Το συγκλονιστικό ανθρώπινο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων

Συνολικά, έχουν αναφερθεί 11.778 καταστροφές από το 1970, οι οποίες «πλήττουν τους φτωχότερους των φτωχών».

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και από γεγονότα κατά τον τελευταίο μισό αιώνα που συνδέονται με το κλίμα και το νερό, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).


Πλήττονται «οι φτωχότεροι των φτωχών»

Έχουν αναφερθεί 11.778 καταστροφές από το 1970, οι οποίες «επηρεάζουν τους φτωχότερους των φτωχών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, αφού πάνω από το 90% των θανάτων που αναφέρθηκαν εν συνεχεία συνέβησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι οικονομικές ζημιές από πλημμύρες, καταιγίδες και πυρκαγιές έχουν εκτοξευθεί κατά οκτώ φορές από το ίδιο έτος, φτάνοντας συνολικά τα 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί δραματικά από τότε, γεγονός που σύμφωνα με τον WMO οφείλεται στη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και της διαχείρισης των καταστροφών. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απώλεια 1,7 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 39% των οικονομικών απωλειών που υπέστησαν μεταξύ 1970 και 2021 – τα έτη που αναλύονται στον επικαιροποιημένο Άτλαντα Θνησιμότητας και Οικονομικών Απωλειών από Ακραίες Καιρικές, Κλιματικές και Υδάτινες συνθήκες του WMO (Atlas of Mortality and Economic Losses from Weather, Climate and Water Extremes).

Εντούτοις, είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη που έχουν υποστεί δυσανάλογα υψηλό κόστος σε σχέση με το μέγεθος των οικονομιών τους, δήλωσε ο WMO. Στον άτλαντα, ο οποίος καλύπτει μια περίοδο έως το 2019, προστέθηκαν δεδομένα από το 2020 και το 2021. Δείχνει 22.608 θανάτους από τα δύο τελευταία έτη – συνέχιση της πτωτικής τάσης – ενώ οι οικονομικές απώλειες αυξήθηκαν περαιτέρω με την πλειονότητα να αποδίδεται σε καταιγίδες.

Photograph by Frank Cone/Pexels
Photograph by Frank Cone/Pexels

«Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σώζουν ζωές»

Ο καθηγητής Πέτερι Ταάλας, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε: «Οι πιο ευάλωτες κοινότητες φέρουν δυστυχώς το κύριο βάρος των καιρικών, κλιματικών κινδύνων και των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό. Η εξαιρετικά σφοδρή κυκλωνική καταιγίδα Mocha αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, πλήττοντας τους φτωχότερους των φτωχών. Στο παρελθόν, τόσο η Μιανμάρ όσο και το Μπανγκλαντές υπέστησαν θανάτους δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Χάρη στις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τη διαχείριση των καταστροφών, αυτά τα καταστροφικά ποσοστά θνησιμότητας ανήκουν πλέον -ευτυχώς- στο παρελθόν. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σώζουν ζωές».

Το 47% του συνόλου των αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως αφορά την Ασία – σχεδόν ένα εκατομμύριο – με τους τροπικούς κυκλώνες να αποτελούν την κύρια αιτία. Το Μπαγκλαντές είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ασία με 520.758, οι οποίοι αποδίδονται σε 281 καταστροφές. Όσον αφορά την Ευρώπη, 166.492 άνθρωποι απεβίωσαν σε 1.784 καταστροφές, αντιπροσωπεύοντας το 8% των αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως. Οι ακραίες θερμοκρασίες ήταν η κύρια αιτία των αναφερόμενων θανάτων και οι πλημμύρες η κύρια αιτία των οικονομικών απωλειών.

Ο WMO θέλει να διασφαλίσει ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης θα ωφελήσουν όλους τους ανθρώπους στη Γη έως το 2027 και δημοσίευσε τα ευρήματά του πριν από το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο στις 22 Μαΐου, προκειμένου να συμβάλει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Εκπρόσωποι από οργανισμούς του ΟΗΕ, αναπτυξιακές τράπεζες, κυβερνήσεις και εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων, θα συναντηθούν στη Γενεύη της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.

Το Κογκρέσο, του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Έγκαιρες προειδοποιήσεις για όλους» είναι μία από τις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητές του φέτος.


Με πληροφορίες από Independent

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ