Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Κίνα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τη γρίπη των πτηνών H3N8

Από το 2022, μόλις τρία κρούσματα H3N8 έχουν καταγραφεί στην Κίνα, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το συγκεκριμένο στέλεχος δε φαίνεται να παρουσιάζει εύκολη εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων.

Προ ημερών, μια 56χρονη γυναίκα στην Κίνα έχασε τη ζωή της από τη γρίπη των πτηνών H3N8, όπως γνωστοποίησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανθρώπου από το εν λόγω στέλεχος.

Το στέλεχος H3N8 κυκλοφορεί από το 2002, αλλά δεν είχε προκαλέσει τον θάνατο κανενός ανθρώπου. Πρωτοεμφανίστηκε σε υδρόβια πτηνά της Βόρειας Αμερικής και είναι γνωστό ότι μολύνει άλογα, σκύλους και φώκιες. Ανιχνεύθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022, με δύο μη θανατηφόρα κρούσματα στην Κίνα.


Τι ανέφερε ο ΠΟΥ για τον θάνατο της 56χρονης

Η 56χρονη που νόσησε και «έφυγε« από το στέλεχος ζούσε στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νοτιοανατολική Κίνα. Αρρώστησε στις 22 Φεβρουαρίου, εισήχθη στο νοσοκομείο για σοβαρή πνευμονία στις 3 Μαρτίου και πέθανε στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η ασθενής είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα. Είχε εκτεθεί σε ζωντανά πουλερικά προτού να ασθενήσει, καθώς και σε άγρια πτηνά γύρω από το σπίτι της», ανέφερε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του. Από τις κοντινές επαφές της, κανείς δεν μολύνθηκε, ούτε είχε εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας «τη στιγμή που συντασσόταν αυτή η έκθεση», προσέθεσε.

Η γυναίκα ενδέχεται να μολύνθηκε όταν ήρθε σε επαφή με ζωντανά πουλιά σε μια αγορά, αν και η ακριβής πηγή της μόλυνσης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Άγνωστη παραμένει και η σχέση αυτού του ιού με τις άλλες γρίπες των πτηνών του τύπου Α(Η3Ν8) που μεταδίδονται στα ζώα, σημειώνει ο ΠΟΥ, ζητώντας να διενεργηθούν έρευνες επί του θέματος.


Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταξύ ανθρώπων

Από τα δύο κρούσματα πέρυσι, το ένα εμφάνισε σοβαρή ασθένεια, ενώ το άλλο ήπια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι πιθανότατα μολύνθηκαν από άμεση ή έμμεση έκθεση σε μολυσμένα πτηνά, δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Φαίνεται ότι ο ιός αυτός δεν έχει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εξάπλωσής του μεταξύ των ανθρώπων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο θεωρείται χαμηλός», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη. «Ωστόσο, λόγω της διαρκώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για την ανίχνευση ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με τους κυκλοφορούντες ιούς της γρίπης, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου (ή των ζώων)».

Photograph by Süleyman Gezer/Pexels
Photograph by Süleyman Gezer/Pexels

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι

Τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο είναι συνήθως αποτέλεσμα άμεσης ή έμμεσης έκθεσης σε πτηνά που έχουν μολυνθεί, είτε αυτά είναι ζωντανά, είτε νεκρά, ή σε μολυσμένο περιβάλλον, αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι οι λοιμώξεις από τη γρίπη των ζώων ενδέχεται να οδηγήσουν σε ασθένειες που κυμαίνονται από επιπεφυκίτιδα ή ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο ή ακόμη και θάνατο. Ανέφερε, ακόμα, ότι έχουν αναφερθεί γαστρεντερικά ή νευρολογικά συμπτώματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εμφάνισή τους είναι σπάνια.


Η5Ν1: Η πιο καταστροφική γρίπη όλων των εποχών στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βιώνει εδώ και πάνω από έναν χρόνο «την πιο καταστροφική» γρίπη των πτηνών Η5Ν1 που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, αφού περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν σφαγιαστεί σε εκτροφεία όπου εντοπίστηκε ο ιός, σύμφωνα με ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών.

Από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ευρώπη πλήττεται «από την καταστροφικότερη, υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI)». Έχουν πληγεί 37 χώρες και έχουν εντοπιστεί 2.500 εστίες σε πτηνοτροφεία, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών.

Στην πραγματικότητα, οι απώλειες σε όρνιθες, πάπιες ή γαλοπούλες στα πτηνοτροφεία είναι μεγαλύτερες, διότι στον αριθμό των 50 εκατομμυρίων πτηνών που σφαγιάστηκαν δεν περιλαμβάνονται οι σφαγές για προληπτικούς λόγους γύρω από τις εστίες της νόσου.


Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ