε μικροσωματίδια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και οδηγεί σε αναπνευστικές λοιμώξεις, καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρους θανάτους.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ