ΗΠΑ: Νεκροί τρεις κόνδορες από τη γρίπη των πτηνών – Εξετάζεται το ενδεχόμενο έξαρσης των κρουσμάτων για το απειλούμενο είδος

Την Παρασκευή, η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τρεις κόνδορες της Καλιφόρνιας πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στη βόρεια Αριζόνα, ενώ οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια θανάτου άλλων πέντε ατόμων από το σμήνος.

Ένας άρρωστος θηλυκός κόνδορας, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι είχε δηλητηριαστεί από μόλυβδο, βρέθηκε νεκρός στις 20 Μαρτίου. Ωστόσο, η υπηρεσία του πάρκου ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το μεγάλο πτηνό έπασχε από υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI).

Αργότερα, άλλα δύο πτηνά που βρέθηκαν νεκρά φάνηκε πως κι αυτά ήταν θετικά, ενώ οι εξετάσεις βρίσκονται εν εξελίξει για 5 ακόμα νεκρά άτομα του είδους. Τα πτηνά αυτά ανήκουν στον πληθυσμό που κινείται σε όλη τη βόρεια Αριζόνα και τη νότια Γιούτα, καθώς και στο Εθνικό Πάρκο του Γκραντ Κάνυον, δήλωσε η υπηρεσία του πάρκου.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Peregrine Fund”, η οποία διαχειρίζεται το σμήνος της Αριζόνα και της Γιούτα, αιχμαλώτισε πέντε ακόμη πουλιά που φαίνονταν να νοσούν, τα οποία στη συνέχεια στάλθηκαν σε μια μονάδα διάσωσης άγριων ζώων στο Φοίνιξ. Ένα εξ αυτών απεβίωσε, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έχουν τεθεί σε καραντίνα έως ότου εξακριβωθεί η κατάσταση της υγείας τους κι από τι νοσούν, αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές.


Ανησυχίες για αύξηση των κρουσμάτων

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η έκθεση στον ιό θα ενταθεί κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης του κόνδορα προς βορειότερες περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα των παρατηρούμενων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, το συγκεκριμένο στέλεχος της γρίπης (HPAI) δεν έχει ανιχνευθεί σε άλλους πληθυσμούς στην Καλιφόρνια ή στην Μπάχα Καλιφόρνια (γνωστή και ως «Κάτω Καλιφόρνια» στο Μεξικό).

Η γρίπη των πτηνών εμφανίζεται κυρίως σε πτηνά, όπως σε οικόσιτες κότες, αλλά έχει εντοπισθεί και σε άλλα ζώα, τόσο σε οικόσιτα όσο και σε άγρια, σε ολόκληρη την έκταση των ΗΠΑ με τη Χαβάη να αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση. Παρότι υπάρχουν αναφορές μετάδοσης σε ανθρώπους, ο κίνδυνος που διατρέχει ο άνθρωπος από το εν λόγω στέλεχος θεωρείται χαμηλός.

Photograph by Nicolas Diaz/Pexels
Photograph by Nicolas Diaz/Pexels

Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας στα πρόθυρα της εξαφάνισης

Ο κόνδορας της Καλιφόρνιας πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά στον κόσμο, με άνοιγμα φτερών έως και 3 μέτρα (ή 10 πόδια). Κάποτε, τα πτηνά αυτά περιπολούσαν στον ουρανό σε μία γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από το Μεξικό έως τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Ζουν έως και 60 χρόνια, ενώ έχουν την ικανότητα να πετάξουν σε τεράστιες αποστάσεις, γεγονός που εξηγεί πώς γίνεται η περιοχή εξάπλωσής τους να περιλαμβάνει τόσες πολλές πολιτείες.

Κατά τη δεκαετία του 1970, το εκτεταμένο κυνήγι άσκησε πίεση στον πληθυσμό τους, ο οποίος κατρακύλησε φθάνοντας στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Στη μείωση του πληθυσμού των πτηνών, όμως, διαδραμάτισε ρόλο και η καταστροφή των οικοτόπων, όπως και η δηλητηρίαση από μόλυβδο από την κατανάλωση ζώων που πυροβολούνταν με σφαίρες μολύβδου.

Τη δεκαετία του 1980, αξιωματούχοι της άγριας ζωής αιχμαλώτισαν τους τελευταίους 22 εναπομείναντες κόνδορες και τους μετέφεραν στους ζωολογικούς κήπους του Σαν Ντιέγκο και του Λος Άντζελες, προκειμένου να προστατευθούν και να αναπαραχθούν υπό συνθήκες αιχμαλωσίας. Αργότερα, τα πτηνά απελευθερώθηκαν στη φύση, σε φυσικά καταφύγια και εθνικά πάρκα όπου μπορούν να παρακολουθούνται.

Το είδος Gymnogyps californianus («Γυμνόγυψ ο Καλιφορνιανός») προστατεύεται ως απειλούμενο είδος από την ομοσπονδιακή νομοθεσία του 1967, καθώς κι από την πολιτειακή νομοθεσία της Καλιφόρνιας του 1971. Οι κόνδορες της Καλιφόρνιας επιστρέφουν στη φύση και σήμερα καταλαμβάνουν τμήματα της Κεντρικής Ακτής της Καλιφόρνιας, της Αριζόνα, της Γιούτα και της Μπάχα Καλιφόρνια στο Μεξικό. Ο συνολικός πληθυσμός των εντυπωσιακών, άγριων πτηνών αριθμεί σήμερα περισσότερα από 300 άτομα.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ