Κορωνοϊός: Νέα έρευνα – Οι αρουραίοι των υπονόμων μπορούν να μεταφέρουν παραλλαγές του ιού



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο είναι σπάνια, αλλά ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης ζητά να εξεταστεί πιο προσεκτικά ο ιός στους αρουραίους για νέα στελέχη.

Μπορεί για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης να μην είναι περίεργη ή ασυνήθιστη η θέα ενός αρουραίου που μεταφέρει ένα κομμάτι πίτσα στο μετρό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της νέας μελέτης, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ένα κομμάτι πίτσα δεν είναι το ίδιο ανησυχητικό με άλλα πιθανά φορτία που μεταφέρουν, όπως ο ιός που προκαλεί τον Covid-19.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβρη, και όπως είχε «καλύψει» το pet-in.gr, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, γνωστοποίησε μέσω ενός tweet ότι δεν υπάρχει κάτι που να σιχαίνεται περισσότερο από τους αρουραίους. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι η δημοτική αρχή αναζητά «δολοφόνους αρουραίων», οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι και ικανοί να αναλάβουν την εξολόθρευσή τους, προσφέροντας κάτι σαφώς περισσότερο από μια απλώς ικανοποιητική ανταμοιβή για όποιον τελικά αναλάμβανε να φέρει το έργο εις πέρας.


Η μελέτη που δημοσιεύθηκε εχθές, Πέμπτη, στο mBio, ένα επιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης, μεταξύ ενός πληθυσμού περίπου 8 εκατομμυρίων, είναι ευάλωτοι σε τρεις παραλλαγές του Covid. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στο είδος Rattus norvegicus, το οποίο αναφέρεται κοινώς με διάφορες ονομασίες, όπως «αρουραίοι υπονόμων», «αρουραίοι Νορβηγίας», «αρουραίοι του δρόμου» κ.α., και είναι αυτό που συναντάται ως επί το πλείστον στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν διαπιστώσει ότι η μετάδοση του Covid-19 από ζώο σε άνθρωπο είναι σπάνια, σημειώνοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του SARS-CoV-2 ακολουθεί την αντίστροφη πορεία κι ότι τα ζώα είναι εκείνα που μολύνονται συνήθως από τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν «ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον Covid-19, στους ανθρώπους», σημειώνει το CDC στον ιστότοπό του.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Χένρι Γουάν, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα υπογράμμισαν την ανάγκη περαιτέρω εξέτασης του κινδύνου του ιού «σε πληθυσμούς αρουραίων προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο ιός κυκλοφορεί στα ζώα και εξελίσσεται σε νέα στελέχη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον άνθρωπο».

Ο Γουαν, διευθυντής του Κέντρου για τη Γρίπη και τις Αναδυόμενες Μολυσματικές Ασθένειες (Center for Influenza and Emerging Infectious Diseases) στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, δήλωσε ότι η μελέτη πρόκειτια για μία από τις πρώτες που δείχνουν πώς οι παραλλαγές του Covid-19 «μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στους πληθυσμούς άγριων αρουραίων σε μια μεγάλη αστική περιοχή των ΗΠΑ».

Προηγούμενες μελέτες αρουραίων στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο είχαν διαπιστώσει ότι οι αρουραίοι είχαν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί τον Covid-19, όμως δεν κατέστη σαφές σε ποια παραλλαγή.


Photograph by Pexels
Photograph by Pexels

Η νέα αμερικανική έρευνα

Στη μελέτη της Νέας Υόρκης, οι ερευνητές διεξήγαγαν ιολογικές μελέτες και μελέτες γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα προερχόμενα από 79 αρουραίους, τους οποίους παγίδευσαν στήνοντας παγίδες, κυρίως σε πάρκα στο Μπρούκλιν και με την άδεια του τμήματος πάρκων της Νέας Υόρκης, ιδιαίτερα σε τοποθεσίες που περιβάλλουν αποχετευτικά συστήματα, καθώς και γύρω από αυτές.

Από τα 79 τρωκτικά που μελετήθηκαν, τα 13 βρέθηκαν θετικά στο Covid-19 (το 16,5% του συνόλου). Στη συνέχεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν περαιτέρω δοκιμές και διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον αποτέλεσαν αιτίες λοιμώξεων σε αρουραίους Sprague Dawley, είδος με ευνοϊκά χαρακτηριστικά που έχει εκτραφεί για να χρησιμοποιείται στην βιοϊατρική έρευνα, το οποίο είναι ήρεμο και παρουσιάζει ευκολια στο χειρισμό.

«Τα ευρήματα μας αναδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στους πληθυσμούς των αρουραίων για μια πιθανή δευτερογενή μετάδοση του κορωνοϊού από τα ζώα αυτά στους ανθρώπους. Γενικά, η έρευνα μας σε αυτό το πεδίο δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες των ανθρώπων και είναι σημαντικό να έχουμε καλύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο Δρ Γουάν. «Πρέπει να παρακολουθούμε τον κορωνοϊό στους αρουραίους για να δούμε αν ο ιός κυκλοφορεί και εξελίσσεται σε νέα στελέχη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους», προσέθεσε.

Οι συγγραφείς καταλήγουν: «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την κατανόησή μας, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τόσο την υγεία των ανθρώπων όσο και των ζώων».


Πηγή: Έρευνα

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ