Ισραήλ: Σπάνια φώκια που απειλείται με εξαφάνιση εθεάθη στην παραλία του Τελ Αβίβ

Ένας απρόσμενος επισκέπτης εθεάθη να κάνει ηλιοθεραπεία σε μια παραλία τής ισραηλινής πόλης τού Τελ Αβίβ, ο οποίος μαγνήτισε τα βλέμματα και προκάλεσε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης.

Το όνομά της είναι Γιούλια και πρόκειται για μια μεσογειακή φώκια που απειλείται με εξαφάνιση. Η θηλυκή φώκια εμφανίστηκε για πρώτη φορά νότια της κεντρικής παραλίας τού Τελ Αβίβ την περασμένη Παρασκευή. Την Τρίτη, η Γιούλια προκάλεσε την περιέργεια και προσέλκυσε πλήθη παρατηρητών στη βραχώδη παραλία νότια του ιστορικού κέντρου της Γιάφα.

Οι συγκεκριμένες φώκιες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, ενώ υπολογίζεται ότι μόλις 350 ενήλικα άτομα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη φύση. Οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί λόγω του ιστορικού κυνηγιού φώκιας, της αλιείας και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Εντοπίζονται σπάνια στις ακτές τού Ισραήλ. Οι μειούμενοι πληθυσμοί τους πιστεύεται ότι επιβιώνουν μόνο σε ορισμένα μέρη στη Μεσόγειο Θάλασσα.


Photo: AP Photo/Ariel Schalit
Photo: AP Photo/Ariel Schalit

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ έχει περιφράξει το τμήμα της παραλίας όπου η Γιούλια αποφάσισε να βγει στην ακτή για να ξεκουραστεί και έστειλε εθελοντές να την παρακολουθούν από ασφαλή απόσταση. Όπως και να ‘χει, η εμφάνισή της έχει προκαλέσει αίσθηση, και δικαιολογημένα.

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο γεγονός, μια φώκια να μένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην ακτή», δήλωσε ο Αβιάντ Σάινιν, θαλάσσιος βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Αυτήν την περίοδο, η Γιούλια αλλάζει τρίχωμα. Πρόκειται για μια πολυήμερη διαδικασία αποβολής τού χειμερινού της τριχώματος, εξηγεί ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής τής περιόδου η φώκια ξεκουράζεται στην ακτή και πραγματοποιεί περιστασιακές εξορμήσεις στη θάλασσα.


AP Photo/Ariel Schalit
AP Photo/Ariel Schalit

Ο Σάινιν δήλωσε, επίσης, ότι συνάδελφοί του, ερευνητές από όλη την ανατολική Μεσόγειο, έχουν αναγνωρίσει τη Γιούλια, καθώς είχε εντοπιστεί και στο παρελθόν στην Τουρκία και τον Λίβανο τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 20 ετών.

«Ερευνώ θαλάσσια θηλαστικά εδώ και 20 χρόνια- αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω πραγματικά κάτι τέτοιο και δύσκολα μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα εξαιτίας αυτού», εκμυστηρεύεται καταλήγοντας ο θαλάσσιος βιολόγος.


Με πληροφορίες από Associated Press

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ