Μολυσματικοί ιοί στα χέρια ενόπλων στο Σουδάν – Οι δηλώσεις του Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκ. Μαγιορκίνη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες για «κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, περιγράφοντας ως λάφυρο πολέμου εργαστήριο που περιείχε παθογόνα δείγματα χολέρας και ιλαράς.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στους κινδύνους υγιεινής από την σύρραξη στο Σουδάν.

Ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε αρχικά ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, το εργαστήριο που βρίσκεται υπό κατάληψη από μία εκ των μαχόμενων πλευρών στο Σουδάν δεν πρόκειται για εργαστήριο παραγωγής βιολογικών όπλων, αλλά για εργαστήριο το οποίο διαθέτει παθογόνα όπλα.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής συμπλήρωσε: «Από ό,τι διάβασα, αναφέρονται δύο παθογόνα εκ των οποίων το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο η χολέρα. Υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα είναι παθογόνα που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες, ανάλογα με το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού. Δεν θεωρείται βιολογικό όπλο η ιλαρά, ούτε ακριβώς και η χολέρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός».

Όπως σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης «η διαδικασία για να μετατραπούν σε βιολογικά όπλα είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια. Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα».


Υπάρχει μελλοντικά ο κίνδυνος μιας τέτοιας κρίσης για την παγκόσμια υγεία;

Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία, παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο: «Για την παγκόσμια υγεία το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο, και για τη χολέρα και για την ιλαρά, ωστόσο, τοπικά, ο μεγάλος φόβος είναι ίσως για τη χολέρα, εάν ο πόλεμος οδηγήσει σε καταστροφή των υποδομών, κυρίως του νερού και στην αποχέτευση. Η χολέρα είναι ένα μικρόβιο το οποίο διασπείρεται μέσω βρώμικου νερού ή επιμόλυνση του νερού από τις αποχετεύσεις. Επομένως, σε μία κοινότητα είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες».


Στραμμένη η προσοχή στη γρίπη των πτηνών

Καταλήγοντας, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην έξαρση των ιώσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας: «Εάν υπάρχει κάτι το οποίο μας τραβάει αυτή τη στιγμή την προσοχή είναι η γρίπη των πτηνών, η οποία έχει μεγάλη επικράτηση στα πτηνά και φαίνεται ότι είναι λίγο πιο κοντά στον άνθρωπο, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμογή πάνω του»


Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ