Επικεφαλής του Π.Ο.Υ.: «Η Κίνα κρατά το κλειδί για να καταλάβουμε την προέλευση του Covid-19»

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του ιού, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πίεσε χθες την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες της για την προέλευση της πανδημίας του COVID-19, λέγοντας ότι έως ότου συμβεί αυτό όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι.

Απαραίτητη η συνεργασία με την Κίνα

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορεί να πει κανείς το ένα ή το άλλο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απαντώντας σε ερώτηση για την προέλευση του ιού. «Όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του Π.Ο.Υ. και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε από την Κίνα να είναι συνεργάσιμη σε αυτό. Εάν το πράξουν, θα γνωρίζουμε τι συνέβη ή πώς ξεκίνησε», συμπλήρωσε.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι εξαπλώθηκε σε αγορά ζώντων ζώων προτού επεκταθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 7 εκατ. ανθρώπους. Τον προηγούμενο μήνα, τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας μεταφορτώθηκαν προσωρινά από Κινέζους επιστήμονες σε μια διεθνή βάση δεδομένων.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν γενετικές αλληλουχίσεις που εντοπίστηκαν σε περισσότερα από 1.000 περιβαλλοντικά και ζωικά δείγματα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, την τοποθεσία του πρώτου γνωστού ξεσπάσματος της πανδημίας του COVID.


Η αμφισβήτηση των ευρημάτων από τους Κινέζους επιστήμονες

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, βρέθηκε DNA από διάφορα ζωικά είδη -μεταξύ των οποίων και σκυλιά ρακούν- σε περιβαλλοντικά δείγματα που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, υποδηλώνοντας ότι ήταν «τα πιθανότερα μέσα μετάδοσης» της ασθένειας, σύμφωνα με ομάδα διεθνών ερευνητών.

Ωστόσο, σε μια μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση του περιοδικού Nature αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αμφισβήτησαν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι τα ζώα όντως μολύνθηκαν. Επιπροσθέτως, τα στοιχεία ελήφθησαν ένα μήνα μετά την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αγορά, άρα ακόμα κι αν ήταν θετικά στον ιό, τα ζώα θα μπορούσαν να τον έχουν κολλήσει από τους ανθρώπους.


Υπάρχουν στοιχεία, δεν υπάρχουν απαντήσεις

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την πανδημία του COVID-19, δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινεζικές πληροφορίες δίνουν κάποια «στοιχεία» για την προέλευση, αλλά όχι απαντήσεις. Όπως ανέφερε η ίδια, ο Π.Ο.Υ. συνεργάζεται με επιστήμονες προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για τα πρώτα περιστατικά του 2019. Μεταξύ των στοιχείων που αναζητούνται, περιλαμβάνεται και η τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν εκείνοι που μολύνθηκαν για πρώτη φορά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ