Π.Ο.Υ. – Εφιστά την προσοχή για «ηθική και ασφαλή» χρήση τής Τεχνητής Νοημοσύνης σε θέματα υγείας

Σήμερα, Τρίτη (16/5), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίστησε την προσοχή κατά τη χρήση τής τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, αναφέροντας ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μπορούσαν να είναι προκατειλημμένα ή να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά.

Παρά τις δηλώσεις τού Π.Ο.Υ. πως αντιμετωπίζει την τεχνητή νοημοσύνη με ενθουσιασμό, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το πώς θα μπορέσει τελικώς να χρησιμοποιηθεί με στόχο τη βελτίωση τής πρόσβασης σε πληροφορίες για την υγεία, ως ένα υποστηρικτικό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων, καθώς και στη βελτίωση τής διαγνωστικής φροντίδας.


Η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

Στην ανακοίνωση του Π.Ο.Υ αναφέρεται ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της ΤΝ ενδέχεται να μην είναι αμερόληπτα και να παράγουν παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες, γεγονός που οδηγεί δυνητικά στην καταχρηστική χρήση μοντέλων που παράγουν παραπληροφόρηση.

Ήταν «επιτακτική ανάγκη» να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση παραγόμενων εργαλείων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), όπως το ChatGPT, για την προστασία και την προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, δήλωσε ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το προειδοποιητικό σημείωμά του έρχεται εν μέσω μιας περιόδου που οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κερδίζουν ραγδαία σε δημοτικότητα, αναδεικνύοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, τροποποιώντας τον δραστικά συγκριτικά με τα μέχρι τώρα υφιστάμενα δεδομένα.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ