Π.Ο.Υ.: Τα πλούσια κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των πανδημιών

Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να κληθούν να αναλάβουν το «βάρος» που τους αναλογεί, ώστε να βοηθήσουν τον πλανήτη να αντιμετωπίσει τις πανδημίες, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο συνθήκης που διαπραγματεύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι χώρες με περισσότερες «ικανότητες και πόρους» θα πρέπει να φέρουν «ανάλογο βαθμό» ευθύνης για την κατάλληλη προετοιμασία, καθώς και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία.


«Καταστροφική αποτυχία» τής διεθνούς κοινότητας

Η συνθήκη, ουσιαστικά μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που διαπραγματεύονται τα κράτη μέλη του Π.Ο.Υ., στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «καταστροφική αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει δίκαια τον Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία τού Covid-19 έχει στερήσει τη ζωή περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, διαταράσσοντας την παγκόσμια οικονομία και καταστρέφοντας κοινότητες. Συνολικά, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 750 εκατομμύρια μολύνσεις.


Η επόμενη πανδημία «μάλλον δεν είναι μακριά»

Στο περιθώριο τής ετήσιας συνέλευσης του Π.Ο.Υ. στη Γενεύη, ο Αμερικανός υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Ξαβιέ Μπεκέρα, έδωσε μια αισιόδοξη νότα, λέγοντας ότι οι χώρες θα τηρήσουν το τρέχον χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης και θα εγκρίνουν τη συμφωνία στην ίδια συνεδρίαση τού επόμενου έτους.

«Αισθανόμαστε καλά. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες», δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η επόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία «μάλλον δεν είναι μακριά». Η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει αρχικά επιφυλάξεις για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις εναντίον της.

Το 42 σελίδων έγγραφο που εστάλη την Τρίτη στα κράτη μέλη και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, συντάχθηκε βάσει των προτάσεων όλων των κρατών μελών σε απάντηση σε προηγούμενες εκδόσεις τού κειμένου. Οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν πολλές παραγράφους από αυτό σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για τις ευθύνες.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Photograph by Pexels
Photograph by Pexels

Οι αμφιλεγόμενες παράγραφοι προηγούμενων σχεδίων

Τμήματα που έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα σε προηγούμενα σχέδια, που αφορούν μεταξύ άλλων την πνευματική ιδιοκτησία και τη δέσμευση του 20% των δοκιμών, των θεραπειών και των εμβολίων για τον Π.Ο.Υ. για τη διανομή τους σε φτωχότερες χώρες κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών, παραμένουν στο νέο σχέδιο, αν και μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν. Κατά τη διάρκεια τής πανδημίας τού Covid-19, δεν υπήρχε τέτοια διάταξη για τα αντίμετρα κατά της πανδημίας.

Μια πρόταση σε προηγούμενο σχέδιο που αφορούσε την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες αναφορικά με τις συμφωνίες τους με τις κυβερνήσεις φαίνεται να έχει απορριφθεί.

Το έγγραφο ορίζει, επίσης, τον όρο «πανδημία» – ένα από τα πολλά σημεία που έχουν ήδη ροκανίσει χρόνο από τις διαπραγματεύσεις – ως την «παγκόσμια εξάπλωση ενός παθογόνου ή μιας παραλλαγής» που εξαπλώνεται εύκολα, είναι επικίνδυνη, υπερφορτώνει τα συστήματα υγείας και απαιτεί διεθνή συντονισμό.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ