Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζώα είναι πιο πιθανό να εξαφανιστούν στην Κίνα από οπουδήποτε αλλού

Τα ζώα διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στην Κίνα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, καθώς τα ενδιαιτήματά τους απειλούνται από την αστικοποίηση και την ανθρώπινη καταπάτηση, σύμφωνα με αξιολόγηση που πραγματοποίησε η κινεζική κυβέρνηση και που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Προσπαθώντας να αντιστρέψει τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον της από την ταχεία ανάπτυξη, η Κίνα έχει δημιουργήσει εθνικά πάρκα, καταφύγια και ένα οικολογικό σύστημα «κόκκινων γραμμών» με στόχο να θέσει τους ευάλωτους οικοτόπους εκτός τής εμβέλειας τής ανθρώπινης δραστηριότητας, με το 30% της επικράτειας τής χώρας να τελεί πλέον υπό καθεστώς προστασίας.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ειδών παραμένει ευάλωτος απέναντι στον κίνδυνο ως αποτέλεσμα τής ταχείας αστικής επέκτασης, της διαταραγμένης ανάπτυξης υποδομών και της εκμετάλλευσης ζώων, σύμφωνα με μια έρευνα για περισσότερα από 4.300 ενδημικά είδη που διεξήχθη από 213 εμπειρογνώμονες υπό την ηγεσία του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος τής χώρας.


Τι αναφέρει η έκθεση του υπουργείου

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης των σπονδυλωτών ζώων στην Κίνα είναι πολύ υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο», ανέφερε το υπουργείο σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα. «Η εξαφάνιση ειδών και τα τοπικά γεγονότα εξαφάνισης έχουν συμβεί σε όλες τις ομάδες ζώων».

«Η ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά τής γης, οδηγώντας στην απώλεια και στον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων των άγριων ζώων και τη μείωση ή ακόμη και την εξαφάνιση των πληθυσμών των σπονδυλωτών», αναγράφεται στην ίδια έκθεση.

Photograph by Brigitte Elsner/Unsplash
Photograph by Brigitte Elsner/Unsplash

Τα απειλούμενα είδη

Το υπουργείο ανέφερε ότι σχεδόν το 30% των ειδών ερπετών τής Κίνας απειλούνται, ποσοστό υψηλότερο από το παγκόσμιο ποσοστό τού 21,2%. Ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 137 είδη, από 110 που ήταν σε προηγούμενη έρευνα του 2004.

Την ίδια ώρα, συνολικά 176 είδη αμφιβίων χαρακτηρίστηκαν επίσης ως απειλούμενα, αυξημένα από 128 και ανέρχονται σε πάνω από το 40% τού συνόλου, επίσης πολύ υψηλότερα από το παγκόσμιο ποσοστό.

Έχει σημειωθεί πρόοδος, ιδίως όσον αφορά «χαρισματικά» είδη, όπως το γιγάντιο πάντα, ο πληθυσμός τού οποίου έφτασε περίπου τα 1.800 άτομα. Το 2021 το πάντα υποβαθμίστηκε από «απειλούμενο» σε «ευάλωτο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση τής Φύσης (IUCN).

Ο συνολικός αριθμός των απειλούμενων ειδών θηλαστικών μειώθηκε επίσης σε 178 από 223 που ήταν το 2004, σύμφωνα με το υπουργείο, με πέντε «κρίσιμα απειλούμενα» είδη να υποβαθμίζονται σε «απειλούμενα».

Παρά ταύτα, ο αριθμός αυτός εξακολουθούσε να ανέρχεται στο 26,4% τού συνολικού αριθμού των ειδών που αξιολογήθηκαν, ποσοστό υψηλότερο από το ποσοστό των απειλούμενων θηλαστικών στον παγκόσμιο Κόκκινο Κατάλογο τής IUCN, το οποίο ανερχόταν σε 21,8% το 2014.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ