Σκάφος συγκρούστηκε με γιγαντιαία φάλαινα και βυθίστηκε στον Ειρηνικό – Διασώθηκε το πλήρωμα

Το ιστιοπλοϊκό συγκρούστηκε με φάλαινα 13 ημέρες μετά την έναρξη του ταξιδιού του, το οποίο προοριζόταν να διαρκέσει 3 εβδομάδες, ξεκινώντας από τα νησιά Γκαλαπάγκος με προορισμό τη Γαλλική Πολυνησία στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το περιστατικό σημειώθηκε στα Νησιά Γκαλαπάγκος, όταν μια γιγαντιαίων διαστάσεων φάλαινα συγκρούστηκε με το σκάφος. Η σύγκρουση επέφερε τη βύθιση του σκάφους, με αποτέλεσμα το ταξίδι αναψυχής να τερματιστεί απότομα και να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση διάσωσης που θα μπορούσε πραγματικά να είναι βγαλμένη από μυθιστόρημα.

Ο Ρικ Ροντρίγκεζ από το Ταβερνιέ της Φλόριντα μαζί με τους τρεις φίλους του, πέρασαν 10 ολόκληρες ώρες σε μια σωσίβια λέμβο και ένα βαρκάκι, αφού μια φάλαινα βύθισε το μήκους 14 μέτρων ιστιοφόρο τους, ονόματι «Raindancer». Η ομάδα είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι τριών εβδομάδων από τα νησιά Γκαλάπαγκος στη Γαλλική Πολυνησία, περίπου 5.500 χλμ. μακριά, στον Νότιο Ειρηνικό.


Η περιγραφή της σύγκρουσης από τα μέλη του πληρώματος

Στις 13 Μαρτίου, ύστερα από 13 ημέρες ταξιδιού, ήρθε η καταστροφή. Γύρω στη 1:30 μ.μ. ο Ροντρίγκεζ απολάμβανε μια χορτοφαγική πίτσα στο μεσημεριανό γεύμα με τους φίλους του, όταν άκουσε έναν δυνατό θόρυβο. «Η δεύτερη πίτσα είχε μόλις βγει από τον φούρνο και βουτούσα μια φέτα σε ένα dressing», λέει ο Ροντρίγκεζ περιγράφοντας τις στιγμές πριν τη σύγκρουση. «Τότε, το πίσω μισό του σκάφους σηκώθηκε βίαια προς τα πάνω και δεξιά». Τα άλλα μέλη του πληρώματος τινάχθηκαν στον αέρα από την έντονη πρόσκρουση, αλλά το καθένα είδε από διαφορετικές οπτικές γωνίες ότι μια φάλαινα είχε πέσει πάνω στο πλοίο.

«Είδα μια τεράστια φάλαινα κοντά στην πίσω πλευρά του πλοίου, με το πλευρικό της πτερύγιο σηκωμένο ψηλά στον αέρα», περιγράφει η Αλάνα Λιντς. Πέντε δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση με τη φάλαινα, σήμανε συναγερμός προειδοποιώντας ότι το σκάφος γέμιζε ήδη νερό. Ο Ροντρίγκεζ υπογραμμίζει ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είχαν εμπειρία σε ιστιοφόρα σκάφη, κι έτσι κινητοποιήθηκαν άμεσα. Πραγματοποιήθηκε κλήση SOS σε έναν πομπό VHF και έστειλε τον ραδιοφάρο έκτακτης ανάγκης, ένα σήμα κινδύνου συνδεδεμένο με ένα παγκόσμιο δίκτυο διάσωσης.


Το σήμα κινδύνου και τα «ξεχασμένα» διαβατήρια

Η περουβιανή ακτοφυλακή έλαβε το σήμα κινδύνου του Ροντρίγκεζ και ειδοποίησε έναν σταθμό της ακτοφυλακής των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, ο οποίος επιβλέπει την πορεία των αμερικανικών πλοίων στον Ειρηνικό. Την ίδια ώρα που θαλασσινό νερό πλημμύριζε το σκάφος, τα μέλη του πληρώματος συγκέντρωναν τρόφιμα, εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και πόσιμο νερό. Έπειτα, απελευθέρωσε τη σωσίβια λέμβο και ένα βαρκάκι. Πρόλαβαν να αρπάξουν τις προμήθειές τους, αλλά ο χρόνος δεν αρκούσε για να πάρουν μαζί τους τα διαβατήριά τους.


Οι προμήθειες και ο «αγώνας» του πληρώματος

Η ομάδα είχε αρκετό νερό στη σωσίβια λέμβο της για περίπου 1 εβδομάδα. Το πλήρωμα διέθετε, επίσης μια συσκευή που συλλέγει βρόχινο νερό, ενώ το φαγητό που διέθεταν ήταν το μόνο που δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, αφού εκτιμάται ότι θα έφτανε για περίπου τρεις εβδομάδες.

Από ηλεκτρονικές συσκευές, ο Ροντρίγκεζ και το πλήρωμα είχαν ένα τηλέφωνο, δορυφορικό WiFi πομπό και μια εξωτερική μπαταρία – όλα ελάχιστα φορτισμένα. Αρχικά, έστειλε μήνυμα στον φίλο και συνάδελφό του ναύτη, Τόμι Τζόις, ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση. Ο Τζόις έπλεε στην ίδια διαδρομή με τον Ροντρίγκεζ, περίπου 300 χλμ. πίσω του. «Τόμι, δεν κάνω πλάκα» πληκτρολόγησε ο Ροντρίγκεζ. «Χτυπήσαμε μια φάλαινα και το πλοίο βυθίστηκε». Έστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα στον αδερφό του, Ρότζερ, προσθέτοντας: «Πες στη μαμά ότι όλα θα πάνε καλά».

Στη συνέχεια ζήτησε από τον αδερφό του να στείλει ένα μήνυμα στον λογαριασμό WhatsApp του Τζόις, επειδή εκείνος ήλεγχε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης συχνότερα. Αφού απενεργοποίησε τον πομπό WiFi για δύο ώρες, ούτως ώστε να εξοικονομήσει λίγη ενέργεια από τη μπαταρία, ο Ροντρίγκεζ έλαβε ένα καθησυχαστικό μήνυμα από τον Τζόις: «Σας βλέπουμε, φιλαράκι».

Ωρες αργότερα, ο Ροντρίγκεζ και το πλήρωμά του ανασύρθηκαν στο «Rolling Stones», ένα σκάφος μήκους 45 μέτρων, με καπετάνιο τον Τζεφ Στόουν. Ο Στόουν είχε λάβει μια από τις κλήσεις SOS του Ροντρίγκεζ από έναν φίλο και συντόνισε τη διάσωση της ομάδας, μαζί με τον Τζόις και τους περουβιανούς αξιωματούχους. Το πλήρωμα αναμένεται να καταφθάσει στη Γαλλική Πολυνησία. Ο Ροντρίγκεζ δηλώνει ευγνώμων που επιβιβάστηκε με ασφάλεια στο «Rolling Stones», αλλά του λείπει το «Raindancer», το σκάφος όπου ζούσε και το οποίο είχε μετασκευάσει ειδικά για τις ανάγκες του ταξιδιού.


Πηγή: Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ