Ανακαλύφθηκαν μικρόβια που «εξαφανίζουν» πλαστικά σε ψυχρά περιβάλλοντα



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Ανακαλύφθηκαν στο υπέδαφος της Αρκτικής και των Άλπεων μικροοργανισμοί που μπορούν να καταναλώνουν αποδοτικά πλαστικές ύλες, ανοίγοντας νέους δρόμους στη φιλική προς το περιβάλλον ανακύκλωση, όπως αναλύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Νέα έρευνα , η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Microbiology, καταδεικνύει ότι μικρόβια που ζουν σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να τραφούν και να χωνέψουν πλαστικές ύλες. Επιστήμονες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο WSL εντόπισαν τέτοια μικρόβια στις Άλπεις και στην Αρκτική. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στον τομέα της φιλικής προς το περιβάλλον ανακύκλωσης.


Η ανακάλυψη των νέων μικροβίων που «εξαφανίζουν» το πλαστικό σε χαμηλές θερμοκρασίες

Αρκετοί μικροοργανισμοί έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια που έχουν την ικανότητα να καταναλώνουν πλαστικές ύλες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 30 βαθμών Κελσίου, που σημαίνει ότι η χρήση τους στη βιομηχανική πρακτική είναι απαγορευτικά ακριβή λόγω της απαιτούμενης θέρμανσης. Σημαίνει, επιπρόσθετα, ότι η χρήση τους δεν είναι ουδέτερη όσον αφορά τον άνθρακα.

Τα μικρόβια, ωστόσο, που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα στις Αλπεις και στην Αρκτική μπορούν να φέρουν εις πέρας την εν λόγω εργασία σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, αλλάζοντας τα έως τώρα γνωστά δεδομένα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα 19 στελεχών βακτηρίων και 15 μυκήτων που ζούσαν σε σημεία όπου υπήρχε πλαστικό, σκόπιμα θαμμένο στο έδαφος για χρονικό διάστημα ενός έτους. Τα σημεία όπου θάφτηκε το πλαστικό ήταν σε περιοχές της Γροιλανδίας, στο απομονωμένο αρκτικό νησί Σβάλμπαρντ και στις ελβετικές Αλπεις. Ορισμένοι από τους μικροοργανισμούς είχαν τοποθετηθεί σκόπιμα σε αυτά τα σημεία, ενώ κάποιοι άλλοι αναπτύχθηκαν εκεί ελεύθερα.

Photograph Simon Fitall/Unsplash
Photograph Simon Fitall/Unsplash

Τα πειράματα στο πλαίσιο της νέας έρευνας

Τα πειράματα των επιστημόνων είχαν ως σημείο εκκίνησης την έκθεση των μικροοργανισμών σε συνθήκες σκότους και θερμοκρασίας 15 βαθμών Κελσίου. Διάφορων ειδών πλαστικά υλικά τοποθετήθηκαν δίπλα τους, όπως μη βιοαποικοδομήσιμο πολυαιθυλένιο (PE), βιοαποικοδομήσιμο πολυεστέρα-πολυουρεθάνη (PUR), καθώς και δύο εμπορικά διαθέσιμα βιοαποικοδομήσιμα μείγματα τερεφθαλικού αδιπικού πολυβουτυλενίου (PBAT) και πολυγαλακτικού οξέος (PLA). Κανένας από τους μικροοργανισμούς δεν μπόρεσε να αφομοιώσει το ΡΕ, ακόμη και μετά από 126 ημέρες επώασης στο εν λόγω πλαστικό. Παρ’ όλα αυτά, 19 μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων 11 μυκήτων και οκτώ βακτηρίων, κατάφεραν να αφομοιώσουν το PUR στους 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ 14 μύκητες και τρία βακτήρια ήταν σε θέση να αφομοιώσουν τα πλαστικά μείγματα PBAT και PLA.

«Διαπιστώσαμε ότι οι μικροοργανισμοί που ελήφθησαν από την πλαστόσφαιρα των αλπικών και αρκτικών εδαφών ήταν σε θέση να διασπάσουν βιοδιασπώμενα πλαστικά στους 15 βαθμούς Κελσίου. Αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μιας ενζυμικής διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικού», αναφέρει ο Δρ Τζόελ Ρούθι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Παρόλο που τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ευρέως για μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 70 έτη) εν συγκρίσει με την ηλικία των μικροοργανισμών ώστε να δικαιολογείται η προσαρμογή τους στο να τα καταναλώνουν, αυτό συμβαίνει επειδή τα πολυμερή μοιάζουν με κάποιες δομές που βρίσκονται στα φυτικά κύτταρα. «Εχει αποδειχθεί ότι τα μικρόβια παράγουν μια μεγάλη ποικιλία ενζύμων αποικοδόμησης πολυμερών που εμπλέκονται στη διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών. Ειδικότερα, οι φυτοπαθογόνοι μύκητες αναφέρονται συχνά σε βιοαποικοδομημένους πολυεστέρες, λόγω της ικανότητάς τους να παράγουν κουτινάσες, οι οποίες στοχεύουν πλαστικά πολυμερή λόγω της ομοιότητάς τους με τη φυτική πολυμερή κουτίνα», εξηγεί ο Δρ Μπιτ Φρέι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σ’ αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις δοκιμές τους μόνο σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, εκτιμούν ωστόσο ότι κάποιοι από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορούν να «εξαφανίζουν» τα πλαστικά σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, που μπορεί να φτάνουν και έως τους 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που, εάν ισχύει, δύναται να ανοίξει και άλλους δρόμους στη βιώσιμη ανακύκλωση.


Με πληροφορίες από Guardian και Frontiers in Microbiology

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ