«Οι πάγοι λιώνουν ταχύτερα από ό,τι πιστεύαμε» – Ο παγετώνας Πέτερμαν αποκαλύπτει τον κίνδυνο

Ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στη βορειοδυτική Γροιλανδία επηρεάζει τις παλίρροιες των ωκεανών, οδηγώντας σε ταχύτερο λιώσιμο των πάγων και συνακόλουθα στην αύξηση του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας.

Νέα επιστημονική έρευνα φέρνει στο φως καινούρια ευρήματα αναφορικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που φαίνεται ότι εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι υπολογιζόταν έως τώρα, όπως προκύπτει από τη μελέτη ενός μεγάλου παγετώνα στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Μια ομάδα γεωλόγων από το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA μελέτησαν τον παγετώνα Πέτερμαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS)


Το κρίσιμο εύρημα της νέας έρευνας

Παρατηρήσεις από τον παγετώνα Πέτερμαν αποκάλυψαν ότι στο σημείο που το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν καθημερινά. Μετακινείται από δύο έως και έξι χιλιόμετρα την ώρα της παλίρροιας, σύμφωνα με τον Ενρίκο Σιράτσι, επικεφαλής της έρευνας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια.

Πρόκειται για ένα πραγματικά κρίσιμο εύρημα, διότι η επίσημη θέση των επιστημόνων -έως τώρα- ήταν ότι η γραμμή του βυθού δεν μετακινείται με τις παλίρροιες. Τα νέα στοιχεία, συνεπώς, ανατρέπουν τα προηγούμενα δεδομένα.

Μεταξύ 2016 και 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα ύψους 270 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγετώνα, κατά μήκος της γραμμής γείωσης, αρκετά μεγάλη ώστε να στοιβαχτούν μέσα δύο Αγάλματα της Ελευθερίας, το ένα πάνω στο άλλο. Πέραν αυτού, το φαινόμενο ενδέχεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια με την παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Ήδη, πάντως, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος την άνοιξη ήταν υψηλότερες από ποτέ, κι αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Αεροφωτογραφία της NASA και του αστεροσκοπείου Earth, όπου διακρίνεται το σπασμένο τμήμα του παγετώνα Πέτερμαν (Jesse Allen and Robert Simmon/NASA Earth Observatory via AP)
Αεροφωτογραφία της NASA και του αστεροσκοπείου Earth, όπου διακρίνεται το σπασμένο τμήμα του παγετώνα Πέτερμαν (Jesse Allen and Robert Simmon/NASA Earth Observatory via AP)

«Aύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 200%» με τη συμπερίληψη των νέων δεδομένων

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας συνιστά έναν εκ των κυριότερων παραγόντων ανάμεσα σε εκείνους που συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δεν συνυπολογίζουν τις τελευταίες ανακαλύψεις αναφορικά με τις παλίρροιες.

«Οι αλληλεπιδράσεις αυτές μεταξύ πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών» ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έρευνας, Έρικ Ρινιό, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA JPL. Όπως εξήγησε ο επιστήμονας, εάν συνυπολογιστούν οι εν λόγω δυναμικές στα μοντέλα τους και άρα συνυπολογιστούν στις εκτιμήσεις τους, τότε οι εκτιμήσεις περί αυξήσεως της ανόδου της θάλασσας «θα αυξάνονταν έως και 200%». Ο ερευνητής συμπλήρωσε, τέλος, πως αυτό δεν αφορά μόνο τον Πέτερμαν, αλλά και «όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».


Με πληροφορίες από CNN, PNAS

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ